BaÅŸrol YeÅŸilçam'ın

Güncelleme Tarihi:

Başrol Yeşilçamın
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 08, 2006 16:32

Yeşilçam, yılda yüzlerce filmin çekildiği, Türkan Şoray, Filiz Akın, Cüneyt Arkın, Kadir İnanır gibi starların setler arasında mekik dokuduğu yıllara adeta geri döndü. Her şeyi tamamlanmış vizyon sırası bekleyen filmlerin yanı sıra pek çok yönetmen de sıcak yaz günlerini çalışarak geçiriyor. Neredeyse her köşede bir film setine rastlamak mümkün. Pek çok projenin çekimleri için de gün sayılıyor. Görünen o ki, önümüzdeki sezon bol bol Türk filmi izleme fırsatı bulacağız. İşte Türk sinemasının bugünden çekilmiş 2006-2007 sezon fotoğrafı.

Haberin Devamı

Şu sıcak günlerde çekimleri bitmiş, devam eden ve başlayacak pek çok Türk filmi var. Filmler yazın çekilir diye bir kural yok tabii. Ama bu işler genelde yaz aylarında yapılıyor. Çekimlerin bu mevsime denk gelmesinin en önemli nedeni filmlerin izleyicinin salonları doldurduğu kış sezonuna, hatta Eylül ayına yetişmesi zorunluluğu. Eylül telaşının nedenini güneyde aramak lazım. Hem ödülleri açısında doyurucu hem de prestijli Antalya Altın Portakal Film Festivali eylül başında düzenleniyor. Yönetmenler de filmleri bir an önce bitirip, başvurularını yapmak istiyorlar. Biz yeri gelmişken buradan Altın Portakal için son başvuru tarihinin Ağustos olduğunu  hatırlatalım.

Yaz çekimlerini tetikleyen bir başka neden de pek çok dizinin tatile girmesiyle oyuncuların sinemaya vakit ayıracak hale gelmeleri. Vildan Atasever, Hümeyra, Türkan Şoray, Emre Altuğ, Erkan Can, Özcan Deniz, Timuçin Esen, Nejat İşler, Uğur Yücel gibi pek çok isim "Diziler tatile biz film setine" diyorlar ve tatil bile yapmadan soluğu setlerde alıyorlar.

Türk filmleri dünyayı kasıp kavuran Hollywood yapımlarını bile geride bırakıp, izlenme rekorları kırıyor artık.
2006'ya hızlı bir giriş yapan Türk sinemasının yıl sonuna kadar iyice şaha kalkması bekleniyor. İlk altı ayda Kurtlar Vadisi Irak'tan Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü'ye, Beyza'nın Kadınları'ndan Gen'e farklı tür ve bütçelerde 13 Türk yapımı izledik. Yılın son çeyreğinde vizyona merhaba diyecek yerli filmleri de hesaba katacak olursak 2006'nın uzun bir aradan sonra 'vizyona en çok Türk filmi giren ve sinemalara en fazla izleyici çeken yıl' olması kuvvetle muhtemel.

Haberin Devamı

Sinema sektöründeki bu hareketlilik, bu hummalı koÅŸuÅŸturma kuÅŸkusuz tüm sinemaseverleri heyecanlandırıyor. Bu hafta 2006-2007 sezonunda izleyeceÄŸimiz Türk filmlerine bir göz atalım, sizleri yönetmen ve oyuncularla tanıştıralım dedik. Daha ÅŸimdiden not edecekleriniz olacaktır mutlaka.Â

BU FİLMLER VİZYONA ÇIKMAYA HAZIR

Ä°KLÄ°MLER

İklimler'i Türklerden önce yabancılar izledi aslında. Bu yıl Cannes'da Altın Palmiye için yarışan film, festivalden FIPRESCI Eleştirmenler Birliği Ödülü ile dönmüştü. Film, Türkiye'de ilk kez Antalya Film Festivali'nde gösterilecek. Nuri Bilge Ceylan, eşi Ebru Ceylan'la birlikte kamera karşısına geçtiği İklimler'de sürekli değişen ilişkilere odaklanıyor.


