Başsavcı’dan Bumin’e yanıt: Anayasa'dan yetki alıyorum

Güncelleme Tarihi:

Başsavcı’dan Bumin’e yanıt: Anayasadan yetki alıyorum
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2002 02:04

AKP ve HADEP davalarının, ‘ivedilikle’ ele alınması talebi nedeniyle Anayasa Mahkemesi tarafından ‘Yetkilerini aşmakla’ ve ‘Hukuk dışı amaç gütmekle’ suçlanan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, dün mahkemeye aynı sertlikte yanıt verdi. Yetkilerini kanunlardan ve Anayasa'dan aldığını vurgulayan Kanadoğlu, kamuoyunu bilgilendirmenin de ‘Ayrıca görevi olduğunu’ savundu.

Kanadoğlu, her iki davanın da ocak ayı içinde görüşüleceğini basın kanalıyla öğrenmekten ‘memnuniyet duyduğunu’ belirterek, ‘‘Maksat hasıl olmuş ve bu konu benim için kapanmıştır’’ dedi ve tartışmayı noktaladı. Kanadoğlu Yüksek Mahkemeye ise ‘‘Amacımın benim de bilmediğim yönlere çekilmesinden ve talebimin bir uyarı olarak, telkin ve tavsiye biçiminde algılanmasından üzüntü duydum’’ siteminde bulundu.

ÖZKAN'A ZİYARET

Kanadoğlu'nun, bu açıklamaları Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'a yaptığı sürpriz ziyaretin ardından Başbakanlık'ta yapması da dikkat çekti. Ancak Kanadoğlu, Özkan'la görüşmesinde bu konunun gündeme gelmediğini ve ‘yılbaşı ziyareti’ olduğunu söyledi. Kanadoğlu'nun, Bumin'e yanıtı özetle şöyle:

POLEMİK YOK

Yüksek yargı organları arasında herhangi bir polemik, kavga, tartışma olamaz ve olmamalıdır. Bu bağlamda, Başsavcısı olmaktan onur duyduğum Anayasa Mahkemesi'ne saygım da tamdır.

ANAYASA GÖREVİ

Bu görevimin yerine getirilmesinde gerekli olan yetkiler, kaynağını Anayasa'dan almaktadır. Gerek Anayasa'da ve gerekse buna dayalı olarak çıkarılan 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nda siyasi partilerin kapatılması için davalar açmak, bunun yürütülmesi ve partiye ihtar kararının verilmesi yetkileri doğrudan bana verilmiştir.

KAMU ADINA TALEP

Bu yetkileri kullanırken ve davanın yürütülmesi sırasında talepte bulunmak, aynı biçimde bu yetkilerin kapsamı içindedir. Benim Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiğim 2.1.2002 tarihli yazı, sürecinin uzadığına inandığım iki parti hakkındaki dava ve ihtar talebimin öncelikle ele alınmasını sağlamak için yapılmış bir taleptir. Ben bu davaların açılmasını ve ihtar talebini kamu adına yapmaktayım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!