Barzani’den PKK’ya karşı etkin mücadele istedi

Güncelleme Tarihi:

Barzani’den PKK’ya karşı etkin mücadele istedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2010 00:00

ABD’nin, Türkiye’ye Irak’ın kuzeyindeki PKK hareketliliğiyle ilgili verdiği anlık istihbarat süresini 24 saatin altına çekmesinden sonra, Irak Kürt Özerk Bölgesi’nin de bu yıl örgütle daha etkin şekilde mücadeleye girmesi için Ankara önemli bir ismi Kuzey Irak’a gönderdi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Başbakan Berham Salih ve Irak Kürdistan Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani ile Erbil’de görüştü.

Sinirlioğlu, Kürt yönetiminden örgütün bölgedeki hareketliliğinin engellenmesi için Türkiye-ABD-Irak arasındaki üçlü mekanizmaya daha fazla istihbarat bilgileriyle destek olunmasını ve örgütün bölge sınırları içindeki faaliyetlerinin yakın takibe alınarak önlenmesini istedi. Türk istihbarat birimleri, hükümetin demokratik açılım çalışmalarını hızlandırmasının ardından, örgütün Türkiye’ye sızarak açılımı baltalayacak eylemlerde bulunacağına dair ciddi bilgilere ulaşmıştı.
Sinirlioğlu’nun temaslarında Irak’ta seçimlerin 7 Mart’ta yapılmasına rağmen halen yeni bir hükümetin kurulamaması da gündeme geldi. Sinirlioğlu, Bağdat’ta güçlü bir merkezi yönetimin oluşturulması için yeni kurulacak hükümetin her kesimi temsil etmesini istedi.
Irak’ta hükümet kurma çalışmalarında Cumhurbaşkanlığı’nın da pazarlık konusu olduğu belirtildi. Seçimlerden galip çıkan ve Ankara’da temaslarda bulunan El Irakiye listesinin lideri İyad Allavi ile Hukuk Devleti İttifakı lideri Nuri El Maliki arasında, yıl sonunda görev süresi dolacak Talabani’nin yerine kimin geçeceğine dair görüş farklılığı olduğu bildirildi. Maliki’nin, seçimlerde Allavi ile ittifak yapan Ulusal Diyalog Cephesi lideri Salih El Mutlak’a, “Allavi’den ayrıl, bana destek ver. Seni Talabani’nin yerine Cumhurbaşkanı yapalım” dediği iddia ediliyor. Allavi tarafı ise Maliki’nin siyasi rüşvet teklif ettiğini öne sürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!