TAKVA

Haberin Devamı

Setinin polis tarafından basıldığı haberleriyle basına yansıyan Takva da çekimleri tamamlanıp gün sayan filmlerden. Yapımcıları arasında Fatih Akın'ın da bulunduğu ve Özer Kızıltan'ın yönettiği film, tarikata girdikten sonra hayatı değişen Muharrem'in öyküsünü anlatıyor. Erkan Can, Meral Ülgen ile Güven Kıraç'ın başrolde olduğu Takva, Antalya'ya başvurması beklenen yapımlardan.

KADER

Zeki Demirkubuz imzalı Kader'in, İklimler'le birlikte Cannes'da yer alması bekleniyordu ama ne olduysa Kader son anda yarıştan koptu. Demirkubuz'un filmini ilk kez Antalya'da görücüye çıkarması bekleniyor. Vildan Ataveser, Ufuk Bayraktar, Ozan Bilen, Settar Tanrıöğen, Mustafa Uzun Yılmaz, Erkan Can'ın rol aldığı Kader, tutkulu bir aşk hikayesi anlatıyor.

Haberin Devamı

CENNETÄ° BEKLERKEN

Tabutta Rövaşata, Filler ve Çimen, Çamur filmlerinin yönetmeni Derviş Zaim'in son filmi Cenneti Beklerken'le Osmanlı İmparatorluğu dönemine bir bakış atacağız. Filmde, İstanbul'dan Anadolu'ya yol alan bir minyatür ustasının gözünden o dönemin toplumsal ve siyasal olayları anlatıyor. Serhat Tutumluer, Taner Birsel ve Melisa Sözen'in rol aldığı bu yol hikayesinde tabii ki aşk da var.


EVE DÖNÜŞ

Babam ve Oğlum'a da konu olan, 12 Eylül döneminin sıradan insanların üzerindeki etkisini işleyen Eve Dönüş'ün gerçek olaylardan yola çıkılarak yazılan senaryosu, yönetmen Ömer Uğur'a ait. 1980 Askeri Darbesi'nin hemen ertesinde, kendi halinde, sıradan bir işçi ailesinin dramını anlatan filmde, siyasi olaylardan ve gelişmelerden habersiz yaşayan Mustafa isimli karakteri Mehmet Ali Alabora, karısı Esma'yı ise Sibel Kekilli canlandırıyor. İşkence sahneleriyle gündeme gelen Eve Dönüş, Eylül ayında vizyonda olacak.

GOMEDA

Haberin Devamı

Tan Tolga Demirci, ilk uzun metrajında korku türünü deniyor. Adını Kapadokya'daki Gomeda Vadisi'nden alan filmde Kapadokya'ya tatile giden bir grup gencin başına gelen korkunç olaylar perdeye yansıyacak. Genç kadroda İki Genç Kız'ın başarılı oyuncusu Feride Çetin ve Haziran Gecesi'nin Basri'si Halim Ercan da var.

DÃœNYAYI KURTARAN ADAM'IN OÄžLU

Cüneyt Arkın'ı yıllar sonra tekrar kamera önünde geçiren Dünyayı Kurtaran Adam'ın Oğlu, yılın gişede en iddialı yapımlarından. Türklerin uzaydaki bu yepyeni macerası, Dünyayı Kurtaran Adam'a bir saygı duruşu niteliğinde, ama yönetmeni Kartal Tibet'in dediğine göre film espri anlayışıyla çok farklı bir çizgide duruyor. Deniz Seki ve Pascal Nouma'nın da aralarında bulunduğu renkli bir oyuncu kadrosuna sahip olan filmde Mehmet Ali Erbil iki ayrı rolde çıkacak karşımıza. Yapımcılar Dünyayı Kurtaran Adam'ın Oğlu'nun kostüm, dekor ve animasyonlarıyla da çok konuşulacağını söylüyorlar.

