Basınç odası için kampanya

Güncelleme Tarihi:

Basınç odası için kampanya
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Tıp Fakültesi'nin tahrip olan basınç odalarını dalgıçlar tamir ettirecek

Vurgun, zehirlenme, gangren gibi vakalarda hastaların hayatını kurtaran basınç odaları, 28 Temmuz 1998'deki kazadan bu yana kullanılamıyor. Çapa Vakfı'nın 150 milyarlık onarım giderini karşılamakta gecikmesi üzerine amatör dalgıçlar yardım kampanyası başlattı.

İstanbul Tıp Fakültesi'nin, dört ay önce üç kişinin ölümüne de neden olan ve kazadan beri kullanılamayan basınç odaları yenileniyor. Basınç odası eksikliğinin olası bir kazada kendi can güvenliklerini de tehdit ettiğini savunan bir grup amatör dalgıç, bu boşluğu doldurmak için kampanya başlattı. Gönüllüler, üniversite ve fakültenin başlattığı yeniden inşa çalışmalarına katkı sağlamak için, Çapa Vakfı üzerinden şartlı bağış topluyor.

1976'da Deniz Kuvvetleri'nin katkılarıyla kurulan ve yanıncaya kadar 1396 hastanın tedavisinde kullanılan basınç odası, birçok hastalığın tedavisinde kullanılmakta. Vurgun yiyenler, şofben ve sobadan zehirlenenler, kemiklerinde iltihaplanma olanlar basınç odası tedavisine muhtaç. Ayrıca beyindeki ödem vakalarında, trafik kazalarında, enfeksiyonlarda da etkili olan basınç odası, gangren tehlikesiyle karşı karşıya bulunan şeker hastaları için hayati önem taşıyor. Belli bir basınç altında oksijen soluyan kişilerin kanında, hastalığın yarattığı etkilerde gerileme görülüyor.

İstanbul'da, Çapa'dakinin dışında halka açık, donanımlı, tam olarak hizmet verebilen bir basınç odasının olmayışı, vurgun yiyen dalgıçları ve şeker hastalarını sakatlık ya da ölüm tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Çaresiz hastalar ya askeri tesislerden yararlanmayı deniyor ya da kaderine razı oluyor.

Kampanya düzenleyen gönüllülerden amatör dalgıç Yıldırım Ulkat, yaklaşık 150 milyarlık teçhizatın aslında Çapa Vakfı tarafından karşılanması gerektiğini ama üniversitenin çok eksiği olduğu için basınç odalarına sıra gelmediğini söylüyor. ‘‘Bunun için Vakfa yardımcı olmaya, insanlara konunun hassasiyetini anlatmaya çalışıyoruz’’ diyor.

Siz de katılın

Basınç odasının tekrar kullanılır hale getirilmesi için başlatılan kampanyaya katılmak isteyenler, aşağıdaki hesap numarasından şartlı bağış yapabilirler.

Hesap Adı : İstanbul Tıp Fakültesi Vakfı, Deniz Ve Sualtı Hekimliği

Hesap No : Vakıflar Bankası Şehremini Şubesi 00158-0-000-7525-7429

Şartlı Bağış: Hiperbarik Tedavi Merkezi için kullanılmak şartıyla

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!