Bartholomeos: "Allah barışı daim etsin"

Güncelleme Tarihi:

Bartholomeos: Allah barışı daim etsin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2011 15:30

FENER- Rum Patriği Bartholomeos, Nevşehir’in Gülşehir İlçesi’ndeki Aya Dimitrios Kilisesi’nde 1924 yılından beri ilk kez düzenlenen ayini yönetti.

Fener-Rum Patriği Bartholomeos, 2000 yılından bu yana geleneksel olarak düzenlenen ’şükran ayinleri’ kapsamında Nevşehir’in Gülşehir İlçesi Çalışanlar Mahallesi’nde 18’inci Yüzyıl sonlarında yöredeki Rumlar tarafından yapılan Aya Dimitri Kilisesi’nde bu sabah saatlerinde başlayan ayini yönetti. Heybeliada Ruhban Okulu mezunu olan İsviçre Ortodoks Metropoliti İeremias, Rusya Federasyonu Baş Episkoposu Arsenios’un da katıldığı ayinde İncil’den ayetler okundu ve kilise korosu tarafından ilahiler söylendi.

Ayini, Gülşehir Kaymakamı Mesut Yakuta, Belediye Başkanı Mustafa Dursun ile bazı ilçe yöneticileri de izledi. 3 saati aşkın süre devam eden ayin ardından katılanlara Bartholomeos tarafından şarapa batırılmış ekmek verildi. Ayinin tamamlanması ardından Yunanca, Türkçe ve İngilizce olarak katılımcılara ve Gülşehirliler’e seslenen Fener-Rum Patriği Bartholomeos, kendilerine ayin olanağı sunan yöneticilere teşekkür etti. Kapadokya bölgesinin Hıristiyan Ortodokslar için çok özel anlamı olduğunu vurgulayan Bartholomeos şöyle konuştu:

"Kapadokya’nın bu muhteşem beldesinde tekrar bulunmaktan büyük bir huzur ve mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isteriz. 2000 yılından beri muhtelif vesilelerle gelip, biz Hristiyan Ortodokslar için çok özel bir anlamı olan bu medeniyet beşiğinde ayin yönetme imkanını bize bağışlayan yüce Allah’a hamd ediyoruz. On yıllarca ayrı kaldığımız kiliselerimiz, tarihimiz ve geleneklerimizle tekrar buluşmanın ve burada yaşamış olan eski ailelerin çocuk ve torunları ile her yıl buralara yaptığımız ibadet ziyaretlerinin ne kadar güzel neticeler verildiğini en çok Kapadokya halkı şahit olmaktadır. Açılan bu sevgi ve diyalog yolunda ilişkilerin devam etmesi için hep duacı olacağız ve Allah müsaade ettiği sürece, bu inanç ve dua merkezini ziyaret etmeye geleceğiz. Buraya gelirken 17 asırlık İstanbul Patrikhanesinin hayır dualarını getiriyoruz. Asırlarca bu bölgede yaşamış olan cemaatimizin ölüleri için dualar okuyoruz. Kapalı kalmış ibadet yerlerinde ayin yönetiyoruz. Aynı ekmeği paylaşıyoruz ve birlik ve beraberlik için hasret gideriyoruz. Burada yönettiğimiz ayin bizler özel bir anlam taşımaktadır. Burası Aziz Dimitrios kilisesi ve bizim vaftiz ismimiz, yani muhanis sınıfına girmeden önce kullandığımız isim Dimitrios idi. Bu açıdan özellikle duygulanmaktayız. Kilisemiz adına, İstanbul’dan, Rusya’dan İngiltere ve Yunanistan’dan ve çeşitli ülkelerden gelen ruhbanlarımız adına ve müminlerimiz adına özellikle bu güzel imkanları bize sağlayan devletin organlarına, bakanlarına, Nevşehir Valisi’ne, bu günkü ayini uygun yapılmasını tüm imkanlarını seferber eden Gülşehir Belediye başkanına, yerel medya kuruluşlarına ve tüm Gülşehir halkına şükranlarımızı ve samimi teşekkürlerimizi ifade ederiz. Hepinizi Allah’a emanet ediyoruz. Daha nice buluşmalarda birlikte olmak üzere hayır dualarımızla, sizleri selamlıyoruz. Yüce Allah bu güzel barış ve beraberliği, karşılıklı sevgiyi, bize her zaman nasip etsin."

KİLİSE BAHÇESİNE ÇAM FİDANI DİKİLDİ

Fener-Rum Patriği Bartholomeos, ayin bitiminden sonra Aya Dimitrios Kilisesi bahçesine bir çam fidanı ekti. Ayini izlemek için kilise bahçesinde bulunan bir Türk ailesinin bebeğini kucağına alan Bartholomeos, bebeği bir süre kucağında tutarak sevdi. Ayin için Yunanistan’dan gelen Ortodoks bir kadın ise kilise çıkışı Türk lokumu dağıttı. Fener- Rum Patriği Bartholomeos, daha sonra Gülşehir Belediye Başkanı Mustafa Dursun’u makamında ziyaret etti. Ziyarette, gerçekleştilen ayin için teşekkür eden Bartholomeos’a ilçe kaymakamı Mesut Yakuta ve Gülşehir Belediye Başkanı Mustafa Dursun, Avanos toprağından yapılan Hitit Anforası hediye ederken, Bartholomeos’da çeşitli hediyeler verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!