Basmane’nin ‘can’ pazarı

Güncelleme Tarihi:

Basmane’nin ‘can’ pazarı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2014 00:26

Yasadışı yollarla Yunan adaları üzerinden Avrupa’ya gitme umudu taşıyan mülteci ve sığınmacının yaşadığı İzmir’in Basmane semtinde dükkânlar can yeleği satıyor.

Haberin Devamı

İZMİR’in Basmane semti, tarihi ve kültürel zenginlikleri kadar, içsavaşların yaşandığı Afganistan, Irak, Somali ve Suriye başta olmak üzere çeşitli ülkelerden gelenlerin akınına uğrayan yerlerin başında geliyor. Bu semtte, yasadışı yollarla Yunan adaları üzerinden Avrupa'ya gitme umudu taşıyan birçok mülteci ve sığınmacı yaşıyor. Semtte kiraladıkları evlerde ya da otellerde kalan yabancıların umut yolculuğu çoğu kez Ege Denizi'nin derin sularında yok olup gidiyor.

HIRDAVATÇILAR DA BİLE

Mülteci ve sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı mahallelerde bulunan spot eşya dükkânı ve hırdavatçılarda en dikkat çeken ürünlerin başında, can yelekleri ile simitleri geliyor. Bu ürünlerin yoğun ilgi gördüğü, müşterilerin de semte yaşayan mülteci ve sığınmacılar olduğu öne sürülüyor.

Özel tekne kurtardı

Haberin Devamı

EGE Denizi’nde önceki sabah özel bir tekne, Yunanistan’ın İstanköy Adası ile Bodrum arasında bir mevkide denizden 12 göçmeni kurtardığını bildirerek yardım çağrısında bulundu.

KAÇAK ÜSSÜ TÜRKİYE

TÜRKİYE üzerinden Avrupa ülkelerine kaçak yollarla geçmek isteyen binlerce kişi, Ege Denizi’nden Yunanistan ve İtalya’ya gitmek için ölüme yelken açıyor. Son 20 ayda bot ve küçük teknelere sığışan 12 bin 746 kişi, alabora olmak ve boğulmak üzereyken kurtarıldı. 2013 yılı içerisinde Ege Denizi’nde yaşanan 251 olayda 6 bin 937 kaçak kurtarılırken 71 kaçakçı yakalandı. 2014 yılında ise 247 olayda 5 bin 809 kaçak kurtarılırken 38 kaçakçı yakalanarak, işlem yapılmak üzere adli kurumlara teslim edildi. DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!