'Başkomiser Arif' yine dolandırdı

Güncelleme Tarihi:

Başkomiser Arif yine dolandırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2011 13:58

Edirne'de kendisini “Başkomiser Arif” olarak tanıtan bir kişi, telefonla aradığı okul müdürünü 2 bin 645 lira dolandırdı.

Haberin Devamı

Dolandırıldığı iddiasıyla polise başvuran okul müdürü Z.T, AA muhabirine yaptığı açıklamada, telefonla arayan bir kişinin kendisini “Başkomiser Arif” olarak tanıttığını anlatarak, yüklü miktarda “kontör lira” istediğini söyledi.

Duydukları karşısında şaşkınlık ve panik yaşadığını aktaran Z.T, “Kendini 'merkez karakoldan Başkomiser Arif' olarak tanıtan kişi, görüşmenin Cumhuriyet Savcısı tarafından kayıt altına aldığını belirtti. Okul telefonundan bir albayın eşinin aranarak, hakaretler edildiğini ve kredi kartı şifrelerimin suç örgütünün eline geçtiğini söyleyen kişi, zanlıların yakalanması için kendi telefon hatlarına 'kontör lira' yüklemem gerekiğini belirtti. Bana da bu paranın devlet tarafından ödeneceğini söyledi” dedi.

Bunun üzerine kendisine bildirilen telefon numarasına 2 bin 635 lira tutarında “kontör lira” yüklediğini kaydeden Z.T, arkadaşlarına olayı anlatınca dolandırıldığını anladığını ve polise başvurduğunu bildirdi.

Hala olayın şokunu üzerinden atamadığını belirten Z.T, “Biz kandık, başkaları kanmasın. Bu gibi durumlarda herkes polisten yardım istesin” diye konuştu.

“BAŞKOMİSER ARİF'E DİKKAT”

Tüm uyarılara rağmen söz cep telefonu aracılığıyla gerçekleşen dolandırıcılıkların sayısı her geçen gün artarken, zanlılar da birbirinden farklı yöntemler kullanıyor.
Asayiş kayıtlarında yer alan bilgilere göre dolandırıcılar kendilerini genellikle “Başkomiser Arif” olarak tanıtıyor. “Büyük bir çeteyi çökertmek üzereyiz, telefonu kapatma, verdiğimiz numaraya kontör yükle” ya da “Terör örgütüyle bağlantılı olduğun tespit edildi, kontör şifresi yolla bu işi çözeriz” diyerek, kurbanlarını ağlarına düşüren dolandırıcılar kimi zaman kendilerini savcı, hakim veya üst rütbeli bir komutan olarak da tanıtabiliyor.

Aradıkları kişileri önce yazdıkları hayali bir senaryoyla “suçluymuş” psikolojisine iten dolandırıcılar, etkili ses tonu ve mantıklı bir hikayeyle kurbanlarının ruh halini “suç işlemiş” pozisyonuna sokuyor.

Yaşadıkları şok karşısında “yeter ki kurtulayım” diyen kurbanlar ise genellikle dolandırıcıların kontör isteklerini yerine getiriyor. Hemen hemen her gün Türkiye'nin birçok yerinde meydana gelen bu tür dolandırıcılık olaylarına karşı uyarılarda bulunulmasına rağmen hala vatandaşların kandırılmasına bir anlam verilemiyor.

Bu tür dolandırıcılık senaryolarına vatandaşların inanamaması gerektiğini vurgulayan yetkililer, devletin hiçbir zaman vatandaşından kontör talep etmeyeceğini belirterek, ucuz numaralarla vatandaşın cebindeki paraya göz diken dolandırıcılara prim verilmemesi çağrısında bulunuyor.

DOLANDIRICILARIN YENİ YÖNTEMLERİ

Ancak bu konuda uyarılar ve tedbirler arttıkça, dolandırıcılar da kendilerine yeni yöntemler bulmaktan geri kalmıyor. Son günlerde dolandırıcıların en popüler yöntemi ise “ödül kazandınız” mesajları.

Cep telefonlarına; “Bir içecek firmasından büyük meblağda para kazandığı ve ödülünün kampanyada yer alan sanatçının elinden alınacağı” mesajları atan dolandırıcılar, ödülün alınabilmesi için verilen hesap numarasına belli miktarda para yatırılmasını istiyor.

Hem sevdiği sanatçının, hem de içecek markasının verdiği güvenle, kendilerine bildirilen hesaba para yatıran vatandaşların rüyası, dolandırıldığını anladığı anda bitiyor. Büyük hayal, karakolda sona eriyor.

Bunların yanı sıra uluslararası boyutlardaki dolandırıcılık olayları da dikkati çekiyor. Bulgaristan'da organize olarak dolandırıcılık yapan kişiler, Türkiye'den rastgele cep telefonlarına sürekli çağrı yaparak, kapatıyor.

Bulgaristan'ın uluslararası telefon kodu “359” ile başlayan bir telefondan sık sık cevapsız çağrı alan kişiler, merakla bu numarayı arıyor. Türkçeyi güzel konuşan şebeke elemanları, arayan kişinin cinsiyetine göre, karşı taraftaki kişiyi kandırmak için tüm hünerlerini sergiliyor. Kimine “evleniriz” diyen, kimine ise “Türk olduğunu ve Türkiye'de çalışmak için yardım istediğini” belirten dolandırıcılar, ağlarına düşürdükleri kişilerden pasaport ve otobüs bileti için para istiyor.
Para gelince ikinci kozunu oynayan şebeke elemanları aynı kişiyi bir daha arayarak, “gümrükte sorun olduğu için gelemediği, mallarına el konuluğu” yalanıyla tekrar para talep ediyor. Ancak bir süre beklediği kişiden haber alamayan ve kandırıldığını anlayan Türk vatandaşları da hayallerinin yanı sıra giden parasına da ağlıyor.

POLİSTEN CEP TELEFONU MESAJIYLA UYARI

Kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan kişilerin, telefonla aradıkları vatandaşları dolandırdıkları yolundaki şikayetlerin artması üzerine harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü, vatandaşları cep telefonlarına mesaj göndererek uyarıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gönderilen SMS'lerde, “Sizi arayarak kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan ve çeşitli bahanelerle kontör-para göndermenizi isteyen kişilere itibar etmeyiniz” denilerek, şikayet için polise başvurulması isteniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!