Baronun kötü muamele listesinde o merkez üçüncü sırada

Güncelleme Tarihi:

Baronun kötü muamele listesinde o merkez üçüncü sırada
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2012 00:00

Geçen ay İstanbul Barosu bünyesinde faaliyete geçen İşkence ve Kötü Muameleye Karşı Mücadele Kurulu, ‘İstanbul’un en kötü 10 karakolu’nu belirledi. Selma Altın’ın gözaltında kulak zarının patlatıldığını iddia ettiği merkez de listede.

Haberin Devamı

İşkence ve Kötü Muameleye Karşı Mücadele Kurulu, Çağdaş Hukukçular Derneği’nin girişimiyle İstanbul Barosu bünyesinde kuruldu. Kurulda baro üyesi beş yönetim kurulu üyesi ve 200 avukat var. İlk icraat olarak ‘İstanbul’un En Kötü 10 Karakolu’nu belirlediler. Sözcü Avukat Taylan Tanay, listeyi Çağdaş Hukukçular Derneği, İstanbul Barosu ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na yapılan başvurularla basında çıkan olayları göz önünde bulundurarak hazırladıklarını anlatıyor: “Şikayetler ve olaylar arasında doğrudan işkence, işkenceyle ölüm ve kötü muameleyle beraber polis tarafından vatandaşın mağdur edildiği her davranış var ki buna, avukatla görüştürmemek de dahil. İşkencenin hep karanlık köşelerde yapıldığı zannediliyor. Eskiden siyasi nedenlerle işkence yapılıyordu. Şimdi maddi hasarlı trafik kazalarında bile işkence var. Sebebi, cezasızlık ve soruşturmasızlık hali.”
Tanay, işkencenin sadece elektrik vermek veya Filistin askısı olmadığını söylüyor: “Kişi gözaltına alındığında veya polis aracına bindirildiğinde sistematik olarak küfre maruz kalıyorsa bu da bir işkencedir. ”

İŞTE O LİSTE

Haberin Devamı

1. Taksim Polis Merkezi
2. Fatih Tevfik Erciyes Polis Merkezi
3. İstanbul Emniyet Müdürlüğü
4. Büyükçekmece Polis Merkezi
5. Beyazıt Polis Merkezi
6. Sancaktepe Polis Merkezi
7. Kartal Aydın Barış Polis Merkezi
8. Avcılar Firüzköy Polis Merkezi
9. Üsküdar Çocuk Şube
10.  Örnektepe Polis Merkezi

894 KİŞİ YARGILANIYOR

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün kamuoyuyla paylaştığı 2010 istatistiklerine göre sokağa taşan işkence ve eziyet suçlamasıyla yargılanan kolluk kuvvetlerinin sayısı 894. Bunlardan sadece 274’ü cezalandırıldı. Diğerleri hakkındaysa beraat, erteleme veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. 2011 verileri hâlâ kamuoyuyla paylaşılmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!