Başbakan Erdoğan: Durum kontrol altında

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğan: Durum kontrol altında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2006 18:53

Erdoğan ve Japonya Başbakanı Juniçiro Koizumi, Başbakanlık Merkez Bina'da yapılan heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya'nın küresel sermayenin Türkiye'ye taşınmasında 8. sırada bulunduğunu, bunu yeterli bulmadıklarını belirtti. Erdoğan, “Bunun daha ileri noktalara taşınmasını istiyoruz, bekliyoruz” dedi.

Başbakan Erdoğan, Koizumi'nin ziyaretinin Kurban Bayramı'na denk gelmesinin, ülke ve millet için farklı bir anlam taşıdığını belirterek, “Bu bayramı bizimle paylaştıkları için kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Erdoğan, Koizumi'nin, son 15 yıl içinde Türkiye'ye gelen ilk Japonya Başbakanı olduğunu hatırlatarak, bu nedenle

/images/100/0x0/55eb590df018fbb8f8bb697f
ziyaretin önemli olduğunu ifade etti.

Basın toplantısı öncesinde uzun süren heyetler arası görüşme yaptıklarını belirten Erdoğan, 2003-2004 yıllarında Japonya'da Türk yılı gerçekleştirildiğini anımsattı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DE JAPON YILI

Türk yılı etkinliklerinin, Japon halkıyla Türk halkı arasında çok farklı bir iletişimin sağlanmasına yol açtığını vurgulayan Erdoğan, şimdi de Türkiye'de “Japon Yılı” kutlamalarının hazırlıklarını yaptıklarını bildirdi.

Erdoğan, bunların Japonya-Türkiye arasındaki iletişimi hızlandıracağını, turizm konusunda da çok ciddi bir artışa katkı sağlayacağını ifade etti. Erdoğan, “Bu ziyaret, paylaştığımız evrensel değerler açısından büyük bir önemi ifade etmektedir” dedi.

Bu ziyaret vesilesiyle, Başbakan Koizumi ile bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında çok yararlı fikir alışverişinde bulunduklarını anlatan Erdoğan, “Bildiğiniz gibi Japonya küresel sermayenin Türkiye'ye taşınmasında şu anda sıralamada 8. sırada bulunuyor. Biz bunu yeterli bulmuyoruz. Bunun daha ileri noktalara taşınmasını istiyoruz, bekliyoruz” diye konuştu.

“YATIRIMLAR ARTMALI”

Toyota gibi yatırımların Türkiye'de değişik alanlarda artmasını istediklerini dile getiren Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet Boğaz Köprüsü ile iki ülke arasında farklı bir adım atıldığını, şimdi de Marmaray Tüp Geçidi ile önemli bir mesafe alınacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Türkiye'ye gelen Japon turist sayısının 100 bini aştığını, bunun da özellikle iki ülke halkları arasında önemli bir gelişme başlattığını ifade eden Erdoğan, “Bugün de görüştük, temennimiz odur ki; Japonya'nın iki farklı bölgesine değil, sadece Tokyo'ya haftanın her günü uçak seferlerini başlatalım. Çünkü, bunun turizm ve ekonomik ilişkiler noktasında çok büyük bir sıçrama getireceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Kısa bir süre önce Kaman Kalehöyük'te sürdürülen kazı çalışmalarının ardından yapılan açılışları Japon Prensi Takahito Mikasa ile birlikte gerçekleştirdiklerini anımsatan Erdoğan, bu projeyle ilgili Prens'in şahsında tüm Japon milletine, Türk halkının selam ve sevgilerini iletti.

