Başkana göre bir serumluk iş

Güncelleme Tarihi:

Başkana göre bir serumluk iş
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2008 12:54

AKSARAY’da salı gününden bu yana devam eden ve nedeni tam olarak belirlenemeyen salgın hastalık paniği sürüyor. Belediye Başkanı Nevzat Palta'ysa; "Halkımızın tedirgin olmasına gerek yok. Sağlık Müdürlüğü’nden aldığımız bilgilere göre, şu ana kadar yatarak tedavi olan hasta yok. 2 bin 500 aşan hastanın tamamı tek doz serum verilerek tedavi edildi. Sevindirici olan, bunun 1 serumluk hastalık olması." açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

HASTANELERE KOŞTULAR

BAŞKANIN ÇOCUKLARI DA HASTALANDI
Belediye Başkanı Nevzat Palta, salgının nedeninin mutlaka bulunması gerektiğini belirtti. Palta, şunları söyledi:
“Her gün aldığımız su numuneleri temiz çıktı. Ancak, ileri tetkikler için Ankara’ya gönderilen numunelerin sonuçlarını bekliyoruz. Halkımızın tedirgin olmasına gerek yok. Sağlık Müdürlüğü’nden aldığımız bilgilere göre, şu ana kadar yatarak tedavi olan hasta yok. 2 bin 500 aşan hastanın tamamı tek doz serum verilerek tedavi edildi. Sevindirici olan, bunun 1 serumluk hastalık olması. Tek serumla hastalar tedavi oluyor ve şikayetleri yenilenmiyor. Şu ana kadar serum tedavisinin ardından yeniden hastaneye giden hiç bir vatandaşımız yok. Benim lise öğrencisi oğlum ve üniversiteye hazırlanan kızım da rahatsızlandı. Serum takılarak tedavi edildi. Hastalığın sudan kaynaklandığını düşünmüyorum. Ancak, ileri tetkiklerde suda bir virüs tesbit edilirse bunu açıklarım ve gereken önlemi alırım.”

Haberin Devamı

Aksaray’da geçen salı sabahı Anadolu Öğretmen Lisesi’nin 34 öğrencisi mide bulantısı, kusma, ishal şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Bunun ardından 150 bin nüfuslu kentte şu ana kadar yaklaşık 3 bin kişi, aynı şikayetlerle hastanelere başvurdu. Vatandaşlar, serum verilip evlerine gönderildi. Belediye ve Valilik yetkilileri şehir içme suyu şebekesinden alınan numunelerin analizinin temiz çıktığını ancak, ileri tetkik için Ankara’ya Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’ne gönderilen numunelerin sonucunun beklendiğini söyledi. Bu sonuçların salı günü çıkacağı açıklandı.

ŞİŞE SUYU YOK SATIYOR
Kentte salgının başlamasının ardından hastalığın içme suyundan bulaşma ihtimaline karşı halk danacana ve şişe sularına yöneldi.
Market yöneticileri su satışlarında patlama olduğunu söyledi. Su satıcıları, ellerindeki tüm stokların bittiğini, ancak firmaların su teleplerini karşılamakta güçlük çektiklerini belirterek, “Önceden tek bir marka su satıyorduk. Şimdi ne bulursak satmak zorundayız. Elimizde su kalmadı” dedi. Vatandaşlar da virüsün sulardan bulaşma ihtimaline karşı hazır suyu tercih ettiklerini söyledi.

BAZI SENARYOLAR
Kente salı gününden bu yana hemen herkes, virüsün nereden bulaştığını konuşuyor. Uzmanlar, virüsün bir kaç nedeninin olabileceğini belirterek, “Doktorlar, hastalara gastroenterit tedavisi uyguluyor. Gstroenterit, mide ve barsağın iltihaplarına verilen genel bir isimdir. Buna hangi virisün neden olduğu ve virüsün nereden bulaştığı araştırılmalıdır. Virüs, sudan, yiyecekten, havadan dahi bulaşmış olabilir” dedi. Kentte uzmanların olası ihtimalleri şöyle:

