Batı basınında ortak tespit: İslamcılar kazanırsa tek suçlu laikler

Güncelleme Tarihi:

Batı basınında ortak tespit: İslamcılar kazanırsa tek suçlu laikler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de DSP Lideri Bülent Ecevit'in başbakanlığındaki 56'ncı hükümet ve yaklaşan seçimleri değerlendiren Batı basını, laik partilerin bir türlü birbirleriyle uzlaşamamasının İslamcı akımlara yaradığını, ortaya çıkacak tablodan sadece bu kesimin sorumlu olacağı belirtti.

‘The Guardian’ gazetesinin dünkü sayısında yer alan yazıda Ecevit'in, ülkeyi Nisan ayındaki seçimlere barış ve güven havasında götürmeyi temel görev gördüğünü söylediğini hatırlatıldı. Gazete, şu yoruma yer verdi:

‘‘Ancak seçim kampanyalarının laik ve İslami kesim arasındaki gerilimle gölgeleneceği tahmin ediliyor. Ordunun siyasi İslam tehlikesine karşı uyarıları giderek sertleşiyor. Silahlı Kuvvetler tarafından yayınlanan bir kitapçıkta demokratik yolla da olsa demokrasiye zarar vermek isteyen hiçbir harekete göz yumulmayacağı belirtildi. Parlamentoda en fazla milletvekiline sahip FP'nin Nisan seçimlerinde başarılı olması bekleniyor. Kamuoyunun ezici çoğunluğunun desteğine sahip olan laiklik yanlısı partilerin ise kendilerinden başka kimseyi suçlama hakkı yok.’’

UZLAŞMAZ LAİKLER

Almanya'nın Sesi Radyosu'nda Rainer Sollich yorumunda, sosyal demokrat olarak nitelendirilen Başbakan Ecevit'in Avrupa'daki Gerhard Schröder, Lionel Jospin veya Tony Blair gibi liderlerle bir tutulamayacağı ‘Sol yenilenikçi’ veya ‘Yeni orta’ tanımlarına uymadığını savundu. Yorumda özetle şöyle denildi:

‘‘Politik sistemdeki kriz ve dış ilişkilerdeki yönsüzlük yıllardır sürüyor. Namuslu politikacı olarak görülen Ecevit, hiç değilse yolsuzluk suçlaması ile karşı karşıya değil. Seçimlerden sonra bir şey değişmeyeceği kesin. İslamcılar seçimden yine başarıyla çıkacak, uzlaşmaz biçimde birbirleriyle kavgalı laik politikacılar istikrarlı hükümet oluşturmada güçlük çekecekler. Türkiye, Ecevit'le veya Ecevit'siz Avrupa'dan uzaklaşmaya devam edecek.’’

Alman ‘Die Welt’ gazetesi de, ‘‘Ecevit, Türkiye'ye yeni kan değil. Artık hemen hiç kimse bu iktidar meselesini ciddiye almıyor. 'Boğazlardaki hasta adam' siyasal açıdan ölüyor. Çiller ve Yılmaz'ın tek anlaşabildiği şey Ecevit'in başbakanlığı. Bu da 18 Nisan'dan sonra devam edemeyecek bir ittifak’’ yorumunu yaptı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!