Başbakanlık'tan yuvalara habersiz baskın emri

Güncelleme Tarihi:

Başbakanlıktan yuvalara habersiz baskın emri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2005 12:51

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, il ve ilçelerdeki kurul üyelerini, Malatya Çocuk Yuvası'ndaki olay üzerine olağanüstü toplantıya çağırdı. Bu kurulların oluşturacağı sivil toplum ağırlıklı komisyonlar, çocuk yuvaları ve huzur evlerine ani ve habersiz ziyaretler yapacak.

Haberin Devamı

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Malatya Çocuk Yuvası'ndaki görüntülerin üzüntü ile karşılandığı belirtildi.

Burada, “Türkiye'nin de onaylayarak bir iç hukuk kuralı haline getirdiği Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde yer alan hükümler uyarınca devlete yüklenen koruma ve yardım görevinin tam olarak yerine getirilmediği, çok ciddi bir insan ve çocuk hakları ihlali yaşandığının gözlendiği” kaydedildi.

Daha önce İzmir'in Urla İlçesi Barbaros Çocuk Köyü'ndeki iddialarla ilgili olarak da İzmir İl İnsan Hakları Kurulu'nca inceleme yapıldığı ve bu konuda hazırlanan raporun yetkili makamlara iletildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:  “Başkanlığımız, yaşanan son olaylar üzerine 931 il ve ilçe kuruluna bir yazı göndererek, kurul üyelerinin olağanüstü toplantıya çağrılmasını istemiştir.

Haberin Devamı

Kurulların oluşturulacak sivil ağırlıklı komisyonlar aracılığıyla çocuk yuvaları, huzur evleri, sığınma evleri, engellilere yönelik rehabilitasyon merkezleri, hastaneler ve akıl hastalarının tedavi gördükleri mekanlarda bundan sonra olabilecek ihlallerin önlenmesi için söz konusu mekanlara habersiz, etkin ve düzenli ziyaretler gerçekleştirmeleri ve gerçekleştirilen ziyaretlere ilişkin sonuçların Başkanlığımıza aylık raporlar halinde gönderilmesi talimatı verilmiştir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!