Başbakan: Bizi birbirimizden uzaklaştıran ön yargılarımızdır

Güncelleme Tarihi:

Başbakan: Bizi birbirimizden uzaklaştıran ön yargılarımızdır
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2007 14:52

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, insanları birbirinden ırkı, kültürü, dili ve inançlarının değil, ön yargılarının uzaklaştırdığını ifade ederek, bu ön yargıların yenilmesi halinde dünyanın bugünkü acı tablosunun hiç olmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Erdoğan, AK Parti Genel Merkez Gençlik Kollarınca The Marmara Oteli'nde düzenlenen “Avrupa'nın Gençleri İstanbul'da Buluşuyor” toplantısında yaptığı konuşmada, gençlerin, geleceğin Avrupa'sını şekillendireceğini belirterek, bunun sadece düşüncelerle değil, hayata geçirilen işlerle mümkün olabileceğini kaydetti.

Erdoğan, Avrupa'nın ihtiyar bir kıta olarak ömrünü tamamlamadığını göstermesinin, yeniden insanlık idealleri için evrensel değerler üretebilmesinin de gençlere bağlı olduğunu dile getirerek, gençlerin dinamizminin, ortak akıl ve vicdanın bu dinamizmi sergileyeceğine inandığını söyledi.

Erdoğan, “İnanıyorum ki siz gençlerin tesis edeceği o yeni Avrupa, kıta tarihini taçlandırmakla kalmayacak, bütün insanlığa yeni güzellikler katacaktır. İnanıyorum ki sizler yeryüzünde barışın, dostluğun ve adaletin yeniden ortak paydası haline gelmesine öncülük edeceksiniz. Umudum, hayalim ve sizlerden beklentim budur” dedi.

Haberin Devamı

Salondakilerin farklı köken, kültür ve yerlerden geldiğinin doğru olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

“Sonuçta farklı kökenden geldiğiniz doğrudur ama hepimiz insanız. Bizi birbirimizden uzaklaştıran ırkımız, kültürümüz, dilimiz ve inançlarımız değil, bunun üzerinde lütfen iyi düşünelim, bizi birbirimizden uzaklaştıran, bizi birbirimizden ayıran, yabancılaştıran ne yazık ki ön yargılarımızdır.

Bunu liderler arasında bile yaşıyoruz, görüyoruz. Konuşmaya başladıkça, konuştukça mesafelerin daraldığını görüyoruz. Şuna tüm insanlığın çok ihtiyacı var. Nedir o? Ön yargılardan kurtulmak. İnsanı insana dost olmaktan çıkaran, düşman haline getiren, dünyayı insanın başına dar eden işte bu karşılıklı ön yargılardır, eksik veya yanlış bilgilenmeden kaynaklanan tutum ve davranışlardır.

Bir düşünürün dediği gibi insan insanın kurdu değildir, insan insanın kardeşidir, yoldaşıdır. Birbirimize uzak kalarak, birbirimizi tanımayıp, anlamayıp, birbirimizi hissetmeyi ihmal ederek bu ön yargıları sadece besleriz. Birbirimizle konuşmayı, tanışmayı insan olmaya dair hepimizin ortak duyguları olarak sayarsak, aslında birbirimize hiç de uzak olmadığımızı, farklı coğrafyalarda aynı özü taşıyan birer insan olduğumuzu rahatlıkla görebileceğiz. Birbirimize karşı ön yargılarımızı yenebilirsek, dünyanın bugünkü acı tablosu o kara bulutlar üzerinde hiç eksik olmayan kan ve gözyaşına doymuş bütün o coğrafyalar belki hiç olmayacaktır. Belki bombalar hiç patlamayacak, masum insanlar hiç ölmeyecek, çatışmalar, kavgalara, kavgalar nefretlere hiç dönüşmeyecek.”

Haberin Devamı

Erdoğan, bu toplantının, bu tabloda kimin suçlu olduğunu aramaya yönelik bir toplantı olmadığını ifade ederek, “Ancak insanlık idealleri bu acı ve gözyaşı gerçeğine yenik düştüğüne göre gerçekle yüzleşmek ve suçu tüm insanlığa bölmek mecburiyetindeyiz” dedi.

