Başbakan Erdoğan'dan türban açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğandan türban açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2010 11:53

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bütün bu konularla (başörtüsü) ilgili olarak özellikle milletvekili seçimlerinin sonrasını ben çok önemsiyorum. Yeni anayasayı çok önemsiyorum. Ve bu yeni anayasa ile birlikte aslında bu tür soru işaretlerinin netliğe kavuşacağı düşüncesindeyim ve biz halkımızla bütünleşmek suretiyle inşallah bu soruları netliğe kavuşturmanın da mücadelesini vereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

HAYRÜNNİSA GÜL'DEN TÜRBAN AÇIKLAMASI

CUMHURBAŞKANI GÜL: EŞİME KATILIYORUM 

Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda, Güney Kore ve Bangladeş ziyaretleri öncesinde yaptığı açıklamanın ardından soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, “Siz yükseköğretimdeki başörtüsü sorunu ile ilgili adımı ve seçim sonrası yapılacak Anayasa değişikliklerini işaret etmiştiniz ama tartışma özellikle ilkokul boyutu çerçevesinde devam ediyor. Geçen gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün bir açıklaması oldu. İlkokula türbanla girenlerle ilgili bunun doğru olmadığını söyledi. İlkokuldaki bir öğrencinin buna karar veremeyeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı da bunu destekler açıklamalar yaptı. Milli Eğitim Bakanı da mevzuatta böyle bir düzenlemenin olmadığına dikkat çekmişti. Sizin bu konudaki görüşünüzü merak ediyorum?”  şeklindeki soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi:
“Bütün bu konularla ilgili olarak özellikle milletvekili seçimlerinin sonrasını ben çok önemsiyorum. Yeni anayasayı çok önemsiyorum. Ve bu yeni anayasa ile birlikte aslında bu tür soru işaretlerinin netliğe kavuşacağı düşüncesindeyim ve biz halkımızla bütünleşmek suretiyle inşallah bu soruları netliğe kavuşturmanın da mücadelesini vereceğiz. Ben Özgürlüklerin tanımı noktasında bireysel açıklama yapma noktasın da değilim. Çünkü, özgürlüklere olan inancım çok farklı. Bunu da karar merciinde olan özellikle yargı kesimiyle paylaşmanın ne kadar zor olduğunu geçmişte de maalesef gördük. Onun için bu süreç inanıyorum ki milletvekili seçimlerinden sonra... Çünkü ben bu konuda daha önce konuşmayacağımı söyledim. Yeni anayasayı hazırlayacağız ve Meclis'te isteriz ki en geniş manada mutabakatla bunu çıkaralım. En geniş mutabakatla da bunu çıkardığımız takdirde artık zaten bu tür açıklamalarda da yer kalmayacaktır.”

Haberin Devamı

BORÇLARIN YAPILANDIRILMASI

“Borçların yeniden yapılandırılmasın konusundaki çalışmalar ne  aşamada?” sorusunda da Erdoğan, “Hedefimiz arife günü en geç bunu açıklamak,  yeniden yapılandırma ile ilgili olarak. KKDF ile ilgili konu ise bildiğiniz gibi o yüzde 15 idi bunu 15'den 10'a indirmiştik. Tabii bu faizdeki yeni gelişmeler sebebiyle de bunu tekrar 10'dan 15'e çıkardık. Aslında bu son gelişmeler  noktasındaki mali disiplin ve mevcut dünyadaki finansal krizi de değerlendirmeye  almak suretiyle attığımız bir adımdır ama şartlar daha farklı, olumlu bir şekilde  gelişmesi halinde bunu yeniden ele almamız da mümkündür” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

AĞCA'NIN TRT'DE PROGRAMA KATILMASI

Bir gazetecinin, dün TRT'deki bir programa Gazeteci Abdi İpekçi suikastı ve Papa'ya suikast girişiminin faili Mehmet Ali Ağca'nın katılmasını nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Erdoğan, “Değerli arkadaşlar, yani bunu, özel kanal-devlet kanalı diye niye ayırıyorsunuz? Bak demin siz basın özgürlüğünden bahsediyordunuz. Yani devletin kanalı, devletçilik... Yani hala siz, devletçiliği savunuyor musunuz? Devletçilik bizde artık çok gerilerde kaldı. Bu konuda özgürlükler artık öne çıktı. Rahat hareket edeceğiz. Bu kanallarda da bu tür şeyler rahatlıkla konuşulabilecek, tartışılabilecek, müzakere edilebilecek ve en iyi en güzeli çok daha açık, net olarak görme imkanını bulacağız.”

