Başbakanlık'ta Dışişleri zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Başbakanlıkta Dışişleri zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2001 14:13

Dışişleri Bakanı İsmail Cem Başbakan Ecevit'le biraraya geldi. Başbakanlıkta yapılan toplantıda Laeken zirvesi sonuçları, Cem'in Afganistan ziyareti ve Ecevit'in ABD'ye yapacağı gezi konuşuldu. Dışişleri Bakanı, Afganistan'a asker gönderme konusunda siyasi kararın alındığını ancak harekete geçmek için Londra Zirvesi'nden çıkacak sonuçların beklendiğini belirtti.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı İsmail Cem bugün öğle saatlerinde Başbakan Bülent Ecevit ile görüştü. Başbakanlık çıkışında yapılan görüşmeler ile ilgili olarak basın mensuplarını bilgilendiren İsmail Cem, Başbakan Ecevit'e son bir haftada yaşanan önemli gelişmeler ile ilgili bilgi sunduğunu söyledi. Görüşmede, Laeken zirvesi sonrası gelişmeler ve İsmail Cem'in Afganistan'a yaptığı ziyaretin önemli bir yer tuttuğu açıklandı.

LAEKEN ZİRVESİ VE OLUMLU SONUÇLARI

İsmail Cem, Laeken zirvesine ev sahipliği yapan AB dönem Başkanı Belçika Dışişleri Bakanı ile dün akşam telefon görüşmesi yaptığını ve kendisini tavrından ve çıkan sonuçtan ötürü kutladığını bildirdi. Cem, ayrıca çıkan sonuç ve Türkiye'ye olan tavrından ötürü de teşşekkür ettiğini söyledi.

Cem ayrıca kendisinini Afganistan ziyaretinden yeni dönmüş olduğunu hatırlatarak bu izlenimlerini gelecek hafta bölgeyi AB adına ziyaret edecek olan Belçika Dışişleri Bakanına aktardığını belirtti.

AFGANİSTAN ANA GÜNDEM

Dışişleri Bakanı Cem, Başbakan Ecevit ile yaptığı görüşmede Afganistan izlenimlerini Başbakan'a ayrıntılı bir şekilde aktardığını ve orada Türkiye'ye karşı olan olumlu tutumu vurguladığından da bahsetti.

Haberin Devamı

İsmail Cem ayrıca Başbakan ile görüşmelerinde Afganistan'ı kendilerine Atatürk'ün emaneti olarak gördüklerini ve kendi ziyaretinin baslında Türk ve Afganistan halkının bayramlaşması mahiyetinde olduğunu belirtti.

Cem, halen fiili olarak Afganistan Cumhurbaşkanı olan Rabbani'nin büyük ilgi gösterdiğini ve kendilerinin siyasi ve ikili görüşmelerde bulunduğunu ve Başbakan ile bu görüşmelerin de konuşulduğunu belirtti

Cem, Ocak ayında Başbakan Ecvit'in ABD'ye yapacağı ziyaretinde konuşulanlar arasında olduğunu ve daha verimli geçmesi yönünde yapılabileceklerin konuşulduğunu söyledi.

ASKER İÇİN LONDRA KARARLARI BEKLENİYOR

Basın Mensuplarının soruları üzerine Afganistan'a Birlik gönderme konusuna değinen Cem, Siyasi olarak bu konuda zaten kararın alındığını ancak sayı ve tarih olarak görüşmelerin Londra'da Genelkurmay temsilcilerinin toplantısı sonrasında çıkacak karar ile daha netlik kazanacağını ifade etti.

Haberin Devamı

POLİS EĞİTİMİ TÜRKİYE'NİN

İsmail Cem, Türkiye'nin Afganistan'da neler yapabileceğine dair bir soruya da 'Oradaki polis gücüne ve bu gücün eğitimine Türkiyenin bir katkısı olabilir. Polis Akademisi açılmasında da bir katkımız olabilir. Türkiye'nin bölgede tıp alanında katkısı şükranla karşılanmakta ve bu yönde katkıya devam edilebilir. Sanıyorum Sayın Doğramacı Ocak ayında bölgeye gidecek ve Atatürk hastaneslinin genişletilmesi yönünde çalışmaları başlatacak' diye cevapladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!