“Belediye, Taşpazarı Mahallesi’nde şebeke yenileme çalışması yaptı. Bu sırada kentte sular kesildi. Bir süre sonra sular tekrar verildiğinde, kentteki tüm sular kesilip yeniden verildiği için tüm abonelerin suyu en az 15 dakika boşa akıtması gerekiyordu. Ancak, su gelir gelmez insanlar suyu tüketince virüs bulaştı. Bir diğer olasılık ise salı günü Aksaray’ın en büyük semt pazarı kuruluyor. Örneğin, virüslü 1 kamyon çilek pazara getirildi ve satıldı. Bunu yiyenler de rahatsızlandı. Aksaray’daki laboratuvarlarda yapılan tetkiklerde sular temiz çıktı. Şayet virüs sudan bulaşmadıysa, virüsün kaynağını bulmak imkansız olabilecektir.”

HASTA SAYISI 3 BİNİ AŞTI

Valilik Kriz Merkezi’nden yapılan açıklamada aynı şikayetlerle salı gününden bu yana hastanelere başvuran hasta sayısı 2 bin 500’ü aştı. Ancak, hastane çalışanları yoğunluk nedeniyle çoğu hastanın giriş kaydının tutulamadığını bu nedenle gerçek rakamın 3 binin üzerinde olduğunu söyledi. Belediye Başkanı Nevzat Balta, vatandaşların yoğun olarak geldiği Devlet Hastanesi Acil Sevisi’ne giderek vatandaşlarla sohbet etti. Bu sırada tedavi olmak için sıra bekleyen bir kadın hastane bahçesinde bayılınca polisler tarafından taşınarak Acil Servis’e alındı.

“RAHATSIZLIĞA NEDEN OLAN GEREKÇEYİ BULABİLMİŞ DEĞİLİZ”
         
Aksaray Valisi Sebati Buyuran, Aksaray'daki  toplu ishal, kusma ve karın ağrısı vakalarıyla ilgili hem Aksaray'da  bulunan yetkili kurum ve kuruluşların hem de Sağlık Bakanlığından gelen  ekibin yaptığı çalışmaların devam ettiğini belirterek, “rahatsızlığa  neden olan gerekçeyi bulabilmiş değiliz” dedi.

Buyuran, Aksaray Devlet Hastanesi toplantı salonunda düzenlediği basın  toplantısında, Aksaray Devlet Hastanesi ve diğer sağlık kuruluşlarına  bulantı, kusma ve ishal şikayetleri ile yapılan başvurunun 2 bin 500'ü  aştığı belirtti.

14 Mayıs Çarşamba günü bir okulun öğrencilerinde baş gösteren karın  ağrısı, ishal ve ateş şeklindeki şikayetlerin, hızla yayıldığını ifade  eden Buyuran, şunları kaydetti:

 “Bu olayda vatandaşların kısa sürede ayakta tedavi ediliyor olması ve  ağır vakaya rastlanmamasını teselli edici bir boyut olarak düşünüyorum.  Bu olayın nedenini bulmamız gerekiyor. Bu konuda hem Aksaray'da bulunan  yetkili kurum ve kuruluşlarımız hem de Sağlık Bakanlığından gelen ekibin  yaptığı çalışmalar devam ediyor. Kesin olarak bu rahatsızlığa neden olan  gerekçeyi bulabilmiş değiliz. Bu konuda çok sayıda alınan numune, Ankara  Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi ve diğer laboratuvarlara gönderildi.  Sağlık Bakanlığından uzmanlardan oluşan bir heyet daha ilimize geliyor.”

Buyuran, olayla ilgili her türlü ihtimal üzerinde durularak gerekli  çalışmaların yapıldığını dile getirerek, numunelerin sonuçları  geldiğinde vakaların sebebini açıklama imkanı bulacaklarını ve ona göre  de gerekli çalışmaları yapma imkanına kavuşacaklarını bildirdi.

Buyuran, hastaların genellikle 15-45 yaş arasında olduğunu bildirdi.

Vali Buyuran, vakaların ilk göründüğü andan itibaren bir kriz merkezi  oluşturulduğunu, bu merkezin hastalara her türlü hizmetin verilmesinde  koordineli çalıştığını bildirdi.   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!