Başbakan: Beyinlerdeki mayınları temizleyelim

Güncelleme Tarihi:

Başbakan: Beyinlerdeki mayınları temizleyelim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2009 11:54

Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Haberin Devamı

- AKP ezberleri bozan, dar kalıpları aşma gayreti içinde olan bir partidir. Nitekim 6.5 yıldır girdiğimiz 4 seçimden birinci parti olarak çıktık. Bu yönüyle siyasi tarihe imzasını atmış bir partiyiz.

2002’de iktidarı devraldığımızda nasıl bir heyecan içindeysek, bugün de bu duygularımızı da eksiltmeden kararlılık içinde geleceğe doğru yürüyoruz.

 

- Bu hareket bu parti 6.5 yılda çok büyük değerler kazandırdı. Biz 6.5 yıl boyunca her konuda çözümden yana olduk. Bazı sorunların mutlak bir çözüm yolu olmayabilir. Tek bir çözüm yöntemi bulunmayabilir. Ancak önemli olan çözüm süreçlerini başlatmak. Samimiyetle ortaya bir gayret koyabilmektir. Biz çözüm süreçlerini baltalamak isteyenlere karşı herkese düşen sağdyuyu iyi niyeti ortaya koymaktır, bunun gayreti içerisinde olduk.

 

Haberin Devamı

- Biz diyoruz ki herkes sorunun değil, çözümün bir parçası haline gelmek durumdadır. Önemli olan karanlığa yumruk sallamak değil, aydınlık için bir mum yakmaktır.

 

MUHALEFETE ELEŞTİRİ

- İktidar partisi başkanı olarak şunu söylemek istiyorum. Muhalefet iktidar kadar dinamik, hızlı üretken olmalıdır. Muhalefet Türkiye’nin meseleleri konusunda iktidar kadar çözüm arzulamalıdır. Yöntemler konusunda farklı düşünebiliriz, bu anlaşılabilir. Ama çözümsüzlüğü biz çözüm olarak benimseyen muhalefet, bu anlayışıyla Türkiye’nin hiçbir yere gidemeyeceği noktasında gayret gösteren bir anlayışın temsilcisi olmuştur.

 

- Dikkat ediniz, 6.5 yıldır hangi meseleye el attıysak, karşımıza hamaset çıktı. Türkiye’nin meseleleriyle birlikte sadece 'istemezük' diyen bir muhalefetle de mücadele etmek zorunda kaldık.

 

MAYINLARIN TEMİZLENMESİ

- Şimdi aynı tavrın, mayınlı bölgeleri temizlemeyle ilgili yasa tasarısında yeniden uygulandığını hep birlikte müşahede ediyoruz.

 

Haberin Devamı

- Bu bizim için özellikle çok hassas bir konu. Zira bu denli izan, insaf dışı bir yaklaşımla ortaya konulan bir kanun tasarısı, hakaret ve eleştiri birbirine karışmış şekilde gündemde tutulmaz.

 

- Konfiçyus’un bir sözü var. “Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olmak tehlikelidir”

 

TASARININ NERESİNDE İSRAİL YAZIYOR

- Yasa tasarısı 6 maddeden oluşuyor. Ama muhalefet temsilcilerinin ya da yazarların tenezzül edip bu bir sayfalık metni okumamış olması son derece anlamlıdır. Okumuyorsunuz, hiç olmazsa bu tasarıyı getirenlerle bunu bir konuşun. Burada ne demek isteniyor? Okuyup anlamayı bir kenara bırakın, komplo teorileri üreterek meseleyi olmayan bir noktaya taşıdılar. Bir süre sonra kendi yalanlarına kendileri bile inanır hale geldiler.

 

Haberin Devamı

- İhaleyi İsrailliler aldı. Yahu bunu neye dayanarak söylüyorsun? Eğer bir yasa, ihale kanunu bununla konuşuyorsan, ihale yapılmadan bunu nasıl söyleyebilirsin? Adrese teslim bir ihale diyorsun, neye göre bunu söylüyorsun? Bu bir sayfalık metnin neresinde var.

