Başkan Obama, bir kez daha Ortadoğu'ya seslenecek

Güncelleme Tarihi:

Başkan Obama, bir kez daha Ortadoğuya seslenecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2011 16:14

ABD Başkanı Barack Obama için, Usame bin Ladin’in öldürülmesi ülkesinin 10 yıldır süren terörle savaşında bir dönüm noktasından çok öte. Bu olay, Obama için Libya, Yemen ve Suriye’deki olayların Mısır devriminin ışıltısını söndürmesinin ardından Arap baharına yeni bir yanıt verme şansı.

Haberin Devamı

Obama yönetimi yetkilileri, Başkan’ın bin Ladin’in ölümünü Tunus’tan Bahreyn’e yaşanan halk ayaklanmalarıyla ilgili ortak bir teori oluşturmak için kullanmakta çok istekli olduğunu ifade ediyor.

 

Arap dünyasıyla ABD’nin ilişkilerinin “sıfırlanacağı” yönündeki ilk işaret önümüzdeki hafta gelecek. Obama’nın Ortadoğu üzerine bir konuşma yapması ve bin Ladin’in ölümünü bölgedeki genel dönüşüm bağlamında değerlendirmesi bekleniyor. Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Benjamin J. Rhodes, Obama’nın mesajının, “Bin Ladin geçmişte kaldı, bölgede yaşanmakta olanlar gelecektir” olacağını belirtti.

 

“Elbette ki konuşmanın odağı işlerin en kötü gittiği ülke olacak” diyen Rhodes, önemli olanın olaylara bir adım geriden bakarak, değişimin yönünün doğru olduğunu söyleyebilmek olduğunu ifade etti.

 

Haberin Devamı

NET OLMAYAN NOKTALAR VAR

Yine de bin Ladin’in öldürülmesi nadiren elde edilecek bir netlik yaratsa da ABD’nin bölgedeki stratejik hesaplarına nasıl katkı yapacağı o kadar belli değil. Beyaz Saray’dan bazı isimler El Kaide’ye vurulan ağır darbenin ABD’ye siyasi değişim konusuna yüklenme fırsatı verdiğini çünkü Mısır, Suriye gibi ülkelerin radikal İslam’a yönelmesinin daha zor olduğunu belirtiyor.

 

Ancak diğer üst düzey yetkililer, Ortadoğu’nun hala karmaşık bir yer olduğu kanısında: El Kaide liderinin ölümü Yemen’deki terör tehdidini ortadan kaldırmazken, Bahreyn gibi ülkeler, bin Ladin’le pek de alakası olmayan mezhep çatışması tehlikesiyle karşı karşıya.

 

ŞİMDİLİK "BARIŞ GÖRÜŞMELERİ" DEMEYECEK

Yetkililer, bin Ladin baskınından önce bile Obama’nın Ortadoğu’daki olayları aynı başlık altında toplamak için yollar aradığını söyledi. Beyaz Saray’dan önemli isimler Başkan’ın konuşmasında ayaklanmaları İsrail-Filistin barış görüşmelerindeki tıkanmayla bağlantılandırma seçeneğini değerlendirdiğini de ifade etti.

 

Haberin Devamı

Bununla birlikte, yetkililer, şu anki plan doğrultusunda Başkan’ın genel olarak Arap dünyasındaki değişimlere odaklanacağını, barış görüşmelerinin yeniden başlaması için spesifik bir plan açıklamayacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!