HOKKABAZ

Haberin Devamı

Cem Yılmaz ve Mazhar Alanson, Herşey Çok Güzel Olacak'tan yıllar sonra tekrar bir aradalar. Cem Yılmaz, senaryosunu da yazdığı Hokkabaz'ı Ali Taner Baltacı ile birlikte yönetti.

Antalya Film Festivali'nin kapanış filmi olarak gösterilecek olan Hokkabaz'da sihirbaz İskender, babası Sait ve yardımcısı Maradona'nın turneye çıkma kararıyla başlayan yol hikayesi anlatılıyor. İlk kez Antalya Film Festivali'nde göreceğimiz film, Ekim ayında, Dünyayı Kurtaran Adam'ın Oğlu ile aynı günlerde vizyonda olacak.

BARDA

Serdar Akar, adalet sistemini ve şiddet kullanımını sorguladığı Barda'nın çekimlerini geçen hafta tamamladı. Dizi ve sinema filmlerinin gözde oyuncusu Nejat İşler filmde kötü adam olarak çıkacak karşımıza. Diğer rollerde Serdar Orçin, Erdal Beşikçioğlu, İsmail İncekara, Şebnem Köstem, Eray Özbal var. Akar şu sıralar montajla meşgul. Niyeti filmi Antalya'ya yetiştirebilmek.


Ä°KÄ° SÃœPER FÄ°LM BÄ°RDEN

Murat Şeker, ilk filminde, film çekmeye çalışan bir genç yönetmenin üzerinden günümüz gençliğine ışık tutuyor. Tim Seyfi, Uğur Polat ve Beste Bereket'in rol aldığı İki Süper Film Birden eylül sonunda vizyonda olacak.

ENTERNASYONEL

İşte size bir 12 Eylül filmi daha. BKM Film'in çekimlerine Adana'da başlandığını duydurduğu Enternasyonel'in yönetmen koltuğunda Sırrı Süreyya Önder ve Muharrem Gülmez var. Filmde, askeri yönetim şartlarına uyum sağlamaya çalışan kasaba halkı ile ayakta durmaya çalışan bir müzik grubunun öyküsü anlatılıyor. Müzisyen Abuzer olarak Cezmi Baskın'ı izleyeceğiz, onun üniversiteye hazırlanan kızı rolünde ise Özgü Namal var.

EVE GÄ°DEN YOL

Uzun zamandır setlerden uzak kalan Semir Aslanyürek yine bir dönem filmi için kamera arkasına geçti. Eve Giden Yol, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na girdiği dönemde yaşanan bir aşk, fedakarlık ve intikam öyküsü anlatıyor.

Filmin çekimlerine bir hafta önce Ä°stanbul'da baÅŸlandı, önümüzdeki günlerde ise Suriye ve Antakya'ya geçilecek. BaÅŸrollerde Melisa Sözen, Erdal BeÅŸikçioÄŸlu, Metin Akpınar ve Emre AltuÄŸ var.Â

SINAV

Gişe rekortmeni G.O.R.A.'nın yönetmeni Ömer Faruk Sorak bu kez öğrencilerin dertlerine ortak olmamızı sağlayacak Sınav için yönetmen koltuğuna oturdu. İsmail Hacıoğlu, Hümeyra, Altan Erkekli, Güven Kıraç, Zafer Algöz ile Ali Sürmeli gibi isimlerden oluşan kadroya son olarak Jean Claude Van Danmme da eklenmişti.

YAKINDA SETE Ä°NECEKLER

POLÄ°S

Güçlü kadrosuyla dikkat çeken Polis'in çekimleri Ağustos ayında başlıyor. Onur Ünlü'nün bu ilk yönetmenlik denemesinin başrollerinde Haluk Bilginer, Özgü Namal, Ragıp Savaş, Sermiyan Midyat var. Filmde kanser olduğunu öğrenen bir cinayet masası polisinin son iki ayında yaşadığı ikilemler, mafyayla mücadelesi ve kendinden 40 yaş küçük olan Funda'ya olan sevgisini ifade etme çabaları anlatılacak.

