Başbakan Cuma günü Rize’ye gidecek

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Cuma günü Rize’ye gidecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2009 14:03

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günü memleketi Rize’ye gelecek. Bazı açılışlar yapacak olan Başbakan, Pazar günü de Trabzon’un Of İlçesinde partisince düzenlenecek mitinge katılacak.

Saat 10.00’da uçakla Trabzon’a geldikten sonra Rize’ye geçecek olan Başbakan Erdoğan, Cuma namazını Rize Üniversitesi (RÜ) İlahiyat Fakültesi Cami’nde kılacak. RÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Sandıkçı’ya göre Türkiye’de emsali bulunmayan caminin açılışını yapacak olan Başbakan Erdoğan, ardından Müftü Yusuf Karali Diyanet Eğitim Merkezi’ni de hizmet açacak, Valilik ve Belediye Başkanlığı’nı ziyaret edecek. Yakamoz Restoran’da partililerle yemekli bir toplantıya katılacak olan Erdoğan, geceyi Güneysu ilçesindeki villasında geçirecek. Cumartesi günü partisinin İl Danışma Meclisi toplantısına, Pazar günü de saat 12.30’da Trabzon’ın Of ilçesinde partisince düzenlenecek mitinge katılacak olan Başbakan, ardından Trabzon’un Sürmene ve Yomra ilçelerinde açılışlar yaptıktan sonra saat 17.00’da uçakla Ankara’ya hareket edecek.

DEKAN: CAMİ EMSALSİZ

Bu arada, Başbakan’ın hizmete açacağı ve açılış törenine Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Bardakoğlu ile 81 ilin müftülerinin de katılacağı cami ile ilgili açıklamalarda bulunan RÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kemal Sandıkçı, projesini Anıtlar Kurulu Başkanı ve Topkapı Sarayı Röleve Müdürü Mimar Hüseyin Kaya’nın yaptığı caminin Türkiye’de bir eşinin daha bulunmadığını ve emsalsiz olduğunu söyledi. Caminin giriş kapısının 250 parçadan meydana geldiğini, iki bölümlü kapının her bölümünün 150 kilo ağırlığında olduğunu ve çivi ile tutkal kullanmadan yapıldığını anlatan Prof.Dr. Sandıkçı, caminin tavanının da ahşap olduğunu, Rumi Edirnekari süsleme sanatı kullanıdlığını kaydetti. Prof.Dr. Sandıkçı, “Minberi 7 bin 500 parçadan oluşuyor ve sökülüp takılabiliyor. Bunun için maun, meşe ve Afrika ormanlarında yetişen özel bir ağaç getirdik. Ayrıca Amerikan cevizi denilen bir başka ağaç ile çok farklı ağaçlar da kullanıldı. Kubbenin yüksekliği 19, çapı 11.4 metre. Pencerelerde çarpılma ve bozulmayı engellemek için özel kesimler yapıldı. Kürsü de göz zevkini bozmamak için merdiven içine yerleştirildi. Rutubet çok olduğu için camide klima kullanıldı. Isıtmayı da yerden yapıyoruz. Cami iç hatlarında 650 defter altın varak kullanıldı. Avizenin şeklini mimarımız özel olarak çizdi. Hayırseverlerin katkısıyla 1 milyon 200 bin liraya mal edildi” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!