Başbakan Yardımcısı Ekren: Faiz dışı fazla değişmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Yardımcısı Ekren: Faiz dışı fazla değişmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2007 14:14

Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, 2008 bütçesi için sorun olan faiz dışı fazlada geri adım atılmayacağını ifade ederek, “Faiz dışı fazla yüzde 6,5 dediysek, 6,5’tir” dedi.

Vergi artışları ve elektrik zammı konusunda açıklama yapmaktan kaçınan Ekren, bu konudaki açıklamaları Yüksek Planlama Kurulu’nda (YPK) rakamlar netleştikten sonra yapacağını ifade etti.

Ekren, Başbakanlık’ta düzenlediği basın toplantısında 60. Hükümet 2007 Yılı Üç Aylık Eylem Planı’nı açıkladı. Yeni vizyonun istihdam yaratarak büyüyen, gelirini adil paylaşan, küresel düzeyde rekabet edebilir, bilim ve teknolojiye uyum sağlamış, AB’ye üyelik için uyum sürecini tamamlamış bir ülke olduğunu belirten Ekren, kapsamlı istihdam artırma stratejisi ve yol haritası, sanayinin güçlenmesi için temel politikalar üzerinde yoğunlaşılacağını kaydederek, “Ekonomik restorasyonla birlikte sosyal restorasyonu gerçekleştireceğiz” dedi.

İSTİKRARLA BÜYÜMEDEN, BÜYÜMEYLE İSTİKRARA

2002-2006 döneminde siyasi ve ekonomik istikrarın sağlandığını, bunun da büyümeye katkı yaptığını söyleyen Ekren, “istikrarla büyümeden büyümeyle istikrara geçiş” yaşanacağını ifade etti. Büyüme ve istikrarın kalıcı olarak sürmesi dönemine geçildiğini belirten Ekren, ayrıca “ekonomik güven ve ekonomik savunma konsepti” geliştireceklerini bildirdi. İşgücüne özel önem vereceklerini, piyasa güveninin sürdürülmesi için çalışacaklarını vurgulayan Ekren, genel ve sektörel verimlilik için çalışacaklarını, bölgesel ve sektörel teşvik vereceklerini, demokratik piyasa ekonomisini işleteceklerini vurguladı.

Düşük kamu borcu üzerinde duracaklarını belirten Ekren, hem kamu hem özel sektör için, borcun kendi kaynaklarıyla karşılanması amacıyla kriterler hazırlanacağını açıkladı. Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke konumuna getirilmesi için çaba gösterileceğini ifade eden Ekren, “Türkiye’nin rating’ini artıracağız” dedi.

‘Ekonomik güvenlik ve savunma konsepti’ içinde istihdam ayağında, sürekli ve yaşanabilir istihdam için çalışılacağını kaydeden Ekren, “Sadece refah üretmeyi değil, refah üretenleri de dikkate alacağız” diye konuştu.

MERKEZ BANKASI İSTANBUL’A TAŞINMAYI BELKİ KENDİSİ İSTER

İstanbul’un önce bölgesinde sonra dünyada uluslararası finans merkezi haline getirilmesini hedeflediklerini bildiren Ekren, bu kapsamda daha önce tartışma yaratan Merkez Bankası başta olmak üzere BDDK gibi kurumların İstanbul’a taşınmasının ne zaman gündeme geleceğinin sorulması üzerine, öncelikli hedefin finans merkezi altyapısını kurmak olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Finans merkezi olmak için rakip olduğumuz finans merkezlerinin lojistik desteği ile finans merkezi altyapısının güçlendirilmesi lazım. Daha sonra kamu kuruluşlarının İstanbul’u tercih etmesi konusu gelecek. Restleşme diye bakmayın. İstanbul cazibe merkezi olup, altyapısı tamamlanınca belki kendileri gitmek isteyecekler.”

HER BİR LİRALIK HARCAMAYA ALTERNATİF HESABI

Yeni dönemde mali disiplinin çok önemli olacağının altını çizen Ekren, “Harcadığımız her 1 liranın alternatif harcama yollarına bakılacak” dedi.

