Barzani’nin komandoları, üniformasız kaldı

Güncelleme Tarihi:

Barzani’nin komandoları, üniformasız kaldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2007 14:30

Türkiye'de Barzani güçleri için yaptırılan 18 bin takım komando üniforması, aynı sayıda şapka, bot, palaska, iç çamaşırı ve çoraba Habur Sınır kapısında el konuldu. Gerekçe, Peşmergeler için giden üniformaların, PKK’lılar tarafından da giyildiğinin ortaya çıkması.

Haberin Devamı

Mesut Barzani’yi hep peşmerge üniformasıyla tanıyoruz. Irak’ın Kuzeyi'nde “devlet” kurabilmek için bir çok engeli aşan Barzani, artık düzenli bir orduya da sahip. Üniformasından, kullandığı silahlara, eğitimine kadar dünün peşmergesinden çok farklı bir yapıya kavuşturuldular. Yıllarca PKK’nın dağ kadrosunda bulunan PKK’lılardan, çeşitli nedenlerle örgütten kopyanlar da, Barzani’nin en gözde askerleri oldu. Hatta bunlar arasında komutanlığa yükseltilenlerin sayısı da az değil.

Barzani’nin askerleri, zaman zaman halka gösteriler yapıyor, Barzani, nasıl bir orduya sahip olduklarını halka da gösteriyor. Böylece, halkın askerlerine olan güvenini de artırmayı amaçlıyor. “Barzani’nin komandoları”nın gösterileri onlara olan sevgiyi de artırıyor.

ÜNİFORMALARI TÜRK FİRMASINDAN

Haberin Devamı

Barzani, komandoları için Türk komandolarının kıyafetlerini örnek alıp, Türkiye’deki bir firmaya üniforma yaptırdı. 18 bin takım üniformanın yanı sıra aynı sayıda şapka, bot, siyah renkli iç çamaşırı, çorap da hazırlandı.

Barzani’nin komandoları için hazırlanan üniformaların Habur Sınır Kapısı’ndan gönderileceği zaman, hiç beklenmedik bir gelişme yaşandı. Gümrük yetkilileri, gönderilen askeri üniformalar konusunda, üst makamların görüşünü alma gereği  duydu. Aslında, yasal olarak bunların ihracında bir sakınca bulunmuyor.

PKK'LILAR DA GİYİYOR

İhraç edilmek istenen kamuflajlı üniforma, bot, iç çamaşırı, çoraplardan örnekler alındı ve askeri makamlar tarafından incelendi. İhraç edilmek istenen üniforma ve diğer ürünlerin bir kısmının son dönemde ölü ele geçirilen ya da yakalanan PKK'lıların üzerinden de çıkan üniformalarla benzerlik gösterdiği anlaşıldı.

Son yıllarda, PKK ile Barzani güçleri arasında sıkı işbirliği var. PKK içinde önemli görevler yapmış olanlardan bazıları, örgütten ayrılıyor ve Barzani’nin askeri oluyor. Barzani’nin askerleri arasında 3 bin civarında  PKK’lı bulunuyor. Bunlar, Barzani’den maaş alıyor. Barzani, Türkiye’ye karşı eski PKK’lıları sınır boylarında kullanmayı planlıyor.
 
ASKER UYGUN BULMADI

Haberin Devamı

Barzani güçlerine gönderildiği belirtilen kamuflajlı üniformaların bir bölümünün PKK'nın eline geçebileceği, Türkiye'nin sınır ötesi bir harekat sırasında Barzani güçlerinin giydiği üniformaların PKK'lılar tarafından giyilebileceği dikkate alındı. Askeri makamlar, Gümrük yetkililerine, PKK'nın da eline geçtiği belirlenen bu üniformaların ihraç edilmesini uygun bulmadı.


DEPOYA KONULDU

Askeri makamların değerlendirmesinden sonra, 4 TIR dolusu askeri malzeme Habur Sınır Kapısı'nda depoya konuldu ve malın ihracına güvenlik nedeniyle izin verilmedi. Türkiye'nin sınır ötesi bir harekat halinde, Barzani güçleri sınır boylarında görev yapacak. Bir kısmı daha önce PKK'nın dağ kodrosunda bulunmuş teröristlerden oluşan Barzani'nin askerleri, Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı kullanılacak. Yetkililer, komando üniformalarının da yeni bir taktiğin uygulamaya konulmasına dönük olduğunu öne sürdüler.

Haberin Devamı


TÖREN KIT'ASINA FRANSA MODELİ

 Barzani güçlerinin "tören kıt'ası" için de Fransız askerlerinin giydiği model örnek alındı. Üniformanın rengi, modeli, üzerindeki işaretlerin Fransız tören kıt'asında görevli askerlerin üniformalarıyla tıpa tıp olduğunu belirten askeri yetkililer, bu askerlerin eğitimlerinin de Fransa'dan gelen emekli bazı askerler tarafından verildiğinin belirlendiğini söylediler

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!