İnsanlığın önünde birkaç seçenek bulunmadığını vurgulayan Erdoğan, “Ya büyük bir çoğunlukla barışın ve esenliğin yanında yer alacağız ya da günden güne hiç kimsenin mutlu olmayacağı bir kargaşa çağına doğru sürükleneceğiz. Akıl sahipleri için doğru olan yolun hangisi olduğu çok açıktır” şeklinde konuştu.

Erdoğan, felaket senaryolarının önüne geçmek için en önemli gücün, sevgi ve dostluk bağı olduğuna işaret ederek, bunun için insanların birbirine yakın durmaya, farklılıklarla zenginleşmeye ve renklerle güzelleşmeye ihtiyacı bulunduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

SEVGİNİN ORTAK DİLİ

Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bunun için bizim tasavvuf anlayışımızdan gelen ve bu sıkıntıyı giderecek olan 'kesrette vahdet' yani çoklukta birlik anlayışını egemen kılmamız lazım. Hiçbir zaman farklı düşünceler, inançlar, ırk ve diller bizim için ürkütücü sebepler değil, tam aksine bunlar bizim için sadece zenginliktir ve zenginlik sebebi olmalıdır. Bunda ortak payda sadece insan olmamız olmalıdır. Bu toprakların yetiştirdiği evrensel, bilge Yunus Emre'nin mısraları asırlar öncesinden bugünlere bakın nasıl ışık tutuyor, 'Gelin tanış olalım/işi kolay tutalım/sevelim, sevilelim/dünya kimseye kalmaz.' Sevginin, adaletin, merhametin dilinden daha etkili, daha kalıcı bir dil yoktur. Biz Türkçe konuşuyoruz. İçimizde Fransızca, İspanyolca, İngilizce, Almanca, Yunanca konuşanlar var ama sevginin, aşkın ve merhametin dili birdir. Yüzyıllar önce Yunus'un söylediği de, Alman düşünür Goethe'nin söylediği de Dostoyevski'nin söylediği de aynı şeydir. Yeter ki dünyayı sadece dış ilişkilerimizle, sadece resmi tarihlerin tabulaştırdığı ön yargılarla okumayalım.”

Haberin Devamı

Erdoğan, insanlığın ortak medeniyet birikiminin, çağı önemli bir dönüm noktasına getirdiğini belirterek, artık toplumların birbirlerinin kaderleriyle, yaşama standartlarıyla doğrudan yüz yüze olduğunu ifade etti.

İnsanların ortak medeniyet birikiminin bütün insanlığın hizmetine sunulması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Ortak medeniyet birikimini ya tüm insanlığın hizmetine sunarız ya da acımasız bir rekabetle güçlü olan devletin güçlerini daha az olan toplumları baskı ve nüfuz altına almasına yol açarız” dedi.

ULUSLARARASI PROVOKATÖRLERİN SİYASET TAHMİNLERİ

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin, binlerce yıllık medeniyet birikimi ve gücüyle devletlerin, milletlerin çatışmadan yaşaması, barış ve adaleti esas almak suretiyle birbirine yakınlaşması gerektiği düşüncesinde olduğunu bildirdi.
Erdoğan, “Medeniyetlerin çatışması gerektiğini iddia eden uluslararası provokatörlerin siyaset tahminleri, düşünceleri insanlığa istikrar veremez. Barışın daha iyi bir akıl yolu olduğunu biliyoruz. Bütün gücümüzle barıştan yana irademizi koyuyoruz. Sizler de barıştan yana iradenizi koymalısınız. Sizlerin barış ve adaletten yana olduğunuzu biliyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan, güzel bir bahar gününde ve medeniyetler tarihinin muhteşem merkezi diye tanımladığı İstanbul'da, Avrupalı gençlerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, gençlere hitaben “Gözlerinizdeki ışığı, yüreğinizdeki sıcaklığı her zaman hatırlayacağız” dedi.

AK Parti Genel Merkez Gençlik Kollarınca düzenlenen “Avrupa'nın Gençleri İstanbul'da Buluşuyor” toplantısına 12 Avrupa ülkesinden 18 gençlik örgütü temsilcisi ile Türkiye'de bazı üniversitelerin değişik programları kapsamında okuyan Avrupalı öğrenciler katıldı.

Toplantı pazar günü sona erecek, etkinlikler kapsamında ayrıca Avrupalı gençler buradaki çeşitli oturumlara katılacak ve İstanbul'un tarihi, turistik yerlerini gezecek.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!