 

- İhale herkese açık olan bir uygulamadır. Ama anlıyorum ki, bu adamların hayatlarında yaptıkları bir ihale bile yok. Bunlar ihale nedir bilmiyor. Kamu ihale kanunu nedir bilmiyor. Bizim iktidarımız her ihalesini şeffaf, medya huzurunda yapmıştır. Bizim bu noktada herhangi bir sıkıntımız yok. Neresinde bunun İsrail yazıyor.

 

- Efendim dünyada İsrail'den başka bu işi yapan yokmuş. Hemen şurda OSTİM’e gidersem var mı yok mu görürsün. Bu ülkede nelerin olduğundan, nelerin yapılabileceğinden haberleri yok.

Haberin Devamı

Sadece karalama, iftira bununla acaba biz milletin bu noktadaki yaklaşımını nasıl lehine çevirebiliriz diyorlar.

 

- Hudut delindi, sınırlarımıza yabancılar gelip yerleşti, en verimli topraklarımız peşkeş çekildi, güvenliğimiz huzurumuz her şey buharlaşıverdi.

 

- Öncelikle bu sınırsız muhalle muhalefeti alkışlıyorum. Bu sınırsız hayal gücünü, memleketin hayrına değilde, komplo teorilerine ziyan ettikleri içinde üzüntü duyuyorum.

 

BU YASA TASARISINI OKUDUNUZ MU

- AKP olarak çok ağır ithamlar duyduk. Ağza alınmayacak ithamlar sarf edildi. Bu tasarının mayın temizleme işini doğrudan İsrail’e verildiğini söyleyecek kadar ileri gittiler.

 

- Şimdi ben burada bunları söyleyenlere açık açık söylüyorum. Siz bu yasa tasarısını okudunuz mu? Okuduysanız anladınız mı? İsrail’i nereden çıkardınız? Bu tasarının neresinde İsrail var?

 

Haberin Devamı

- Kaldı ki onay makamı bir şeyi onaylamadan sen kalkar, İsrail’li firma buradadır dersin. Eğer bu mümkün olmazsa, sonraki seçeneğe geçilecek. Nedir o seçenek? Hatta bu daha da değişebilir. Arazinin mayınlarda temizlenme karşılığında, tarımsal faaliyetler şeklinde kullanılarak ihaleye çıkarılması.

 

- Bugün tasarıya bir seçenek daha koyuyoruz. Tasarıya Kamu İhale Kanunu'nun istisna maddesine dayanılarak, Milli Savunma Bakanlığı’nın da yaptırılması imkanını getiriyoruz.

 

- Hangisi olursa olsun biz bu işe adım attığımızdan bu yana, göreve geldiğimiz ilk günden itibaren, Suriye ile yaptığımız ikili görüşmeler neticesinde kendi sınırlarını temizledi. Bizim 780 km’ye yakın Suriye sınırımız var. Bütün buralarda biz, mayınlanarak kaybedilmiş toprakları biz kazanıyoruz. Bunu geri kazanıyoruz. Yaptığımız iş bu.

 

- Geçenlerde baktık ki bir grup vatandaş, CHP’nin grubuna getirilmiş. Bu getirilen vatandaşlar niçin böyle yaralanmışlar? Niçin elleri ayakları kopmuş? Bir de bunu anlatsaydınız. Neden böyle oldu acaba?

 

- Onu bölge insanı olan vatandaşlarım milletvekillerim çok iyi bilir. Gerçekçi olacağız. Ortada bir samimiyet olsa 1992 yılından bu yana gündemde olan bu konu hakkında bir gayret olur.

 

GENELKURMAY'LA GÖRÜŞTÜK

- Biz Genelkurmay’la da bunun görüşmelerini yaptık. Önce yapılabileceğini, ancak daha sonra yapamayacaklarını bize söylediler. Ondan sonra biz Maliye Bakanlığı’mızı devreye soktuk.

