Başbakan Erdoğan'dan kriz açıklamaları

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğandan kriz açıklamaları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2008 13:53

Başbakan Erdoğan, Pakistanlı meslektaşı ile gazetecilerin sorularını yanıtladı. İşte konuşmasından satırbaşları:

Haberin Devamı

- Tüm dünya ekonomik kriz yaşıyor. Pakistan’a nasıl bir destek sağlayacaksınız?

Tabii enerjiyle ilgili olarak biz tedarikçi ülke değiliz. Sadece bu işin transit geçiş noktasında olan bir ülkeyiz. Tabi tedarikçi ülkelerle bizler Pakistan arasında transit ülke olsak seve seve desteğimizi veririz.

Enerji Bakanlığımız her türlü desteği vermeye hazırdır. Hiçbir endişeniz olmasın.

Ekonomik krizle alakalı olarak bizimle ilgili birimlerimiz Pakistan hükümetinin ilgili birimleriyle görüşmeye hazırız. Bunu da görüştük. Tabi bizim en önemli avantajımız bu sürece girerken biz mortgage yasasını çıkartmıştık ama bizde oturmamıştı. Oturmayışının nedeni de toplu konut. Halkımız toplu konuta çok daha fazla ilgili gösteriyordu. Dolayısıyla bizi zor durumda bırakmadı. ABD’de bu durum mortgage de başladı. Daha sonra farklı bir yöne aktı.

Haberin Devamı

Aldığımız dersler bize avantaj sağlamış halde. Bankalar bizde çok rahat hareket eden finans kuruluşları halinde değil. Ama dünyada dünya devi bankalar bile çöküyor. Demek ki orada boşluklar var. Gerek ABD’de, gerek Avrupa’da bunu görüyoruz.

Faturası çok ağır oldu 4 trilyon doları aşmış vaziyette.

Krizde 21 bankamız fona devredildi. Bize faturası çok ağır oldu. Ama şimdi hiçbir bankamız fonda değil.

Şu anda finans kuruluşları ve özel sektörle görüşmelerimizle piyasayı düzenlemenin gayreti içerisindeyiz.

Temennimiz odur ki çok az bir zaaiyatla bunu atlatacağız.

IMF şu anda zannediyorum Pakistan’la da görüşmeler var. Fakat IMF eğer bizi bütçede aşırı bir baskı altına almaya kalkarsa, yatırımlarımızı engellemeye kalkarsa, bizim büyüme oranımızı düşürmeye kalkarsa, fon ve vergilerle ilgili, vergileri artırma gibi baskıları ki bunlar hep klasik metotlardır bunlara biz sıcak bakmıyoruz.

Asıl bu dönemde yatırım yaparsanız ülkeyi ayakta tutarsınız. Bu dönemde yapalım ki istihdamda çöküntü almasın.

IMF yetkililerine bunu söyleyin dedim arkadaşlarıma. Ümüğümüzü sıkmaya kalkmasınlar. Oturur konuşuruz kararımızı veririz. Biz IMF düşmanı bir ülke değiliz. Ama anlayışla yaklaşmazsa biz de yolumuza devam ederiz.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!