Başbakan'ın Alman vakfı açıklamasına CHP'den jet yanıt

Güncelleme Tarihi:

Başbakanın Alman vakfı açıklamasına CHPden jet yanıt
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2011 13:52

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alman vakıflarının PKK'ya ve CHP'li belediyelere yardım ettiği yolunda basına yansıyan sözleriyle ilgili olarak, sözlerinin medya tarafından tam manasıyla aynen yansıtılmadığını bazı cımbızlamalar yapıldığını bildirdi. Başbakan, ''Şu anda ana muhalefet partisi lideri kendi belediyelerini bir araştırsın. 'Sizin hanginiz Alman vakıflarından herhangi biriyle bir kredi görüşmesi içindesin diye bir sorsun'' dedi. CHP'li Gökhan Günaydın'dan Başbakan Erdoğan'a yanıt geldi. Genel Başkan Yardımcısı Günaydın, ''Bu iddia iftiradır. CHP’li hiçbir belediye hiçbir Alman vakfıyla sözleşme imzalamıştır, para almamıştır. Başbakan’ı derhal kanıtlamaya davet ediyoruz, kanıtlayamayacağını biliyoruz, dava açmaya hazırlanıyoruz'' cevabını verdi.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Güney Afrika gezisi öncesi Atatürk Havalimanı'nda yaptığı basın toplantısında, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Alman vakıflarının PKK'ya ve CHP'li belediyelere yardım ettiği yolunda basına yansıyan sözleriyle ilgili olarak, sözlerinin medya tarafından tam manasıyla, aynen yansıtılmadığını, bazı cımbızlamalar yapıldığını belirten Başbakan Erdoğan şunları söyledi:

“Konunun aslı şu: Bu söylenen vakıflar, benim konuşmamla da gündeme gelmedi. Aslında Türkiye'de bu konu daha önce, medya vasıtasıyla gündeme gelmiş konulardır. Alman vakıflarının, uzun zamandır Türkiye'de ne yazık ki buna benzer bazı girişimleri olmuştur. Hatta ana muhalefet partisine bu şekilde yardım konusu tartışma konusu da olmuştur, tartışılmıştır, medyada bu yayımlanmıştır. Fakat tabii o gündür bugündür bu iş üzerine gidilmediği için belki belli noktada kalmıştır. Şu anda ana muhalefet partisi lideri kendi belediyelerini bir araştırsın. 'Sizin hanginiz Alman vakıflarından herhangi biriyle bir kredi görüşmesi içindesin diye bir sorsun'. Bunlar ufak belde belediyesi de değil, ilçe belediyesi de değil, bir araştırırsa, bak ben bu kadarını kenara koyuyorum. Çalışma zeminini daha da daralttım. Ama, özel bir konuda bir bilgi isterse lütfederler, kendisiyle bunu da ayrıca görüşürüz. Onu da medya aracılığıyla yapmamıza gerek yok. O zaman kendilerine çok daha farklı bir şekilde yardımcı oluruz. Kapıya koyup koyulmaması o kendi bileceği bir iştir.”

Haberin Devamı

Alman vakıflarının bazı belediyelere yardımıyla ilgili olarak, bu tür şeylerin olduğunun bilinmesi gerektiğini belirten Başbakan Erdoğan, “Türkiye'de bu tezgah yeni çalışmıyor, bu oyun yeni çalışmıyor. Benim anlattığım konu budur ve özellikle ağırlıklı BDP'li belediyelere bu söylediğim vakıflar, bu tür kredi mekanizmasını, hibe mekanizmasını çok çalıştırıyorlar onu da ayrıca burada ifade etmiş olayım” dedi.

GÜNEY KIBRIS YANLIŞ HAREKET İÇİNDEDİR

Bir gazetecinin “NATO Genel Sekreteri, PKK ile mücadelede konusunda Türkiye ile anlık istihbarat yapılacağını söyledi. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?” sorusu üzerine Erdoğan, “Bizim NATO ile bu tür anlık istihbarat paylaşımı gibi bu tür çalışmalarımız gerek NATO ile gerekse Amerika ile yaptığımız açıklamada söylemiştik devam ediyor. Bundan sonraki süreçte de, sayın Obama ile yaptığımız görüşmede de; 'Bundan asla taviz yok, bu kararlı bir şekilde devam edecektir' mutabakatını kendileriyle sağladık.

Haberin Devamı

Bugün Rasmussen'in açıklamalarını okudunuz. Gerek Akdeniz'de bizimle mutabakatını o ifadelerde gördünüz. Bir mutabakat halinde de oradaki çalışmalarımız bizim aynen devam ediyor. Zaten NATO mensubu bir ülke olarak Türkiye'ye karşı NATO'nun takınması gereken tavır bu olmalıdır. Bunun dışında bir şey olamaz.

Buradaki süreç Türkiye'nin İsrail ile, Türkiye'nin Güney Kıbrıs ile bir sorunudur. Burada Güney Kıbrıs yanlış hareket içindedir. Bu, müzakere sürecini adeta sabote eden bir süreçtir. Burada İsrail'i seçmesi ayrı bir sabote sürecidir. Yanına farklı güçleri almak için attığı bir adımdır.”