Haberin Devamı

BÖLGEDEKİ GELİŞMELER

Başbakan Erdoğan, görüşmelerde, bölgedeki gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulduklarını da bildirdi. Erdoğan, bunun yanında özellikle Irak, Suriye, İran ve Kıbrıs olmak üzere tüm bölgedeki gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yaptıklarını ifade etti. Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

“Aramızdaki gerek siyasi, gerek ekonomik, gerek ticari tüm işbirliğinin artarak devamı için elimizden gelen karşılıklı gayreti göstereceğimizi ifade ettik. Bu dostluğun, somut işbirliği projelerine dönüştürülmesi için de yeni bir başlangıç teşkil etmesi temennisi içerisinde olduğumuzu özellikle vurguladık.”

Erdoğan, Koizumi'nin Türkiye'deki geçireceği günlerin Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilerde yeni bir dönüm noktası olacağına inandığını kaydetti.

KUŞ GRİBİ

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kuş gribi testleri pozitif çıkanların kontrol altında olduğunu, hastalık ileri bir

/images/100/0x0/55eb590df018fbb8f8bb6981
noktada olmadığı için şu anda herhangi bir tehlikenin söz konusu olmadığını belirterek, “Durum kontrol altındadır. İlaç ve aşı noktasında herhangi bir sıkıntımız şu anda yoktur” dedi.

Kuş gribi konusunda hükümete eleştiriler yöneltildiğini söyleyen bir gazetecinin, konuyla ilgili ek önlemleri sorması üzerine Erdoğan, Japonya ile bu konuyla ilgili geleceğe yönelik ortak çalışma yapmayı planladıklarını ifade etti.

Erdoğan, Türkiye'de kuş gribiyle ilgili atılan, atılacak adımlar konusunda, Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın işin duyulmasından itibaren hemen harekete geçtiğini, her iki bakanlığın kendi alanlarıyla ilgili yapılması gerekenleri koordinasyonla yürüttüklerini anlattı.

Haberin Devamı

Bölgeye, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in anında gittiğini belirten Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da Dünya Sağlık Örgütü üyeleriyle birlikte bölgede incelemelerde bulunduğunu anımsattı.

“İSTİLA SARDIĞI İZLENİMİ...”

Konuyla ilgili odalarla, bilimadamlarıyla müşterek çalışmalar içine girildiğini ve adımların buna göre atıldığını kaydeden Erdoğan, ”Maalesef, panik havası adeta Türkiye'yi böyle bir istilanın sardığı izlenimi vermektedir” dedi.

Bu süreç içinde, kesinleşmiş vakalardan aynı aileden 3 çocuğun hayatını kaybettiğini anımsatan Erdoğan, bunun dışında bu varsayımla hastanelere gelenlerin büyük çoğunluğunun kuş gribi olmadığının anlaşıldığını ve bu kişilerin evlerine gönderildiklerini bildirdi.

Erdoğan, “Testleri pozitif çıkanlar kontrol altındadır. İleri bir noktada olmadığı için de şu anda herhangi bir tehlike söz konusu değildir” dedi.

Konuyla ilgili şu ana kadar gerek bilimadamları, gerek medya, gerekse Sağlık ile Tarım ve Köyişleri bakanlarının hassasiyetlerinin aynen devam ettiğini söyleyen Erdoğan, özellikle kümes hayvancılığı noktasında, bakanlık yetkililerinin açıklamaları bulunduğunu, valiliklerin bu işi çok daha sıkı bir takibe aldıklarını kaydetti.

Erdoğan, “Durum kontrol altındadır. Arkadaşlarımız şu ana kadarki aynı hassasiyetle bundan sonra da konuyu takip edeceklerdir. İlaç ve aşı noktasında herhangi bir sıkıntımız şu anda yoktur” diye konuştu.

IRAK

Japon bir gazetecinin, “Türkiye'nin Irak konusunda Japonya'dan beklentisi nedir?” sorusu üzerine de Erdoğan, bu konuda ilk adımın Birleşmiş Milletler'in özellikle Irak'taki hakimiyetinin, yol göstericiliğinin daha da artması olduğunu belirtti.

