Başkonsolos "Avrupa'nın Türk korkusu"nu yazdı

Güncelleme Tarihi:

Başkonsolos Avrupanın Türk korkusunu yazdı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2005 00:00

İsveç’in İstanbul Başkonsolosu Ingmar Karlsson, ‘Avrupa kamuoyunun Türk korkusunu’ kaleme aldı. Ingmar Karlsson, Aftonbladet Gazetesi’nde iki tam sayfa çıkan yazısında, Avrupa’da kötü Türk imajının arkasında Ermeniler’in ve Yunanlılar’ın olduğunu belirtti.

Avrupa’da yayınlanan Ermeni ve Yunan destekli yazılarla bilinçli bir Türk fobisi yaratıldığını kaydeden Karlsson, Osmanlı İmparatorluğu’nun çökmesi ile yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin, ‘Avrupalılaşma’yi hedeflediği halde bu imajını silemediğini kaydetti. Birinci Dünya Savaşı’nda Ermeni trajedisinin yeni kurulan Cumhuriyet’e miras olarak kaldığına da değinen Karlsson, ‘Türkiye’nin Avrupa Konseyi’ne ve NATO’ya katılması bile Türkiye’ye olan bu olumsuz bakışı değiştirmeye yetmemiştir’ dedi.

1978 yılında çevrilen ‘Midnight Express’ adlı filmin kötü imajı yaygınlaştırdığını kaydeden Karlsson, ‘Turizm ve misafirperver Türk halkı sayesinde bu kötü imaj silindi. Türkiye’de mevcut olan ‘Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur’ bakışının yavaş yavaş unutulması ve Türkiye’nin Yunanistan ile ilişkilerini düzeltmesi, imajın olumlu yönde değişmesine yardımcı olmuştur’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!