Banliyö ne demek? Banliyö treni nedir?

Güncelleme Tarihi:

Banliyö ne demek Banliyö treni nedir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2018 09:17

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren ile banliyö treninin çarpıştığı haberleri ardından yeni sorular gündeme geldi. Özellikle banliyö kelimesinin anlamı merak konusu oldu. Peki, banliyö ne demek? Banliyö treni nedir?

Haberin Devamı

Banliyö konut niteliğindeki yerleşim alanlarını ifade eder. Genellikle oturma alanı niteliğinde olan, kent merkezinden uzakta ya da sınırlarına yakın yerlerde bulunan kent bölümüne banliyö adı verilir. Banliyöler, genellikle büyük kentlerin etrafında kurulur. Kent merkezi ve banliyöler arası ulaşım günü birlik olarak sağlanır.

BANLİYÖ TRENİ NEDİR?

Banliyö treni, şehrin merkezi ile dışını birleştiren gün içinde yolcu taşıyan tren. Zamanımızda şehirlerin geniş bir coğrafyaya yayılması nedeniyle artan trafik sıkışıklığı, park problemi, hava kirliliği gibi sorunlara karşı banliyö trenleri bir alternatiftir. 1850’li yıllarda başlayan kent içi vapur seferlerinin yanı sıra 1870’li yılarda başlayan tünel ve banliyö tren hatlarının açılması ile kentin biçimlenmesindeki en önemli ulaşım faktörlerinden biridir.

BAKMADAN GEÇME!