Barbie sanat için soyunacak

Güncelleme Tarihi:

Barbie sanat için soyunacak
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 14, 2001 13:26

Barbie bebeklerini tüketim kültürünü eleştirmek için bir yapıtında kullanan ve Mattel şirketi tarafından mahkemeye verilen sanatçı Tom Forsythe haklı bulundu: Kendini ifade özgürlüğü markadan daha önemli.

Haberin Devamı

Ünlü Barbie bebeklerini Amerika'nın tüketim kültürünü eleştirmek için tasarladığı bir yapıtta kullanan ve bunun üzerine oyuncağın pazarlayıcısı Mattel tarafından mahkemeye verilen sanatçı Tom Forsythe haklı bulundu. Mahkeme, Forsythe'ın kendini ifade edebilme hakkının şirketin ticari markasından daha önemli olduğuna karar verdi.

Dünyaca tanınmış oyuncak bebek Barbie, artık sanat için çıplak poz verebilecek... ABD bölge mahkemesi hakimi Ronald Lew, dünyanın bir numaralı oyuncak yapımcısı Mattel tarafından, 2 yıl önce ''Barbie bebekleri, eleştirel resim çalışmalarında kullandığı'' gerekçesiyle dava edilen sanatçı Tom Forsythe'nin kendisini ifade edebilme hakkının, şirketin ticari markasından daha baskın olduğu kararına vardı.

Hakim, resimlerin Barbie bebeklerinin kopyaları olduğunu belirterek, bu çalışmanın Mattel'in bu oyuncağı pazarlamasına zarar vermeyeceğini kaydetti.  

Forsythe'ın 1998'de yaptığı resim çalışmasında, Barbie bebeğini, Amerika'nın tüketim ve kuralcı kültürünü eleştirmek için kullandığı belirtildi.  

Sanatçının çalışmasında, Barbie bebekleri müstehcen pozlarda ev iÅŸlerinde kullanılan ya da mutfak aletleri ve gereçleriyle resmedilmiÅŸ. Bu çalışmalardan ''Blue Ice'' adlı resimde Barbie bebekleri bir martini bardağı içinde, ''Barbie Enchiladas'' adlı resimde de bir kızartma tavası içinde ''tortilla''lara sarılmış ve üzerine domates sosu dökülmüş çıplak halde görüntülenmiÅŸti.  Sanatçının çalışmaları, ABD'de birçok kez sergilendi veÂwww.creativefreedomdefense.org sitesinde satışa sunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!