 

- Bütün bunlar değerlendirilebilir önemli. Ama unutmasınlar ki muhalefet siyaset yapıyor. Biz de siyaset yapıyoruz. Biz sivil bir iradeyiz. Ülkemizin hayrına olan neyse birinci derecede onu tercih edeceğiz. Meselenin üzüm yemek olmadığı çok açık. Bunların derdi bağcıyla.

 

- Genelkurmay Başkanlığı’mız söz konusu bölgede mayın temizleme faaliyetlerini yürütüyordu. Bu faaliyetlerin yavaş yürümesi maliyetinden dolayı Genelkurmay Başkanlığı, işinin hizmet alımı yöntemiyle yapılması konusunda bizimle hem fikire vardı. İhale aşamasına kadar geldik. Danıştay yürütmeyi durdurdu. Ancak ihale aşamasına gelene kadar ne muhalefetin ne de medyanın ilgisini çekmemişti. Bu üzerinde düşünülmesi gereken ayrı bir husus.

 

AKP EL ALTINDAN ÜLKEYİ PAZARLIYOR MU DEMEK İSTİYORSUNUZ

- Bu art niyettir, bu zihinleri bulandırmaktır, bu kara siyasettir. Köşe yazarlarının bu değirmene su taşıması, o da son derece vahimdir. Allah aşkına ne demek istiyorsunuz?

 

- Recep Tayyip Erdoğan, kapalı kapılar ardında İsrail’le pazarlık yaptı? AKP el altından ülkeyi pazarlıyor. Bunu mu demek istiyorsunuz.

 

- Gazze’ye tüm dünya sessiz kalırken, sivillerin ölmesine sessiz kalırken, haklıyı savunan Recep Tayyip şimdi İsrail’le gizli gizli iş tutuyor mu demek istiyorsun?

 

- Davos’taki tavrım nedeniyle, kimlerin süklüm püklüm olduğunu bu millet açık açık gördü. Bunları iyi tanıyın.

 

CHP VE MHP'NİN MONŞER ESKİLERİ

- CHP’nin ve MHP’nin monşer eskilerinin, İsrail karşısındaki haklı duruşumuzdan nasıl rahatsızlık duyduklarını bu millet açık açık gördü.

 

- Mayın meselesi üzerinden, şahsıma partime ve hükümetine yönelik bir kampanya başlatıldığını herkes görmek zorundadır. Ancak tarih bu kampanyaya alet olanları, su taşıyanları da asla unutmayacaktır.

 

- Bu ülkenin güvenliği bizi ilgilendirmeyecek, bu ülkenin istikbali bizi ilgilendirmeyecek öyle mi?

Siz ne hakla ihanet, hıyanet kelimesini ağzınıza alabiliyorsunuz?

 

- Bizim vatanseverliğimizi test etmek sizin haddinize mi? Dün itibariyle Türkiye BM Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanlığını devraldık. Bundan 6.5 yıl önce bir siyasi bunu rüyasında görse hayra yormazdı.

 

İŞİMİZE GELİRSE ONAYLARIZ

- Bu millete hizmet etmek suçsa, evet biz bu suçu işledik, işlemeye de devam edeceğiz.

Buradan bir kez daha açık açık ifade ediyorum. Bu yasa tasarısının hiçbir yerinde belli bir şirket, belli bir ülke, belli bir çevre yoktur, asla da olamaz.

 

- Bunun nihai kararını verecek olan merci biziz. İhale yapılır. İşimize geliyorsa onaylarız, işimize gelmezse onaylamayız.

 

- Bizim yegane amacımız, Suriye sınırındaki mayınları temizlemektir.

 

UFAK ATIN CİVCİVLER YESİN 

- Ufak atın civcivler de yesin, çok büyük atıyorlar. Neymiş, petrolü alıp götüreceklermiş, madenleri alıp götüreceklermiş. Bir defa şu metnin içinde böyle bir şey yoktur. Petrol maden işleri ayrı bir konudur.

