Başkan liderliğindeki belediye çetesi

Güncelleme Tarihi:

Başkan liderliğindeki belediye çetesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2009 11:50

ADANA’nın merkez Yüreğir İlçesi’ne bağlı kapatılan Havutlu Belde Belediyesi’nde çalışan işçilerin maaşları ile emlak ve çevre vergilerini zimmetine geçirdiği, kendisine ait olduğu iddia edilen otobüs firmasındaki otobüslerin yakıtını belediye kasasından karşılayarak yaklaşık 670 bin lira yolsuzluk yaptığı öne sürülen AKP’den ihraç edilen 55 yaşındaki eski Belde Belediye Başkanı Mesut Ekici ile birlikte 3’ü tutuklu 5 kişinin yargılanmasına başlandı.

Belediye çalışanlarıyla geçen yıl çete kurup, örgütsel yapı içinde, ‘ihaleye fesat karıştırma, kamu kurumunu dolandırma ve zimmet’ suçunu işledikleri iddiasıyla Adana 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılanan eski Başkan Mesut Ekici hakkında 40 yıl hapis cezası istendi. Suçsuz olduğunu iddia eden Ekici, mahkemeye 19 sayfalık savunma dilekçesi sundu. Belediyenin muhasebesine bakan 30 yaşındaki Ömür Sevinç ise, muhasebeye bakacak kimse olmadığı için Mesut Ekici’nin oluruyla bu görevi üstlendiğini söyledi. İhale komisyonlarında görev almadığını belirten ve hakkında 37 yıl hapis cezası istenen tutuklu Sevinç, “Çalıştığım süre içinde memurların maaşı tam ödenmiştir. Belediyenin geliri harcamalarına yetmediği için işçilerin maaşı ise yarım ödenmiştir. Ödemeyi mutemet yapmıştır. Ben sadece kontrol ile görevliyim. İşçi maaşları ile emlak vergisi paraları Mesut’a verilmişse bilgim yoktur. Petrol istasyonu belediyeden 10 kilometre uzaklıktadır. Akaryakıtın kime verildiğini bilmem ve görmem mümkün değildir“ dedi.

AKARYAKIT ALIMI BAŞKANIN TALİMATIYLA

Belediyenin mal alım- satım işlerinde görevli 60 yaşındaki Süleyman Özkan da suçlamayı kabul etmedi. 25 yıla kadar hapsi istenen Özkan, Mesut Ekici’nin talimatıyla otobüslere akaryakıt verdirdiğini öne sürdü.

Belediye araçları ile Ekici’nin otobüslerine akaryakıt veren petrol istasyonunun sahibi 23 yaşındaki Ziya Üzer ise, belediye görevlilerinin onayı ile araçlara akaryakıt verdiğini söyledi. 22 yıl hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan Üzer, “Belediye araçlarına verdiğimiz akaryakıttan dolayı halen belediyeden 7 bin lira alacağımız var. Mesut Ekici’ye ait Lüks Adana yolcu otobüslerine verdiğimiz akaryakıt nedeniyle alacağımız ise 19 bin lira kadardır” dedi.

10 yıl hapsi istenen 50 yaşındaki tutuksuz sanık Ali Özkan ise duruşmaya gelmediği için savunması alınamadı.

VERGİ PARALARI BAŞKAN'A

Duruşmada belediyede çalışan bazı tanıklar dinlendi. 42 yaşındaki tahsildar Alaattin Şen, sanık Ömür Sevinç’in belediyenin borçları yüzünden bunalıma girip işe gelmediği zamanlar emlak ve çevre temizlik vergilerini kendisinin makbuz karşılığı tahsil ettiğini, paraları da Mesut Ekici’ye teslim ettiğini söyledi. Teslim ettiği paranın kaydını ise tutmadığını belirten Şen, “Mesut Ekici’ye teslim ettiğim paranın miktarını hatırlamıyorum” dedi. Tanıklık yapan mutemet 30 yaşındaki Songül Yorulmaz da, işçilerin maaşlarına mahsuben bankadan çektiği parayı sanık Ömür Sevinç’e verdiğini, ancak bu paranın işçilere ödenmediğini söyledi. İl dışında olan vatandaşların posta çeki ile ödedikleri emlak vergilerini postaneden alıp Sevinç’e verdiğini de kaydeden Yorulmaz, “Bu paralar belediye kayıtlarına girmedi. Halen bu kişiler belediyeye emlak vergisi nedeniyle borçlu gözükmektedirler” dedi.

Mahkeme heyeti, tutuksuz sanık Ali Özkan’ın zorla getirilmesine karar verirken, eksik belgelerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

Belediyeyi böyle hortumlamışlar ?

CUMHURİYET Savcısı, Başkan Ekici ile birlikte 5 kişinin, kapatılan Havutlu Beldesi’ni nasıl hortumladıklarını iddianamesinde şöyle anlattı:
“Belediye Başkanı Ekici, örgütün lideri olup, seçimle belediyeyi elemanlarıyla ele geçirip, yasal görünüş altında yasadışı faaliyette bulunmuştur. Belediyenin araç ve gereçlerini örgüt emrinde çalıştırmıştır. Belediye Hesap İşleri Müdürü Ömür Sevinç ile belediye çalışanı Süleyman Özkan yasadışı işleri gerçekleştirirken, petrol istasyonu sahipleri Ziya Üzer ile Ali Özkan da örgüte yardım etmiştir. 2008’de 75 kalem mal ve hizmet alımına ilişkin muhtelif bedellerle firmalara ödemeler yapılırken, bunlara ilişkin hiç bir işlemde ihale komisyonu kurulmayıp piyasa araştırması yapılmamıştır. Belediye Başkanı Ekici, 2008’e ait 14 bin 759 lira işçi maaşı ile 68 bin 695 liralık emlak ve çevre temizlik vergisini zimmetine geçirmiştir. Mesut Ekici ayrıca, gayri resmi sahibi olduğu şehirlerarası otobüs firması Lüks Adana Seyahat’ın otobüslerine anlaşmalı olduğu petrol istasyonundan toplam 531 bin 914 liralık yakıt alıp, faturasını belediyeye kestirmiştir. Havutlu Beldesi’nde bulunan stadyumda kullanılması için alınan 5 bin 374 liralık demir, saç, profil ve boru niteliğindeki metal aksamlar ise stadyuma kullanılmayıp Belediye Başkanı Ekici’nin çiftliğinde kullanılmıştır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!