YAÅžAMIN KIYISINDA

Corazon Film ve Anka Film'in ortaklığı ile hayata geçirilecek olan Fatih Akın filmi Yaşamın Kıyısında, yaşamları bir noktada kesişen 6 insanın öyküsünü anlatıyor. İlk olarak Almanya'da başlayacak olan çekimler Hamburg, Bremen, İstanbul, Zonguldak ve Trabzon'da gerçekleştirilecek. Nurgül Yeşilçay'ın başrolde olduğu filme Erkan Can, Güven Kıraç ve Nejat İşler konuk oyuncu olarak katkıda bulunacaklar. İlk gösterimi Cannes Film Festivali'nde olacak Yaşamın Kıyısında'nın vizyona giriş tarihi Ekim 2007.


KABADAYI

Yavuz Turgul'un senaryosunu yazdığı Kabadayı'da Şener Şen ve Özcan Deniz birlikte kamera karşısına geçecek. Özcan Deniz, kamera arkasına geçeceği, henüz ismini ve rol alacak oyuncuları açıklamadığı romantik komedisinin çekimlerine de Eylül ayında başlayacak.

HAYATIMIN KADINI

Yazı Tura ile yönetmenlik sınavını veren Uğur Yücel, yeni filmi Hayatımın Kadını'nda Türkan Şoray ile kamera karşısına geçmeye hazırlanıyor. Senaryo Uğur Yücel'e ait. Filmde, namus cinayeti işleyerek hapse giren bir adamın, 15 yıl içeride kaldıktan sonra, delicesine aşık olduğu ünlü şarkıcıyı ve kızını kötü kocasından kurtarma çabaları anlatılıyor. İstanbul'da çekilecek olan ve kasım sonunda vizyonda olması beklenen bu melodramın müzikleri Orhan Gencebay, Esengül ve Bergen'in parçalarından oluşacak.

MUTLULUK

Hollywood'a karşı Avrupa sinema endüstrisini korumak için 1988 yılında kurulan Eurimages, bu yıl iki Türk yönetmenin çektiği filmler dahil 12 ortak yapım için toplam 4 milyon 158 bin eoru maddi destek veriyor. Konsey, Ferzan Özpetek'in Saturno Contro isimli İtalyan, Türk ve Fransız ortak yapımıyla Abdullah Oğuz'un Türk ve Yunan ortak yapımı Mutluluk adlı filmine maddi destek verme kararı aldı. Zülfü Livaneli'nin romanından beyazperde uyarlanacak Mutluluk için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan destek alınamamıştı. Filmde Timuçin Esen ve Tarık Akan başroldeler.

MÃœLK

Türev'le geçen yıl Altın Portakal'a damgasını vuran Ulaş İnaç, yeni filmi Mülk'de de günümüz insan ilişkileri üzerine eğiliyor. Mülk için bakanlıktan beklediği desteği alamayan İnaç, dijital olarak çekeceği filme önümüzdeki günlerde başlayacak.

YANDIM ALÄ°

Mustafa Şevki Doğan'ın Suat Yalaz'ın aynı adlı eserinden beyazperdeye uyarlayacağı bu dönem filminde başrol Kenan İmirzalıoğlu'nun.

HABABAM SINIFI 4

Ferdi Eğilmez'in yine kamera arkasına geçecek ve hababamları bir kez daha izleyiciyle buluşturacak.

SEVGÄ°LÄ°

Nihat Durak'ın yöneteceği filmde Çetin Tekindor, Ali Poyrazoğlu, Halit Ergenç başroldeler. Çekimler önümüzdeki ay başlayacak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!