Başkanları da kaptırdı

Güncelleme Tarihi:

Başkanları da kaptırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2001 02:17

Erbakan'ın, FP'li vekillerinin ardından belediye başkanları da tercihlerini Tayyip Erdoğan'dan yana kullandı.

FP'nin kazandığı 420 belediyeden 295'i Yenilikçilere, 125'i ise Erbakan'ın Saadet Partisi'ne katılacak. İstanbul ve Ankara Büyükşehir başkanları ise kararsız kaldı.

Necmettin Erbakan, milletvekillerinden sonra belediye başkanlarını da Tayyip Erdoğan'a kaptırarak büyük bir şok daha yaşadı. Kapatılan FP'nin belediye başkanlarının büyük bölümü, Erbakan yerine Erdoğan'ı tercih etti. 420 belediyeden 295'i Erdoğan'ın liderliğindeki Yenilikçilere, 125'i ise Saadet Partisi'ne katılacak.

Erbakan'ın büyük önem verdiği İstanbul ve Ankara'nın büyükşehir belediye başkanları ise her iki kanada da katılmayarak, ortada durmaya özen gösteriyorlar. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in Erdoğan'dan ısralı bir teklif gelmesi durumunda Yenilikçilere katılabileceği belirtildi.

Gökçek gibi ortada duran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna da kısa süre önce gizlice Yenilikçilerin önde gelenlerinden Abdullah Gül ile görüştü. Hürriyet'in saptamalarına göre, Kayseri, Çorum, Nevşehir, Maraş ve Trabzon belediye başkanlarının, Yenilikçilere katılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Konya, Şanlıurfa, Kütahya ve Elazığ belediye başkanlarının Saadet'e katılacağı belirtilirken, Tokat Belediye Başkanının ortada durduğu bildirildi. Erdoğan, İstanbul'da Büyükşehir'in dışındaki 18 ilçe ve belde belediyesinden 14'ünün başkanını yanına çekti. 3 başkanın Saadet saflarında yer alması kesinleşirken, 1 başkanın ortada durup, ‘‘Bağımsız kalacağım’’ dediği saptandı. Yenilikçi harekete katılmalarına kesin gözüyle bakılan belediyeler şunlar: Tuzla, Pendik, Kartal, Eyüp, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Güngören, Esenler, Zeytinburnu, Fatih, Sultanbeyli, Sanandıra, Çekmeköy ve Yenidoğan.

Üsküdar, Ümraniye ve Eminönü'nün Saadet'e katılacakları, siyasete atıldığı ilk günlerden beri Erdoğan'ın hep yakınında yer almasıyla tanınan Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklı'nın ise bir süre her iki kanada da katılmayıp, bağımsız kalacağı bildirildi.

Ankara'da ise Altındağ ve Sincan Saadet'e, Keçiören'in Yenilikçilere katılmaları bekleniyor.

Saadet’e damga

Erbakan, isim babalığını yaptığı Saadet Partisi'nin yönetiminde de belirleyici isim oldu. Erbakan, partinin önceki gün toplanan Kurucular Kurulu'nda Genel Başkanlığa getirilen Recai Kutan ve gelenekçi kanadın önde gelenleriyle, partinin kurulmasından bir gün önce Balgat'taki konutunda biraraya geldi.

Erbakan, Kutan ve gelenekçi kanadın önde gelenlerinin bu toplantısında, 50 kişilik GİK ve 11 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu üyelerini belirlendi. Erbakan'ın konutundaki toplantıda, 50 kişilik GİK'in önümüzdeki günlerde kendi arasından seçeceği Başkanlık Divanı üyelerinin yanısıra Meclis grup yönetimi de saptandı. Grup Başkanvekilliklerine Yasin Hatipoğlu, Ömer Vehbi Hatipoğlu ve Veysel Candan'ın getirilmelerine kesin gözüyle bakılırken, Genel Sekreterlik görevini, kapatılan FP'de olduğu gibi Suat Pamukçu sürdürecek. Genel Başkan Yardımcılıkları için de Lütfü Esengün, Oya Akgönenç, Mukadder Başeğmez, Teoman Rıza Güneri, Numan Kurtulmuş, Sabri Tekir ve Yakup Budak'ın adları geçiyor. Kutan'ın ise Ertan Yülek ve Bahri Zengin ikilisinden birini Başkanlık Divanı'na sokmak istediği de öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!