Başkanların reklamlarına dava

Güncelleme Tarihi:

Başkanların reklamlarına dava
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2008 11:35

BOLU Barosu avukatlarından Reşat Bulut belediyelere ait reklam panolarının siyasi propaganda aracı olarak kullanıldığını öne sürürek, İstanbul, Ankara ve Bolu Belediye Başkanları hakkında dava açtı. Reşat Bulut belediye başkanlarının mensubu oldukları partinin yeniden seçimi kazanmasını amaçladığını, toplumun sürekli aynı partiye yönlendirildiğini, bunun diğer adaylar için eşitlik yaratmadığını savundu.

Haberin Devamı

Avukat Reşat Bulut, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın reklam panolarını oy toplama aracı olarak kullandığını öne sürdü. Bulut 3 başkanın panoları siyasi propaganda yaptıkları ve kamuyu zarara uğrattıklarını savunurken, 3 başkanın ‘Seçimlerin Temel Hukuku, Belediye Kanunu, İmar Kanunu'na aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle Ankara, İstanbul ve Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Bulut, 15 Nisan’da açtığı davada şu görüşleri savundu:

“Siyasi partiye mensup olan belediye başkanı, posterlerini ilan levhalarına ve fotoğraf olmasa dahi ismini yazmakla gelecek seçimlere kadar toplumu mensubu olduğu siyasi partinin yeniden seçim kazanmasını sağlama amacı güttüğü ve böylece toplumun sürekli aynı siyasi partiyi seçmeye yönlendirdiği görüşündeyiz. Bu durum demokrasi tanımına, ruhuna ve Anayasa'ya uygun düşmemektedir. Başkanlık yetkilerini kullanarak yaptığı uygulama siyasi partiler yönünden diğer adaylar için eşitlik yaratmıyor. Yol, meydan köprü gibi yerlerde propaganda amacı taşıyor. Belediyenin hak ve imtiyazlarını düzenleyen 19'uncu maddeye aykırı ve izin veren madde yok. Bu uygulama ile belediyelerde maddi zarara uğruyor.”

Haberin Devamı

Belediyelerin, reklam panolarını ‘seçim yatırımı' olarak kullanarak yasalara aykırı hareket ettiğini belirten Bulut, “Bu görüntüler beni rahatsız ediyordu. Yapılan ilanlarda ‘Şu kadar çocuğa burs verildi’ deniliyor. Bu burslardan yararlanma şartları nelerdir, bunlar ilave edilmiyor. Kaç kuruşluk burs veriliyor. 1 lira da, 50 lira da 100 lira da burstur. Hangi okullarda okuyan öğrencilere burs veriliyor. Gerçekten bu kadar burs veriliyor mu, yoksa verilmiyor mu? Bunları bireysel olarak denetlememiz mümkün değil. Bunda kamunun herhangi bir yararı da yok. İlanlarda ‘Şu kadar köprü yaptık’ deniliyor. Bu kadar köprünün yapılması beni ilgilendirmiyor.”

Panolarda şirket ilanlarının yer alması halinde belediyelerin para kazanacağını söyleyen Bulut, “Bu ilanlar nedeniyle belediyeler zarara uğruyor. Bunlar ayrıca görüntü kirliliği yaratıyor ve trafikte sorunlar yaratıyor. Belediyenin karşısında bir belediye daha yok. Rekabet etmesi mümkün değil. Bunların tek amacı var; Bir sonraki seçime siyasi yatırım. Siyasi yatırım için de ancak seçim döneminde yazılı propaganda döneminde bu tür reklamlar yapılabilir. Yapılan uygulamanın kanunlara uygun düşmemesi nedeniyle dava açtım” diye konuştu.

Haberin Devamı

İHALEYİ İPTAL ETTİRMİŞTİ

Avukat Bulut, Bolu Belediyesi'nin cadde kenarlarında bulunan otoparkların işletmesini Boluspor'a verdiğini, kulübün ihale ile işletmeyi bir firmaya vererek otoparklardan ücret aldığını belirterek, kamuya ait alanın ücretli otoparka çevrildiği gerekçesiyle geçen yıl Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, otoparklardan para alınması işlemini iptal etti. Tüketiciler Birliği çalışması nedeniyle bu yıl Reşat Bulut'u ‘Yılın Tüketicisi' ödülüne layık gördü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!