İstihdamın yeterince artmadığı itirafında bulunan Ekren, “İstihdam yaratmayan büyüme yok ama istediğimiz kadar istihdam yaratan bir büyüme de yok. Bu sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın sorunu” dedi. İş dünyası üzerindeki yüklerin azaltılmasını hedeflediklerini kaydeden Ekren, işgücü maliyetleri ile diğer maliyetlerin düşürülmesi ve iş çevresini etkileyen faktörler üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Eylem planı ile bakanlıkların üç ay içinde tamamlayacağı düzenlemelerdi belirlediklerini, bunların 73 faaliyeti kapsadığını belirten Ekren, bu kapsamda kanun, tüzük, yönetmelik, tebliğ, strateji belgesi, proje, sözleşme ve idari kararların bulunduğunu anlattı.

ELEKTRİĞE ZAM YAPILACAK-

Eylem planında en önemli unsurun ulaştırma ve enerji olduğunu ifade eden Ekren, enerji arz güvenliği için neler yapılabileceği üzerinde durduklarını belirtti. Enerjinin her bakımdan kritik olduğunu ifade eden Ekren, “Enerji fiyatı ve miktarı ne olacak, enerji zirvesinde belirleyip kısa süre içinde açıklayacağız” dedi.

SOSYAL GÜVENLİK YASASI ÇIKACAK

Sosyal Güvenlik Kanunu’nun üç ayda Meclis’e sunulup yasalaşacağını belirten Ekren, eski düzenlemenin Cumhurbaşkanı tarafından veto edildiğini anımsattı. Türkiye’nin ciddi sosyal güvenlik açığı olduğunu belirten Ekren, “Sosyal güvenlik açığı şu an bütçenin ikinci kalemi olmaya aday görünüyor” dedi. Türkiye’nin ‘genç emekliler cenneti’ haline geldiğini belirten Ekren, bunun istihdam açısından da mali dengeye oturtulması gerektiğini belirterek, “Yeni düzenleme, yine mali dengeyi bozacak ve veto yemeyi hak edecek bir düzenleme olmayacak” diye konuştu.

Ekren, kayıtdışılığın azaltılması için ciddi adımlar atılacağını söyledi. Kayıtdışılıkla mücadele kapsamında işveren üzerindeki vergi ve vergi benzeri yüklerin gözden geçirilebileceğini, ardından etkin bir denetim ve yaptırım sistemi kurulabileceğini anlattı. Ekren, özelleştirmenin hızla süreceğini de belirtti.

2008 BÜTÇESİNDE TAAHHÜTLERE UYULACAK

2008 bütçe için kriterin güven ve istikrar olduğunu belirten Ekren, daha önce verilen taahhütler ile uygulanan programa uyumun süreceğini kaydetti. Ekren, 2008 bütçesi için yüzde 6,5 faiz dışı fazlanın sağlanması için açık bulunduğu belirtilerek, oranın ne olacağının sorulması üzerine, “Tahahhüt ettiğimizden başlıyoruz, derken bunun başlangıç rakamı olduğunu ifade ediyoruz. 6,5 demişsek 6,5’tur” dedi.

ZAMLAR HAFTA SONUNA BELLİ OLUR

Ekren, elektriğe yapılacak ve ÖTV artışının sorulması üzerine, YPK’da konuların görüşülmesi, enerji zirvesi ve bütçe çalışmaları ile birlikte bu hafta sonuna kadar kararların çıkacağını ve açıklama yapacaklarını belirtti.

Ekren, Şırnak’taki terör eyleminin ardından, terör olayı yaşanan bölgelere dönük özel ekonomik önlem olup olmayacağına ilişkin soruya karşılık, terörü kınadıklarını kaydetti. “Ekonomik güvenlik ve savunma konsepti” içinde Türkiye’nin bütün bölgelerinde devletin gücünün artacağını söyledi. Doğuya yapılacak yatırımlarda, daha önceki teşviklerin sonuçlarına bakacaklarını ifade eden Ekren, ardından bölgesel ve sektörel teşviklerin devamı ve yaygınlaştırılmasını planlayacaklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!