Bir gazetecinin “ABD Savunma Bakanı bölgeye gitmeden önce bir açıklamada bulunuyor ve 'İsrail bölgede yalnızlaşıyor, Türkiye ile ilişkilerini düzeltmeli' diyor. Bu konuda açıklamalarınız nelerdir?” sorusu üzerine de Erdoğan, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“İsabetli bir açıklama yapmış. Her şeyden önce Türkiye gibi bir dostunu kaybetmek suretiyle İsrail bölgede yalnızlığı tercih etmiştir. İsrail halkı olarak değil, İsrail'in mevcut yönetimi böyle bir yanlışın içine düşmüştür. Her zaman söylüyorum, bizim bu noktadaki açıklamalarımız asla İsrail halkına yönelik değildir, hele hele ülkemdeki Musevi vatandaşlarıma yönelik hiç değildir. Bütün bu açıklamaların muhatabı tamamı ile İsrail yönetimidir. İsrail yönetimi kendi içindeki sıkıntılarını, kendi içindeki çatışmasını ne yazık ki İsrail'e bir bedel olarak ödetme durumuyla, İsrail'i karşı karşıya bırakmıştır. Amerikan bakanın yaptığı açıklama isabetlidir.”

Haberin Devamı

CHP’Lİ GÜNAYDIN’DAN BAŞBAKAN’A YANIT: HANİ PARA ALMIŞTIK DA PKK’YA AKTARMIŞTIK, BU NE YAMAN İFTİRADIR?

CHP Genel Başkanı Gökhan Günaydın, parti genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Günaydın, bir gazetecinin sorusu üzerine Başbakan’ın bugün yaptığı “Ana muhalefet partisi lideri kendi belediyelerini bir araştırsın. ‘Sizin hanginiz Alman vakıflarından herhangi biriyle bir kredi görüşmesi içindesin’ diye bir sorsun. Bunlar ufak belde belediyesi de değil, ilçe belediyesi de değil” sözlerini değerlendirdi.

Günaydın, Başbakan’ın dün yaptığı “Bazı CHP’li ve BDP’li belediyeler Alman vakıflarıyla imzaladıkları sözleşmeden aldıkları parayı çeşitli yöntemlerle PKK’ya aktarıyorlar” açıklamasına düzenlediği basın toplantısında “Bu iddia iftiradır. CHP’li hiçbir belediye hiçbir Alman vakfıyla sözleşme imzalamıştır, para almamıştır. Başbakan’ı derhal kanıtlamaya davet ediyoruz, kanıtlayamayacağını biliyoruz, dava açmaya hazırlanıyoruz” şeklinde yanıt verdiğini anımsattı. Başbakan’ın bugün yaptığı açıklamada, “Medya sözlerimi cımbızlamış, ben öyle demedim, ben çeşitli CHP’li belediyelerin, ağırlıkla BDP olmak üzere böyle bir duruma muhatap olduklarını söyledim. İl ve Büyükşehir belediyelerine baksınlar, kredi görüşmelerini yapıyorlar mı” dediğini kaydeden Günaydın, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Hani biz kredi görüşmelerini tamamlamıştık, kredi imzalamıştık, para almıştık da PKK’ya aktarmıştık. Bu ne yaman bir iftiradır? CHP tavrını net olarak ortaya koyunca Başbakan diyor ki ‘Kredi görüşmelerini kim yapıyormuş, ona bir baksınlar.’ CHP’nin bütün belediyeleri yetersiz kaynak nedeniyle yurtdışındaki firmalarla, vakıflarla sözleşme imzalamak üzere çeşitli görüşmeler yapıyor olabilirler. Bunda yasadışı, anormal olan ne vardır? Siz bu sözleşme daha imzalanmamışken, sözleşmeden daha bir para aktarılmamışken nasıl olur da 'bu para geldi de şuraya, buraya aktarıldı' diye iftira edersiniz. Bugün Başbakan’ın yaptığı basın toplantısındaki sözleri Başbakan’ın suçüstü durumunu ortaya koymuştur.”

“BAŞBAKAN’A İFTİRASI ÜZERİNDEN DAVA AÇIYORUZ”

Başbakan’ın dün “Sözleşme yaptılar, para aldılar, para aktardılar” demesine karşın bugün “Bakın bakalım, kaç tane belediye hangi kredi görüşmesini sürdürüyor, hatta alanı da daraltayım, il belediyesi, Büyükşehir belediyesi” dediğini aktaran Günaydın, “Sayın Başbakan, ben Pazar günü Büyükşehir belediye başkanlarımızla ve il belediye başkanlarımızla bizzat görüştüm. CHP kimseyle bir kredi sözleşmesi almadı. Aldığı kredi sözleşmesinde edindiği parayı da yasadışı kullanmadı. Senin iftiran buydu, geri adım atma. Geri adım atma, çünkü biz bu iftira üzerinden dava açıyoruz” dedi.

“İFTİRA ATTIYSANIZ KANITLAYACAKSINIZ”

Günaydın, Başbakan’a dava konusunda iki yöntem izleyebileceklerini ya 539 CHP’li belediye başkanının vekaletini alarak Genel Merkez olarak tek dava açacaklarını, ya da belediyelerin ayrı ayrı dava açmasını sağlayacaklarını ifade ederken CHP Hukuk Birimi’nin dava dilekçesi üzerinde çalıştığını belirterek, “Biz bir hafta kadar Sayın Başbakan’ı, ortaya attığı iddiayı kanıtlamaya davet ediyoruz. Bir hafta bunu bekleyeceğiz, önümüzdeki hafta içerisinde bu dava açılmış olacak. İftira atıp gerilemek yok, iftira attıysanız arkasında duracaksınız. CHP’ye iftira attıysanız sizi attığınız iftirayla baş başa bırakmayız” diye konuştu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!