Başbakan Erdoğan Marmaray'da test sürüşü yaptı

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğan Marmarayda test sürüşü yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2013 15:57

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Marmaray test sürüşünü gerçekleştirdi. Erdoğan makinist koltuğuna oturup kendi kullandığı trenle İstanbul Boğazı'nın altından Asya yakasından Avrupa yakasına geçti.

Haberin Devamı

TARİHİ TEST SÜRÜŞÜNDEN KARELER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Cumhuriyet'in ilanın 90'ıncı yıldönümü olan 29 Ekim 2013'te açılması planlanan Marmaray'ı Anadolu yakasındaki duraklarından Ayrılıkçeşme istasyonunda ilk test sürüşünü yaptı. Saat 16:00 sıralarında Üsküdar Kısıklı'daki evinden ayrılan Başbakan, Ayrılıkçeşme istasyonuna geldi. Ayrılıkçeşme İstasyonunda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım proje ile ilgili olarak Başbakan'a bilgi verdi. 14 km uzunluğundaki rotada yapılan test sürüşü Kazlıçeşme'de devam eden yüksek voltaj çalışmaları nedeniyle, Yenikapı-Ayrılıkçeşme arasındaki 12 km'lik kısımda yapıldı.Marmaray projesinin 29 Ekim 2013 tarihinde Kartal-Kadıköy Hızlı Tren Hattı ile eş zamanlı olarak tamamlanması bekleniyor.

BOĞAZIN ALTINDAN AVRUPA YAKASINA GEÇTİ

Haberin Devamı

Test sürüşü öncesinde konuşma yapan Erdoğan, projenin Pekin Londra hattını birbirine bağlayacağını; Kars, Tiflis, Bakü hattıyla bütünleşeceğinin altını çizerek, "Bütün bu çalışmalarda çevreye, ekolojik dengeye A'dan Z'ye dikkat etmek suretiyle bu adım gerçekleşmiştir. Bu konudaki hassasiyetlerimiz projenin 4 yıl ertelenmesine neden olmuştur. Bu hassasiyet bize çok şeylere mal oldu" diye konuştu. Demiryollarının Cumhuriyetin ilk 25 yılında en parlak dönemini yaşadığını belirten Erdoğan, İstanbul'da raylı sistemin payının yüzde 8'den yüzde 28'e çıkacağını ifade etti. Ulaştırma Bakanı Yıldırım ile sürücü koltuğuna geçen Başbakan Erdoğan Yenikapı'ya giderek, Yenikapı istasyonundan geri Ayrılıkçeşme istasyonuna döndü.

TEST SÜRÜŞÜNÜN ARDINDAN KONUŞTU

Test sürüşünün ardından kısa bir değerlendirme yapan Erdoğan projede emeği geçen mimarından mühendisine, yapımcı firmadan işçisine kadar herkese teşekkürlerini ileterek şunları kaydetti: "150 yıllık bir rüya gerçekleşiyor. 29 Ekim 2013'te Ayrılıkçeşme-Halkalı-Kazlıçeşme; yine aynı gün Ankara-Eskişehir yüksek hızlı tren etabı Eskişehir-İstanbul kalan etabı da inşallah hizmete açılmış olacak. Bu iki mutluluğu bir arada yaşayacağız. Bugün bir test çalışmasıydı. Bu test çalışmasında 10 km'lik hattı arkadaşlarımızla beraber test etmiş olduk. Mutluluk içerinde söyleyebilirim ki hakikaten çok ciddi bir konfor. Bu ciddi konfor içerinde ne gürültü ne patırtı var. Gayet sakin bir şekilde yolculuğunuzu gerçekleştiriyorsunuz"...

Haberin Devamı

HALKALI'YA UZANACAK

Hattın Kazlıçeşme ve Halkalı'ya kadar uzanacağını belirten Erdoğan, " Ayrılık çeşmesi inşallah Kartal hattıyla burada "Bütünlük Çeşmesi" oluyor. Buradan Kazlıçeşme ve Halkalı'ya kadar bu hat uzanacak.Ondan sonra banliyöler yenilendikçe çok daha farklı bir hale gelmiş olacak. Bugün bunu gerçekleştirdik. Bugün bunun mutluluğu içerisindeyiz" şeklinde konuştu.




BAŞBAKAN MARMARAY'DA TEST SÜRÜŞÜNE KATILDI

MARMARAY HAKKINDA

Tren zaman zaman yerin 60 metre altına inecek. Şu an 4 duraktan oluşan hattaki ulaşım süresi 19 dakika olacak. 2004 yılında başlanan projenin 29 Ekim tarihinde vatandaşların kullanımına sunulması bekleniyor. Projenin tamamı 2015 yılında bitecek.

Toplam Hat Uzunluğu: 76,3 km

Haberin Devamı

Yüzeysel Metro Kesim Uzunluğu: 63 km

Yüzeysel İstasyon Sayısı 37 adet

Demiryolu Boğaz Tüp Geçiş Kesimi Toplam Uzunluğu 13,6 km

Delme Tüp Tünel Uzunluğu: 9,8 km

Batırma Tüp Tünel Uzunluğu: 1,4 km

Aç-Kapa Tünel Uzunluğu 2,4 km

Yer altı İstasyon Sayısı 3 adet

İstasyon Boyu: (en az) 225 metre

Bir Yönde Taşınacak Yolcu Sayısı: (saatte tek yöne) 75 bin

Maksimum Hız: (saat) 100 km

Ticari Hız: (saat) 45 km

Tren Sefer Sayısı: 2-10 dakika

Araç Sayısı: 440 adet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!