Batan geminin malları bunlar

Güncelleme Tarihi:

Batan geminin malları bunlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2002 02:01

Deri mont üreticisi işadamı Hasan Boyar, kriz sonrası kapattığı işyerinden kalan malları, Mercedes otomobiliyle sokak sokak dolaşıp satıyor. Montları, dörtte bir fiyatına satan Boyar, 15 bin montun 14 bin 200'ünü satmayı başarmış.

Yanında 30 kişi çalıştırdığı deri mağazasını ekonomik kriz nedeniyle kapatmak zorunda kalan ihracatçı, elinde kalan montları, Mercedes 200 E marka otomobilinin bagajına koyup satarak krizden kurtulmaya çalıştı. Hasan Boyar, montları sokakta satmasını, ‘‘Borçlarımı bitirmek zorundayım’’ diye açıklıyor.

DÖRTTE BİR FİYATINA

Aksaray'da bir sokakta park ettiği Mercedes 200 E otomobilinin önünde, avaz avaz bağırarak, bagaja koyduğu deri montları satmaya çalışan takım elbiseli, kravatlı adam, bir anda vatandaşların ilgi odağı haline geldi.

Gaziosmanpaşa'daki kapattığı dükkanını batan gemiye benzeten Boyar, ‘‘50-60 milyona alamayacağınız bu montları, 15 milyon liraya satıyorum. Batan geminin malları bunlar’’ diye işportacılar gibi bağırarak, yaklaşık 2 saatte 100 tane mont satmış.

BORCU 48 MİLYAR LİRA

Babadan tüccar olan ve 8 yaşından beri iş dünyasının içinde olduğunu söyleyen Boyar, ‘‘Bu kriz bizi bitirdi. Altı ay önce 30 kişinin çalıştığı deri atölyemi ve bir mağazamı kapatmak zorunda kaldım. Piyasaya 48 milyar lira borcum var. Onun için aylardır çarşı pazar dolaşıyoruz’’ dedi.

Zaman zaman zabıtalarla başının belaya girdiğini de söyleyen Boyar, ‘‘Zabıtanın geldiğini görünce bagajını kapatıyorum, gerekirse araba ile uzaklaşıyorum’’ dedi.

Altı aydır sokak sokak dolaşıyor

Bir zamanlar Rusya'ya ihraç ettiği montları sıfır kárla piyasaya sürdüğünü belirten Boyar, ‘‘Eskiden işler iyiydi. Devalüasyonla dolar borçlarımız ikiye katlandı. Bavul ticareti bitti. Bütün Ruslara hayat kadını muamelesi yapınca onları da elimizden kaçırdık’’ diyor. İhracattaki azalmanın ardından ürettiği 15 bin deri montun elinde kaldığını söyleyen Boyar, 6 aydır pazar pazar gezerek bu montları eritmeye çalışmış. Dericiden, boyacıya, işçilerine kadar borçlu olduğunu, elinde 800 kadar deri montun kaldığını da üzülerek söylüyor. Boyar, borçlarını ödemek için 40 bin marklık Mercedes 200 E otomobilini bile satmayı denediğini, ancak değerinden daha az paha biçtikleri için satamadığını belirtti. Herşeye rağmen gelecekten umutlu olan Boyar, iktidara da bir mesaj gönderiyor: ‘‘Kendimiz rezil olana kadar, mallarımızı rezil ediyoruz. Şimdilik kendimizi kurtarmaya çalışıyoruz. Ekonomik krizin bir gün biteceğini ve tekrar ihracatın yaygınlaşacağı dönemleri hayal ediyorum. Yapılan hatalardan ben kendi adıma dersler çıkardım. Umarım devlet de dersler çıkarmıştır.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!