Haberin Devamı

İRAN VE “5 ARTI 1” ARASINDAKİ MÜZAKERELER

İran ile nükleer konusundaki müzakerelerin tarihine ilişkin bir soru üzerine de Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
“Tarih itibarıyla ben şu ifadeyi kullandım: Dedim ki, 'Gazeteler televizyonlar bu 15'ini (15 Kasım) kullanıyor. Ben de oralardan duydum. Bize ulaşmış net bir şey yok' dedim. Fakat ondan sonra 'Başbakan çelişkiye düşüyor'  gibi ifadeler çıktı. Bakın, bu başbakan size bir şey söylüyorsa orada bir oturun düşünün. Yok böyle bir şey. Ve şu anda İran'ın iki tarih teklifi vardır. 23 Kasım ve 5 Aralık'tır. Ve teklifi de İstanbul'dur. Ama muhataplar bunu kabul edecekler mi etmeyecekler mi? Şu anda bunu bilemem. Onun için bu, kendilerine (5 artı 1)  teklif olarak gönderilmiştir. İran tarafı da cevabını bekliyor. Biz,  takipçisiyiz. Belki G-20'de de Sayın Obama ile yapacağımız görüşmede filan gündemimize de gelebilir ama tablonun bu olduğunu sizlere söyleyeyim. Süreç, takvim şu anda böyle gözüküyor. Ama, bu daha sonra da değişebilir. Farklı bir durum ortaya çıkabilir.”

Haberin Devamı

SÖZLEŞMELİ ER MODELİ

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin “sözleşmeli er modeli ne zaman  yürürlüğe girecek? Bununla birlikte sizin verdiğiniz ikinci çalışma talimatı ne  zaman netleşecek? Bedelli konusu da bunun içinde olacak mı?” sorusu üzerine  sözleşmeli er modeli konusundaki çalışmanın devam ettiğini söyledi.

Hazırlıkların kendilerine geldiğini bildiren Başbakan Erdoğan, “Bunun üzerinde bizim de bir çalışmamız var. Yani gazetelere sızan, Bakanımızın (Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül) yaptığı açıklamalar filan bunlar, şu anda bu görüşmelerin içerisinde yer alan konulardır, doğrudur. Yani bu çerçevede iş, şu anda ilerliyor. Ama bedelli kesinlikle şu anda gündemde yoktur. Bunun bilinmesini isterim” dedi.

Bedelli askerlikle, dövizli askerliğin toplumda karıştırıldığını dile getiren Başbakan Erdoğan, “Dövizli askerlik başka bir konu, bedelli askerlik başka bir konu” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dövizli askerlik yurt dışında mesaisi olan belli bir süre ki 3 yıldır,  hatta gün olarak da belirlenen bir süreçtir. Ve orada bütün sigortalı bir eleman olarak çalışmış olduğunu ispat etmesi gerekiyor. Ondan sonra da belirlenen döviz miktarı neyse o döviz miktarını ödemek suretiyle gelip burada dövizli askerliği 21 gün olarak yapıyor. Olay budur. Bedelli ise yurt içine yönelik bir olay fakat şu anda gündemde kesinlikle böyle bir şey yok. Bunu bilmenizi isterim.”

Haberin Devamı

OBAMA İLE GÖRÜŞMENİN BAŞLIKLARI

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile Güney Kore'nin başkenti Seul'deki G-20 Zirvesi sırasında gerçekleşecek olası görüşmesinde hangi konuların gündeme geleceğinin sorulması üzerine de, Obama ile olan görüşmesinin günü ve  saatinin şu anda belli olmadığını söyledi.

Görüşmede bölge ile ilgili konuların ele alınacağını kaydeden Erdoğan,  “Tüm bunları görüşme fırsatı bulacağız. Önümüzde NATO'nun malum bir Lizbon zirvesi var. Bu konuyla da ilgili görüşmelerimiz olacak” dedi.

Erdoğan, bir muhabirin ilkokulda başörtüsü tartışması ile ilgili  “Özgürlüklere inancım çok farklıdır” sözünü açmasını istemesi üzerine ise “Bu konuyla ilgili geçmişte verdiğim birçok cevaplar var. Ben bu konunun üzerinde fazla durmuyorum. Sizlerin de çok daha fazla durmasını istemiyorum. Toplumu bu konular artık rahatsız ediyor. Enerjimizi çok farklı yerlerde harcıyoruz diye düşünüyorum. Düşüncemi, kanaatimi bu konuda her zaman söyledim. Ben zaten söylemiyorum, yaşıyorum. Yaşadığıma göre de zaten daha fazla da bunu anlatmaya gerek yok.”

KARİKATÜRCÜLERE SORUN

Erdoğan'ın basın toplantısının sonunda bir gazeteci basın özgürlüğü konusundaki sözlerini hatırlatarak Sabah Gazetesinde yer alan Salih Memecan'ın çizdiği CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun dansöz olarak resmedildiği karikatürü de basın özgürlüğü içerisinde değerlendirip değerlendirmediğini sordu."Bunu karikatüristlere sorun" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

"Tayyip Erdoğan'ı kediye benzettikleri zaman bir şey söylemediniz, köpeğe benzettikleri zaman bir şey söylemediniz. Hep sevimli hayvan yaptınız. Onları savunuyordunuz. Karikatüristler bunu yapar diyordunuz. Bunu karikatüristlere sorarsanız daha isabetli olur. Çünkü ben karikatüristlerin özgürlük sınırının ne olduğunu öğrenemedim."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!