Basındaki gerileme tahammülü aştı

Güncelleme Tarihi:

Basındaki gerileme tahammülü aştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2015 22:54

94 basın örgütünün oluşturduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu, MİT TIR’ları haberi nedeniyle tutuklanan gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’e destek için yürüyüş yaptı.

Haberin Devamı

Yürüyüşe katılan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri Christophe Deloire, “Türkiye, Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında 149. sırada. Bu gerilemeye artık dur demeliyiz” dedi.

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin de aralarında bulunduğu 94 basın örgütünün oluşturduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu, tutuklu Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’e destek için dün İstanbul’da Mecidiyeköy’den Şişli’deki Cumhuriyet binasının önüne kadar yürüyüş yaptı.
Yürüyüşe CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, CHP Milletvekili Utku Çakırözer, TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGS Başkanı Uğur Güç, TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Ümit Gürtuna, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü Genel Sekreteri Christophe Deloire, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ve Hürriyet Daily News Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin de katıldı.

GAZETECİLİK NEDENİYLE CEZA

Cumhuriyet önünde açıklama yapan Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Sözcüsü Kadri Gürsel, “İki değerli ve cesur meslektaşımız, Suriye’deki içsavaşın bir tarafına kamyonlar dolusu silah gönderildiğini belgelediler diye askeri ve siyasi casuslukla, terör örgütü üyeliğiyle ve devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamakla suçlanıyorlar. Bu ithamlar her türlü hukuk, akıl, izan ve vicdan ölçüsünü iğfal etmektedir. Dündar ve Erdem Gül, vatandaşların kendilerinden gizlenen gerçekler hakkında bilgilenmesini mümkün kılmışlardır” dedi.

ULUSLARARASI DAYANIŞMA İÇİN GELDİK

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire ise uluslararası dayanışmayı ifade etmeye geldiklerini belirterek şunları söyledi: “Türkiye, Sınır Tanımayan Gazetecilerin 180 ülkeyi değerlendirmeye aldığı Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında 149. sırayı işgal ediyor. Bu gerileme artık tahammül sınırlarını aştı. Bu gerilemeye artık dur demeliyiz. Sınır Tanımayan Gazeteciler, AB ve AB’ye üye ülkeleri, Türkiye’de medya özgürlüğü, medya çoğulculuğuna saygı gösterilmesi için tavır almaya ve bugün Brüksel’de gerçekleşen Türkiye AB Zirvesi’nde, AB yetkililerini medya özgürlüğüne sahip çıkmaya çağırdı. Can Dündar, Erdem Gül ve diğer gazeteciler tahliye olana kadar RSF’nin bu mücadeleyi yürüteceğinden emin olabilirsiniz.” 

Haberin Devamı


TV VERDİLER, AÇTIM SİZLERİ GÖRDÜM

Haberin Devamı


Cumhuriyet önündeki konuşmalar sırasında, Can Dündar ve Erdem Gül’ün Silivri Cezaevi’nden gönderdiği mektuplar da okundu.
Sevgili Meslektaşlarım
Silivri’deki ilk gecemde televizyonum yoktu.
Tatsız bir karanlığa yapayalnızdım.
Ertesi gün televizyon verdiler. Açtım.
Sizleri gördüm.
Özgürlük diye haykıran sesiniz doldurdu hücremi.
Işığınızla aydınlandım.
Yapayalnız da olsam yürümeye kararlı olduğum bu yolda yapayalnız olmadığımı gördüm.
Hücrem sizinle dolu, öylesine kalabalık şimdi.
Bugün de sesinizi duyuyor olacağım. O ses, bu dayanışma tutsak gazetecileri dışarıya, Türkiye’yi aydınlığa çıkaracak. Hepinizi sevgiyle selamlıyorum.
Can Dündar, Silivri


MAHPUS OLARAK KIDEM BASIYORUM

Haberin Devamı

Hapiste 2. günümü şu saatler itibariyle tamamlamış durumundayım. Yani cezaevinde hiyerarşik olarak yükselme havalarındayım. Yani mahpus olarak kıdem basıyorum. Bütün mesaimi usta bir mahpus olmaya verdiğim için siz dışarıdakilerin halini o kadar çok anlamayacağımı kabul edersiniz. Örnek vereyim. Dün akşam televizyonumuz gelmişti, orada gördüm. Bizim için basın açıklaması yaparken gaz yemişsiniz. Şimdi çok üzüldüm desem, bana “Bekâra karı boşamak kolay” yanıtı vermeniz doğal olur, çünkü burada gaz yok. Tutuklanmamıza ve casus olma ihtimalimize çok sevinen gazetecilerle de siz uğraşacaksınız. Çünkü biz burada başka bir ustalık peşinde çok meşgulüz.
Ama 2 gündür burada beni en çok etkileyen gelişme Tahir Elçi’nin öldürülmesi oldu... Çok sarsıcı. Büyük bir kayıp. Ama zaten Türkiye çok zamandır hep kaybediyor. Belki bu ödediğimiz bedeller bu kayıpların durdurulmasına katkı yapar diye kendimi de avutmak istiyorum.
Erdem Gül A1 Blok, 6. Koğuş Silivri.

BAKMADAN GEÇME!