Bantlar çözülüyor

Güncelleme Tarihi:

Bantlar çözülüyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Çakıcı'nın yaptığı telefon görüşmelerini kaydettiği bantlar, deşifre ediliyor. Yeminli tercümanların Fransız İstihbarat Servisi Renseigment Generaux gözetiminde yaptığı tercümeler, mahkeme dosyasına konulacak. Bant deşifreleri, Çakıcı'nın iş dünyası ve siyasi çevrelerdeki ilişkilerini ortaya çıkaracak.

Fransız İstihbarat Servisi Renseigment Generaux, yeraltı dünyasının ünlü ismi Alaattin Çakıcı'nın yakalandığı sırada üzerinde ve eşyaları arasında ele geçirilen ses bantlarını deşifre etmeye başladı. Bantların deşifresini yeminli Türkçe tercümanları yapıyor. Bantlar tamamen deşifre edildikten sonra, çözüm belgeleri mahkeme dosyasına konulacak.

Alaattin Çakıcı'nın Türkiye'den çeşitli kişilerle yaptığı telefon konuşmalarını teybe aldığı daha önceden de biliniyordu. Bu bantlar mahkeme sırasında açıklandığı takdirde, iş dünyası ve siyasi çevrelerde bazı kişilerin ilişkileri de ortaya çıkacak.

FRANSA'DA KALAYIM

Çakıcı'nın kendisine isnat edilen ‘‘Fransa topraklarına kaçak girmek, sahte pasaport ile belge bulundurmak, ateşli silahlar yasasına aykırı olarak tabanca bulundurmak’’ suçlarından verilecek cezayı, Fransa hahishanelerinde çekmek istediği belirtiliyor. Çakıcı, önceki gün çıkarıldığı mahkemede de söylediği gibi, Fransa'nın ‘‘insan haklarını koruyan ve bu haklara saygılı bir ülke’’ olduğu için, adli makamlarına güvendiğini vurguladığı belirtiliyor.

KARATAŞ MUAMELESİ

Önceki gün hakim önüne çıkan Çakıcı'nın cezasını Fransa'da çekmek istediğini söylediği öğrenildi. Çakıcı, mahkeme heyetine ‘‘Burası bir insan hakları ülkesi. Daha önce Dev-Sol lideri Dursun Karataş da Fransa'da yakalanmıştı. Ve onu gözetim altındayken serbest bıraktınız. Onunla benim durumum birbirine çok benziyor. Benim de serbest bırakılmam gerekir’’ dedi.

1995 yılında Dev-Sol lideri Dursun Karataş, yanında bir koruması ve avukat Zerrin Sarı olmak üzere, İtalya sınırından Fransa'ya giriş yaparken yakalanmıştı. Karataş, Fransa'ya kaçak girmek, sahte belge kullanmak ve silah taşımak suçlarıyla yargılanmış, ardından da adli gözetim altında serbest bırakıldıktan sonra, kayıplara karışmıştı.

Çakıcı'nın bu modelle yargılanmak istemesinde, Türkiye'ye iade edilmek istemediği ortaya çıkıyor.

Bu arada, Türkiye'den Nice'e gelen Çakıcı'nın kardeşi Gencay Çakıcı, adli makamlara başvurarak, ağabeyi ile görüşme talebinde bulundu.

24 Eylül'de önemli şeyler açıklayacağım

Nice Cezaevi'nde yatan Alaattin Çakıcı, kendisiyle görüşen bir kişiye, 24 Eylül'de yapılacak ilk duruşmada çok önemli açıklamalar yapacağını söyledi. Çakıcı, siyasi ilişkileri dahil olmak üzere önemli bazı olayları açıklayacağını belirtti.

Görüşmesinde ucu Ankara'ya uzanan mesajlar veren Çakıcı, ‘‘Yakın dönemde kendisine destek veren bazı siyasilerin, daha sonra yüzüstü bıraktığını’’ anlattı. Çakıcı'nın Ankara'ya uzanan bu mesajları, siyasi çevrelerde bomba gibi patladı. Kulisler, Çakıcı'ya destek veren siyasilerin kimler olabileceği sorusuyla çalkalanıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!