Başkentte Çankaya etkisi

Güncelleme Tarihi:

Başkentte Çankaya etkisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2017 23:44

AKP ve MHP’nin 1 Kasım seçimlerinde oy oranlarının toplamının yüzde 63’e ulaştığı Başkentte, referandum sonucunda yüzde 14’lük oy kaybı oldu. Bunda yüzde 78.2 oranında hayır çıkan Çankaya ilçesinin etkisi büyük oldu. “İstanbul’u alan Türkiye’yi alır” diyen AK Parti en büyük şehirde bu kez aradığını bulamadı, oy kaybı yüzde 10’u aştı. Başbakan Binali Yıldırım’ın semt semt dolaştığı İzmir’de evet cephesi hayal kırıklığı yaşadı.

Haberin Devamı

BAŞKENT Ankara’da nefes nefese bir yarış yaşandı. Önce evet oyları öndeydi, saatler ilerledikçe hayır oyları öne geçti. Siyasetin merkezi olan Başkent aynı zamanda memur şehri olarak bilinir. Ancak Ankara eski Ankara değil; sadece memur şehri olarak kalmadı, ticaretin, savunma sanayinin, inşaat sektörünün de kalbi konumuna geldi. Tüm bunlardan önemlisi Ankara eğitim seviyesi açısından Türkiye’nin en önde gelen şehirlerinden biri. Üstelik son yıllarda kentleşme oranı da çok yükseldi. AK Parti referandum sürecinde yaptırdığı araştırmalarda tam da bu konuyla karşı karşıya kaldı. Strateji ekibinin en çok tartıştığı konulardan biri buydu. Araştırmalarda eğitimli kesimin ve kentlileşme oranının yüksek olduğu illerde seçmenin ‘hayır’ diyeceği ortaya çıkmıştı. Eğitimli ve kentleşme oranı yüksek yerlerde yaşayan seçmenin beklentisi yüksek. Araştırmalara göre üstelik eğitim arttıkça iktidara yönelik eleştiriler de artıyor.

Başkentte Çankaya etkisi

ÇANKAYA VE YENİMAHALLE ETKİSİ
Böyle bir atmosferde gidilen referandum sürecinde İstanbul ile birlikte sonucu merak edilen şehir Ankara’daydı. Başkentte Türkiye’nin aksine referandum sonucu yüzde 51 ile hayır çıktı. Ankara’daki hayıra götüren sonucu ilçe ilçe değerlendirecek olursak CHP’nin kalesi olan Çankaya’da yüzde 78.2 gibi bir oranla seçmen hayır yönünde oy kullandı. Başkentte seçmen sayısının en yoğun olduğu Çankaya’daki farka, yine CHP’li belediye tarafından yönetilen Yenimahalle İlçesindeki yüzde 57.5’lik hayır eklenince Başkent’teki tablo değişti. 25 ilçesi bulunan başkentte ikisi AK Partili, biri MHP’li belediye başkanları tarafından yönetilen Etimesgut (MHP ), Mamak (AK Parti) ve Elmadağ da (AK Parti ) hayır oranlarının yüksek olduğu yerlerdi.

GÖKÇEK ‘YÜZDE 58 EVET’ DEMİŞTİ
Başkentte genel tabloya bakacak olursak 25 ilçenin yalnızca 5’inde hayır oylarının önde çıkmasına rağmen Türkiye’deki fotoğrafın aksine başkentin tercihi ‘hayır’ oldu. Seçimden bir gün önce Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yüzde 58 olarak açıkladığı ‘evet’ oyları beklenenin neredeyse yüzde 10 altında kaldı. AK Parti geçmiş seçimlerde olduğu gibi dış ilçelerden yüksek oy aldı. Çamlıdere yüzde 84, Akyurt yüzde 79, Pursaklar yüzde 76 ‘evet’ dedi ve aradaki farkın daha da fazla açılmasını engelledi.

YÜZDE 14'LÜK KAYIP
1 Kasım 2016 seçim sonuçlarına bakınca Ankara’da AK Parti’nin yüzde 48.98, MHP’nin yüzde 14.01 oy oranı vardı. Evet bloğu başkentte yüzde 63’ü oluşturuyordu. Bu oran referanduma yansımadı. AK Parti’den yapılan ilk değerlendirmede 1 Kasım seçimlerine göre arada oluşan yüzde 14’lük kaybın ana gerekçeleri olarak bunun bir sistem değişikliği olarak görülmesi, eğitim seviyesi ve kentlileşme oranı ile de ‘hayır’ arasında ters orantı olması gösteriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!