Başkan, Nehir’e verdiği çikolata sözünü tuttu

Güncelleme Tarihi:

Başkan, Nehir’e verdiği çikolata sözünü tuttu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2005 09:23

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir ay önce Çölyak ve Fenilketonüri (PKU) hastası çocuklara verdiği sözü tutarak yurtdışından 100 kilo özel çikolata getirtti.

PKU hastalığı yüzünden sebze, meyve ve ayda bir milyar lirayı bulan özel mamaları dışında herhangi bir şey yemesi yasak olan dört yaşındaki Nehir Özyurt bayram öncesi ilk kez çikolata ile tanıştı. Nehir, çikolatayı Başkan Topbaş’ın elinden tattı.

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Kadir Topbaş, önceki akşam Abdi İpekçi Spor Salonu’nda Ülkerspor ile Yunanistan’ın Panathinaikos takımları arasında oynanan basketbol karşılaşmasının ardından, Nehir ve ailesini Küçüksu’daki evinde ziyaret etti. Glutensiz çikolata ve oyuncak bebekle gelen Topbaş’ı kapıda karşılayan Nehir, gece boyunca kucağından inmedi.

3 Ekim günü İstanbul Halk Ekmek (İHE) tarafından çölyak ve fenilketonüri hastalarının daha ucuz ve kaliteli
/images/100/0x0/55ea0b9af018fbb8f866c2fd
beslenmeleri için üretilen glutensiz ekmek ve glutensiz unun tanıtım toplantısında karşılaştığı PKU hastası dört yaşındaki Nehir’in ‘Çikolata istiyorum’ sözünden duygulanan Topbaş, o gün çölyak ve PKU hastası çocuklara, ‘Söz veriyorum, önümüzdeki bayram çikolata da yiyeceksiniz’ demişti. Kadir Topbaş’ın talimatı ile İstanbul Halk Ekmek tarafından üretilmesi planlanan glutensiz çikolatanın üretimi bürokrasiye takılınca gecikti. İstanbul Halk Ekmek Müdürü Ömer Bilgiseven, çikolatanın bayrama yetişmeyeceğini görünce, Fransa’dan ithal edip bayram öncesi çölyak ve PKU hastası çocukları çikolataya kavuşturdu.

ZİNCİRE VURUYORLAR

Kızının hastalığı nedeniyle PKU Dayanışma Derneği’ni kuran Fatma Özyurt, Başkan Topbaş’dan PKU hastası çocuklar için ürün çeşitlerinin çoğaltılmasını istedi. Fatma Özyurt, SSK’dan, bir ayda ilaç yerine geçen, 1 milyar liralık un, süt tozu ve mama aldıklarını, SSK’lı olmayan ailelerin bu olanaktan mahrum kaldıklarını söyledi.

Bazı ailelerin, protein içeren gıdaları tüketemeyen, ömür boyu diyete mahkum çocuklarını yemekten alıkoymak için çaresizlikten zincire vurduklarını öğrenince dehşete kapıldığını anlatan Kadir Topbaş, fakirlik belgesi olan ailelere İHE tarafından üretilen glutensiz un ve ekmeğin ücretsiz vereceklerini söyledi.

Fenilketonüri nedir

Kanda ve diğer dokularda biriken fenilalanin geri dönüşümsüz ve ilerleyici beyin hasarına neden oluyor. Bu çocuklar et ve ürünleri, süt ve ürünleri, yumurta, normal ekmek yiyemez, sadece sebze ve meyve ile beslenebilirler. İlk ayda tedavi edilmeyen ya da diyete uyulmayan hasatalarda zihinsel hasar oluşur.

ÇÖLYAK nedir

Çölyak, yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen kalıtsal ve metabolik bir sindirim sistemi hastalığıdır. Çölyak hastası olan kişiler buğdayda, arpada, çavdarda ve yulafta bulunan ve ‘glüten’ olarak adlandırılan proteine karşı aşırı duyarlıdır. Diyete uyulmazsa büyüme tam sağlanamaz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!