 

- Biz burada organik tarım yapmayı istiyoruz. Güneydoğu’da Doğu’da her yerde anlattık. Bunlar duyma özürlü olduğu için normaldir. Bunu ülkemizin menfaatini gözeterek yapacağız.Hiç kimse niyet okumasın, paranoya üretmesin, komplo teorilerine kulak asmasın, kimse doğmamış çocuğa kıyafet biçmeye kalkmasın.

 

ÖNCE BEYİNLERDEKİ MAYINLARI TEMİZLEYELİM

- Sınırdaki mayınlardan önce, zihinlerdeki mayınları temizlememiz gerekiyor. Muhalefet partilerinin, kendi ufuklarının sonuna o kadar mayın döşemiş ki, kendi dar kalıplarının dışına çıkamıyorlar.

 

- Biz bu toprakları kazanalım, Ahmet’e Mehmet’e istihdam sağlayalım diye çaba gösterdiğimizde, birileri diyor ki arazileri bölge halkına verin. Böyle bir niyetimiz yok.Biz orada istihdam sağlayacağız. Biz balık tutmayı öğreteceğiz. Bedava balık yemeyi değil. Bu ülke bunlardan çok çekti.

 

- Hudut namustur şereftir diyerek, bize ders vermeye çalışıyorlar. Hudut nedir biz çok iyi biliriz beyler.

 

- AB psikolojik hudutları ortadan kaldırma projesidir aslında. Almanya ile Fransa birbirleriyle savaşmadı mı?

Şimdi o fiziki sınır ortadan kalktı diye, Almanya yada Fransa onurundan bir şeyler mi kaybetti? Yoksa tam tersine ekonomilerini mi güçlendirdiler?

 

- Uçağa binip oraya gitseler, dünyanın değişimini görecekler ama maalesef göremiyorlar. Ama bunlara rağmen, sınırdaki mayınların temizlenmesi, burada bir güvenlik zafiyeti olacağı manasına da gelmiyor.

 

BÖLGE GÜVENLİĞİMİZ ALTINDA OLACAK

- Milli Savunma Bakanlığımız ve Genelkurmay Başkanlığı’mız sürecin her anında içindedir. Mayınlar tamamen temizlendikten sonra, tamamıyla o bölge yine silahlı kuvvetlerimizin güvenliği altında olacaktır.

 

- İlk iki seçenekte iş ihale edilemezde, burası kiralansa bile buraya yabancılar öyle ellerini kollarını sallaya sallaya giremeyecekler. En çok istismar edilen konulardan biri de, bu petrol ve maden.

 

- Bunları da yine açık ve net sizlere söyledim. Tabi ne yazık ki iki haftadır bu tasarı tartışılmasına rağmen, ortaya bir çözüm sunan yok.

Herkesin uçuk kaçık fikirleri var. Ancak ayağı yere basan tek bir öneri bile yok.

 

- Kahvelerde konuşuluyor, taş atalım mayınları patlatalım. Koyun eşek sürüsüyle mayınları temizleyelim. Bunu diyenler de var. Muhalefetin zihinsel durumu bu, maalesef. Birkaç gün sonra bakıyorsunuz, bu orijinal fikirler, gazetelerde yer alıyor. 'Hakikaten neden yapmıyoruz' diyorlar.

 

EMEKLİ YARBAY ELEŞTİRİSİ

- 'Ben yaparım' diye ortaya çıkanlar var. Bakıyorsun, emekli yarbay çıkıyor. 'Bana bu kadar tabur versinler ben bu işi çözerim.' diyor. Haddini bil önce. Bu ülkenin bir Genelkurmay Başkanı var. Sana ne oluyor yahu, otur oturduğun yerde. Bunlarda emekli olduktan sonra konuşmaya başlıyorlar. Eğer bu kadar kolaysa, imkanları varsa, ihaleye girerler. O da girer, danışmanlık görevi alır. İki taburdan daha fazla adamı da sivilden bulabilirsin ve bedeli karşılığında yaparsın. Gereği neyse o parayı da öderiz. Açıkça söylüyorum, mutlu da oluruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!