Başarısız lideri düşürme kanunu

Güncelleme Tarihi:

Başarısız lideri düşürme kanunu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez'in bağımsız milletvekilleriyle hazırladığı yasa tasarısı, ‘başarısız lidere tırpan’ getiriyor. Yasanın yürürlüğe girmesi halinde liderler, girdikleri seçimde partilerinin oylarını yüzde 50 oranında artıramadıkları anda liderlikleri sona erecek. Erez, kanun teklifini Kurban Bayramı'ndan sonra TBMM’ye sunmayı planladıklarını bildirdi. Teklifin bazı hükümleri şöyle:

Seçim sonuçları açıklanıp resmi olarak yayınlandığı anda bir parti lideri eğer partisinin oylarını bir önceki seçime göre yüzde 50 oranında arttıramamışsa genel başkanlığı sona erer. Bir seçim dönemi geçmeden de genel başkanlığa aday olamaz.

Siyasi partilerin üye kayıtları kanun yürürlüğe girdiği tarihte sıfırlanır. Siyasi partilere üye olacaklar ilçe seçim kurullarına giderek kayıtlarını yaptırırlar. Bir yıl süreyle aidatlarını yatırmayanlar ve bir yıl süreyle üye olmayanlar siyasi partilerin organ seçimlerinde ve milletvekili ön seçimlerinde oy kullanamazlar.

Milletvekillerinin ön seçimlerinde genel merkez yoklaması yapılamaz.

Ön seçim partiye kayıtlı tüm üyelerin katılımıyla yapılır.

Parti genel merkezleri il ve ilçe örgütlerini feshedemezler. Ancak çalışmalarında eksiklik gördükleri il ve ilçe örgütlerini 45 gün içinde olağanüstü seçime çağırırlar.

Teklife özellikle DYP'den destek geldiğini söyleyen Erez Çeşitli partilerden çok sayıda milletvekilinin tasarıya sıcak baktığını söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!