Barajda Kardak krizi

Güncelleme Tarihi:

Barajda Kardak krizi
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Adana Büyükşehir Belediyesi ile Devlet Su İşleri, Seyhan Baraj Gölü'nde bulunan adalar için birbirine girdi. ‘‘Beni çekemiyorlar’’ diyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, buraları piknik alanı yapmak isterken, DSİ, ‘‘göl alanı toprakla dolduruluyor’’ gerekçesiyle buna karşı çıkıyor.

Türkiye ile Yunanistan'ı olası bir savaşın eşiğinden döndüren Kardak Adası krizinin bir benzeri Adana Büyükşehir Belediyesi ile Devlet Su İşleri arasında yaşanıyor. Adana'da Seyhan Baraj Gölü içinde bulunan Cennet ve Sevgi adalarının toprak dolguyla yükseltilip ağaçlandırıldıktan sonra piknik alanı olarak halka açılmak istenmesi, DSİ ile Büyükşehir Belediyesi arasında kriz yarattı.

GÖL, DOLUYOR

Seyhan Baraj Gölü içinde bulunan 300 bin metrekarelik Menderes Adası'nı yeşillendirip, halka açık piknik alanı haline dönüştüren Büyükşehir Belediyesi'nin, aynı göl içinde bulunan Cennet ve Sevgi adalarını da bu amaçla kullanmak istemesine DSİ karşı çıktı. Yapılan hafriyat çalışmalarıyla göl alanının toprakla doldurulduğunu ileri süren DSİ 6'ncı Bölge Müdürlüğü, mahkeme kanalıyla 60 bin metrekarelik alana sahip Cennet Adası'ndaki çalışmaları durdurdu. 5 bin metrekarelik Sevgi Adası'nda da belediyenin aynı yöntemle gölü doldurduğunu belirten DSİ, ikinci kez mahkemeye başvurarak hafriyat işlemlerinin durdurulmasını istedi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, adaların piknik alanı haline getirilmesine karşı çıkılmasının siyasi olduğunu ileri sürdü.

DURAK: ÇEKEMİYORLAR

Konuyla ilgili kamuoyu yaratmak ve halkın ilgisini çekmek amacıyla Sevgi Adası'nın ortasına okaliptus ağacından 28 metre yüksekliğinde bir direk diktirip, 50 metrekare büyüklüğünde bir Türk Bayrağı astıran Durak, şunları söyledi: ‘‘Biz halkın mutluğu için bir takım girişimlerde bulunuyoruz. İnsanlar buraların doğal güzelliklerini görmek, piknik yapmak için gelmektedir. İşte bu durum, benim siyasi rakiplerimin işine gelmiyor. DSİ Genel Müdürü'yle görüştüm, teknik konuda anlaştık, ancak bu adaların halkın hizmetine sunulması, benim siyasi prestijimi artıracağı için ANAP'ın il yöneticileri engel olmaya çalışıyor. Bunun için de DSİ'nin bağlı olduğu bakanlığı kullanıyorlar.’’

İZİN VERMEYİZ

Büyükşehir Belediyesi kendilerine danışmadan ve izin almadan göl içerisindeki adalarda düzenleme ve dolgu çalışmaları yaptığını belirten DSİ 6'ncı Bölge Müdürlüğü'nün bir yetkilisi ise şöyle dedi: ‘‘Menderes Adası doğal bir ada olduğu için orasının yeşil alan olarak kullanılmasına izin verdik. Ancak Cennet ve Sevgi Adaları dolgu yoluyla yükseltilerek, göl alanı toprakla dolduruluyor. Buna izin veremeyiz. Adaların tapusu bizim üzerimize olduğu için belediyenin danışması gerekirdi. Ancak mahkemenin verdiği karara da uyarız. Belediye lehine karar çıkarsa adalar kullanılabilir, aksi karar çıkarsa yapılan dolgunun yeniden boşaltılması gerekir.’’

Mahkemelik ada

Seyhan Baraj Gölü içinde bulunan Sevgi Adası'nın Büyükşehir Belediyesi tarafından toprak dolguyla yükseltilip, halka açık piknik alanı haline dönüştürülmek istenmesi kriz yarattı. DSİ, belediyeyi mahkemeye verip çalışmaların durdurulmasını istedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!