Başka ülke çocukları Afganistan için ölmesin

Güncelleme Tarihi:

Başka ülke çocukları Afganistan için ölmesin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2010 00:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afganistan için NATO müttefiklerinden daha fazla muharip güç isteyen ABD Başkanı Barack Obama’ya, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai üzerinden mesaj verdi.

İstanbul Çırağan Sarayı’nda Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü zirvesinin ardında dün de Afganistan’a komşu ve bu ülkenin kalkınmasına katkı sağlayacak ülkelerin katılımıyla “Asya’nın Kalbinde Dostluk ve İşbirliği İçin İstanbul Zirvesi” toplandı. 20’den fazla ülke ve uluslararası kuruluş temsilcisinin katıldığı zirve sonrası, Gül ve Karzai ortak basın toplantısı yaptı.

Afgan halkı ülkesini savunur

Afganistan’ın huzur ve istikrara kavuşması için sadece askeri önlemlerin yeterli olmayacağını belirten Gül, bu ülkeye muharip güç gönderilmesini isteyen çevrelere şu mesajı verdi: “Başkan Karzai de başka ülke çocuklarının Afganistan için ölmesini istemiyor. Karzai, ‘Afgan halkı kendi ülkesini savunmaya hazırdır. Ancak düzenli ordumuzu kurmamız için kaynak, askeri teçhizat ve silah sağlayın’ diyor.” Karzai de Gül’ün bu sözlerine aynen katıldığını belirterek, Afganistan’a yaptıkları katkılar nedeniyle Gül’e ve Türk halkına şükran borçlu olduklarını söyledi.

Karzai ABD’ye patladı

Karzai, El Kaide ve benzeri örgütlerle ilişkisi olmayan Taliban üyeleriyle ilgili uzlaşma ve topluma entegre düşüncesini yarın Londra’da yapılacak Afganistan Konferansı’nda gündeme getireceğini belirtti. Karzai, “ABD’nin Kabil Büyükelçisi sizi yeterli stratejik ortak olarak görmediğini söylemiş. Ne diyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Afganistan terörle mücadelede ön cephededir. Afgan halkı ve güvenlik güçleri çok sayıda can kaybı vermiştir. Eğer ABD stratejik ortaklıktan ‘ABD’ye boyun eğmeyi’ anlıyorsa, evet biz stratejik ortak değiliz. ABD en zengin, Afganistan en fakir ülkedir. Ama stratejik ortaklık iki egemen devlet arasındaki işbirliği mekanizmasıdır.”

Üçlü zirvenin dörtlü kahvaltısı

ÇIRAĞAN Sarayı’ndaki zirve kapsamında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Miliband, Afganistan Dışişleri Bakanı Zalmay Resul ve Pakistan’ın dışişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Nawazada Malik Amad Khan dün kahvaltıda bir araya geldiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!