Başkaldırıdan felsefeye

Güncelleme Tarihi:

Başkaldırıdan felsefeye
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2010 00:00

Haberin Devamı

GÜNÜMÜZÜN önde gelen düşünürlerinden İoanna Kuçuradi’nin yaşamı belgesele konu oldu. Belgesel film, ülkemizde insan hakları mücadelesinin son 30 yıllık serüveni, Türkiye’de felsefenin kurumsallaşması ve 1960’ta üniversiteleri sarsan 147’ler olayı gibi konulara değiniyor.
1945 yılında kurulan Dünya Felsefe Kurumları Federasyonu’nun ilk kadın başkanı olan, Türkiye Felsefe Kurumu’nun kurucularından, İoanna Kuçuradi’nin yaşamınını anlatan belgeselde öğrencilik yıllarından bugüne geniş bir zaman dilimi ele alınıyor. Maltepe Üniversitesi’nin yapımını üstlendiği belgeseli Maltepe Üniversitesi Sinema Bölümü öğretim üyesi Celal Oktay Yalın yönetti. Maltepe Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Şahin Karasar’ın yapımcılığını; Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Betül Çotuksöken’in danışmanlığını yaptığı ve yaklaşık iki yıllık bir çalışmanın ürünü olan belgeselin çekimleri Gökçeada, İstanbul, Ankara ve Alacahöyük ile Boğazköy’deki tarihi mekânlarda gerçekleştirildi. Belgeselinin ön gösterimi 5 Temmuz 2010 Pazartesi günü saat 18.00’de, Maltepe Üniversitesi’nde Ahmet Adnan Saygun Sahnesi’nde gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Oyuncak Hikayesi ‘kadın düşmanı’ mı
DIŞ HABERLER SERVİSİ
TÜRKİYE’de de 2 Temmuz’da gösterime girecek olan Toy Story 3 (Oyuncak Hikayesi 3) adlı çocuk filminin cinsiyetçi ve homofobik olduğu, çocukları kötü etkileyebileceği iddia edildi. ABD’de yayınlanan MS Dergisi’ndeki makalede, filmdeki 7 karakter içindeki tek kadın olan Barbie’nin aşırı duygusal gösterildiği ve ayrıca ‘hain’ olarak tanımlandığı ifade edildi. Makaleye göre, 7 erkek karakterin yanında tek kadın karakter olması da bu ayrımcılığı kanıtlıyor. Ayrıca Ken karakterinin de eşcinsel modasına uygun şekilde giydirilmesi, bu sterotipin desteklenmesi ve onunla dalga geçilmesine değinen makalede, “Filmde kadın ve eşcinsellik düşmanlığı bir arada” dendi.

Balenin yıldızları seçiliyor

DEVLET Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi olarak gerçekleştirilecek 2. İstanbul Uluslararası Bale Yarışması 5-10 Temmuz 2010 tarihlerinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacak.
Sanat Yönetmeni Nilay Yeşiltepe Güngör başkanlığında ulusal bir önjüri tarafından yapılan DVD elemeleri sonucu küçüklerde 20, büyükler kategorisinde ise 35 aday yarı finalde yarışmaya hak kazandı. 12 bin 500 Euro’luk büyük ödülüyle birlikte toplamda 60 bin Euro’ya yakın para ödülü dağıtacak olan yarışma, 10 Temmuz gecesi gerçekleşecek “Gala Gecesi” ve “Ödül Töreni” ile son bulacak. Aralarında Yuri Grigorovich, Irek Mukhamedov, Julia Bocca, Vladimir Malakov gibi dünyaca ünlü bale starlarını da juri üyesi olarak ağırlayacak organizasyonun gala gecesinde, Nacho Duato Topluluğu ve İngiliz Kraliyet, Küba ve Kirov Balesi’nin başdansçıları Alina Cojocaru, Johan Kobborg, Viengsay Valdes Herrera, Elier Bourzac, Olesya Novikova ve Leonid Sarafanov da performanslarıyla yarışmaya renk katacak.

Zirvede resim sergisi açacak

Haberin Devamı

RESSAM heykeltıraş Taylan Akdağ, “Night Club/Gece Kulübü” adını verdiği 3. kişisel resim sergisini Ağrı, Van, Kayseri, Antalya, Trabzon, Erzurum, Rize ve Niğde illerindeki dağlarda sergileyecek.  Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nün 10. yıl kuruluş kutlamaları kapsamında ortak proje olarak oluşturulan zirvede resim sergisi, kulüp üyesi dağcılardan oluşan ekiplerden her birinin, eserleri zirveye eş zamanlı olarak çıkarmalarıyla gerçekleşecek. Aynı zamanda dağcılıkla da uğraşan Akdağ bu projedeki zirvelerden Niğde Aladağlar silsilesi olan Cebel, Küçük Cebel ve Gürtepe’ye tırmanacak.  Sanatçının eserleri Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyesi 100 dağcı tarafından, 3-4 Temmuz tarihlerinde Ağrı Dağı dahil, 3500 metrenin üzerindeki 50 zirveye eş zamanlı olarak taşınacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!