Barış gücü sıkıntısı

Güncelleme Tarihi:

Barış gücü sıkıntısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2001 12:41

Afgan gruplar, ülkeye uluslararası barış gücünün konuşlandırılmasına karşı çıkıyor. BM ise barış gücü yoksa yardım da yok diyor.

Haberin Devamı


Almanya`nın Bonn kenti yakınlarındaki Petersberg konukevinde yapılan Afganistan Konferansı devam ediyor. Toplantıya katılan gruplar, ülkeyi yönetecek geçici kurul konusunda büyük oranda anlaÅŸtı. Toplantıda ÅŸu aralar güç dağılımının ayrıntıları görüşülüyor.Â

Ancak toplantıda ele alınması beklenen en önemli konulardan bir diğeri de ülkenin güvenliği. Kuzey İttifakı, ülkenin büyük bir çoğunluğunda kontrolü sağladığı iddiasında. Uluslararası kamuoyu ise ittifak ile aynı görüşte değil. Ülkede güvenliği sağlamak için uluslararası bir barış gücü konuşlandırılması gerektiğini savunuyor. Hatta toplantıya katılan gruplara yakın bazı kaynaklar, Afgan gruplarla uluslararası kuruluşların bu konudaki anlaşmazlığının bir krize neden olabileceğini ve bu konunun gündemden çıkarılabileceğini belirtiyor.

KUZEY İTTİFAKI BARIŞ GÜCÜ İSTEMİYOR

Bonn'daki toplantıya katılan Kuzey İttifakı heyeti başkanı Yunus Kanuni, ittifakın, geçici yönetim döneminde barışın sağlanması için uluslararası güvenlik gücüne karşı olmadığını söylüyor. Ancak Kanuni, "Resmi tutumumuz, geçiş mekanizması oluşturulunca ve uluslararası güç için ihtiyaç kaçınılmaz hale gelince uluslararası bir gücün gelmesine karşı çıkmayacağımızdır" dedi. İttifak'ın Dışişleri Bakanı Abdullah bu görüşe karşı olmadıklarını ama gerekli görmediklerini belirtiyor ve ekliyor "Eğer problem güvenlik ise her şey kontrolümüz altında. Şu an uluslararası bir barış gücü oluşturulması için yeterli bir neden yok." İhtiyaç olması durumunda yeni bir değerlendirme yapabileceklerini belirten Abdullah, "eğer güvenlik gücü oluşturulacaksa bunu BM kontrolünde tüm yerel grupların katılımıyla sağlayabiliriz" diyor.

Öte yandan Afganistan`ın devrik devlet başkanı Rabbani de, Kabil`de düzenlediği basın toplantısında, Afganistan`da 200`den fazla barış gücü askerine ihtiyaç olmadığını kaydetti.

BM: BARIŞ GÜCÜ YOKSA PARA DA YOK

Birleşmiş Milletler ise, farklı etnik gruplardan oluşan Afganistan'da tam güvenliğin sağlanabilmesi için uluslararası bir barış gücü konuşlandırılması görüşünü savunuyor. BM, Sovyet işgalinin sona ermesinin ardından çıkan iç savaştan ders alınması gerektiği görüşünde ve Afgan grupların tam uzlaşma sağlayabilmesinin zor olduğunu öne sürüyor. Etnik grupların kendi kontrollerindeki bölgelerde diğer gruplara haksızlık edebileceği kaygısından hareket eden BM, barış gücü konuşlandırılmadığı takdirde para, ilaç ve gıda yardımını kesebileceğini açıkladı.

HAZARA LÄ°DER KABÄ°L`DE YABANCI ASKER Ä°STÄ°YOR
   Â
İttifakın içinde barış gücü taraftarı olan tek grup var, Şii Hazaralar. İttifakın içindeki önemli gruplarından Hizb-i Vahdet`in lideri Kerim Halili, başkent Kabil`de yabancı barış gücü askerlerinin konuşlanmasını istiyor. Hazara kökenli grubun lideri olan Halili, başkentteki soydaşlarının güvenliğinden endişeli olduğunu belirterek en azından Kabil'de uluslararası bir barış gücü konuşlandırılmasını istiyor. Hatta Hazara kökenli 1000 kadar savaşçı Kabil'in ele geçirilmesini ardından kentteki soydaşlarının hayatını korumak amacıyla harekete geçmişti. İç savaşta buna benzer bir çok örnek yaşanmıştı.

Haberin Devamı

Ayrıca Halili, Almanya`nın Bonn kentinde Afganistan`ın geleceğiyle ilgili konferansta Hazaraların yeterince temsil edilmediğini de savunuyor.

KRAL DA BARIŞ GÜCÜ TARAFTARI

Devrik Afgan Kralı Zahir Şah da ülkeye barış gücü konuşlandırılmasını talep ediyor. Kral, gruplar arasında tam bir uzlaşma sağlanabilmesi için BM'nin yardım etmesi gerektiğini ve bölgeye asker göndermesi gerektiğini savunuyor.

'ABD ŞU AN İÇİN BARIŞ GÜCÜ İSTEMİYOR'
   Â
Taraflar arasında bu geliÅŸmeler yaÅŸanırken Washington Post gazetesi, Afganibtan harekatının lideri Amerikan yönetiminin, Afganistan`daki askeri operasyonlarına ayakbağı olabilecekleri endiÅŸesiyle ÅŸu an için bölgede barış gücü askerlerinin konuÅŸlanmasına sıcak bakmadığını ileri sürdü.Â

Gazete, Bush yönetimi kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Afganistan operasyonu sorumlusu General Tommy Franks`ın, Amerikan askerleri halen bölgedeyken çok uluslu barış gücünün bölgede konuÅŸlanmasını erken bulduÄŸunu ve kararını yetkililere ilettiÄŸini yazdı.Â

Gazete, bir Amerikalı yetkilinin ``General Franks`ın her ÅŸeyden sorumlu olduÄŸu ve çok uluslu güç hakkında da bir endiÅŸesinin bulunmadığı`` ifadelerine yer vererek, aynı yetkilinin ``ABD`nin tek hedefi var: El Kaide`ye saldırmak ve bu iÅŸi baÅŸarmak. Åžu aÅŸamada onların (müttefik ülkeler) çok da endiÅŸe etmelerine gerek yok`` dediÄŸini yazdı.Â

Aralarında Türkiye de olmak üzere Ä°ngiltere, Fransa, Kanada ve Ãœrdün gibi çok sayıda ülke, uluslararası güç için askerlerini hazır tutuyor.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!