İkinci adımın, Irak'ta demokratikleşme sürecinin artması konusunda yapılan çalışmalar olduğunu belirten Erdoğan, ayrıca Irak'taki tüm etnik unsurların oluşturduğu bir Parlamento'nun teşekkül etmesi için çalışmalar yapılmasının önemine işaret etti.

Erdoğan, “Irak'ın geleceğine yönelik herhangi bir parçalanmaya zemin oluşturacak adımlardan kaçınılmasını teminen, etnik unsurların veya mezheplerin birbirleri üzerinde herhangi bir egemenlik sağlamasına fırsat verilmemelidir” diye konuştu.

Konuyla ilgili sonuncu adımın, Irak'taki yatırımlarla ilgili olduğunu ifade eden Erdoğan, kendileriyle mutabakat sağlamak suretiyle özellikle hastaneler noktasında müşterek bazı yatırımlar yapılabileceğini, Irak'ın geleceğine yönelik müşterek bazı adamları da atabileceklerini bildirdi.

ŞARON'UN SAĞLIK DURUMU

Başbakan Erdoğan, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un sağlık sorunlarına işaret edilerek, İsrail'de nasıl bir siyasi ortamın oluşacağına ilişkin soru üzerine ise şu yanıtı verdi:

“Öncelikle İsrail'deki Şaron'un tedavi edildiği hastanenin yetkilileri, sağlığına dönmesi halinde bile siyaset yapamayacağı istikametinde açıklamalar yapıyorlar. Bu açıklamalar üzerine bizim bir karar vermemiz, bir siyasi olarak, siyasi ahlak, siyasi etik açısından doğru olmaz. Dolayısıyla bunu ancak oradaki o süreç belirleyecektir. Kurulu bir partisi vardır ve bu partinin başkan vekili vardır, Şimon Peres vardır. Onlar da partilerini şu anda bu seçime hazırlama gayreti içindedir.

Şu anda yaklaşık 2 aylık süre vardır. Buradan nasıl bir şart oluşabileceğine dair herhangi bir açıklama yapmayı şahsen ben doğru bulmuyorum. Siyasi etik olarak doğru değil. Partisi vardır. Siyasi hareketler eğer kişilerle ayakta kalıyorsa o hareketler zaten çok zayıftır. Ama eğer siyasi hareketler ilkeleriyle ayakta kalıyorsa bu hareket çok çok güçlüdür. Bunu böyle değerlendirmek durumundayız.”

Başbakan Erdoğan, Japonya'nın İsrail-Filistin konusunda başlattığı bir çalışma olduğunu anımsatarak, Koizumi ile yaptıkları görüşmede, bu konuda Türkiye'nin üzerine düşen bir görev varsa bunu yapmaya hazır olduklarını aktardığını söyledi. Başbakan Erdoğan, İsrail, Filistin ve Türkiye'nin oluşturduğu Ankara Platformu'na da dikkat çekerek, İsrail İmalatçılar Birliği, Filistin Ticaret Odası ve TOBB'nin ortaklaşa yürüttüğü Filistin-Erez Organize Sanayi Bölgesi çalışmasını anımsattı. Bu konudaki protokolün bir süre önce imzalandığını belirten Erdoğan, projeyle 5 bin Filistinliye iş imkanı sağlanacağını söyledi. Başbakan Erdoğan, “Temenni ediyoruz ki bu adımlar İsrail ile Filistin arasındaki barışla ilgili yol haritasına birer altyapı oluşturur” dedi.

 İLK OLARAK ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

Japonya Başbakanı Juniçiro Koizumi, Ankara ziyareti çerçevesinde ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret etti.

Konuk başbakan ve beraberindeki heyet, Atatürk'ün Mozolesi'ne çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. Anıtkabir özel defterini de imzalayan Koizumi, deftere, “Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu büyük Atatürk'e en derin saygılarım ve Türkiye-Japonya dostluğunun daha da gelişmesi temennisiyle” diye yazdı. Koizumi, daha sonra, Anıtkabir Özel Müzesi'ni gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!