Baltacılar döndü

Güncelleme Tarihi:

Baltacılar döndü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2012 00:00

Mısır’ın başkenti Kahire yine kan gölü. Cumhurbaşkanı adaylarının yarıştan men edilmesini protesto eden Selefilere kimliği belirsiz bir grup ‘eşkıya’ silah ve sopalarla saldırdı. En az 20 kişi öldü.

Haberin Devamı

23-24 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu yaklaşırken Mısır’da siyasi tansiyon yine yükseldi. Cumhurbaşkanı adaylarının yarıştan men edilmesini protesto eden Selefilere bir grup eşkıya silah ve sopalarla kalabalığa müdahale etti. Saldırganlar Mübarek rejiminin 2011 Şubat ayında devrilmeden önce sivillere karşı kullandığı, polis tarafından desteklenen “Baltacı” adlı çete gruplarını akla getirdi. Yabancı ajanslar, saldırganlar için “eşkıya” tabirini kullandı.
İslamcı Selefi hareketinin cumhurbaşkanı adayı Hazım Ebu İsmail’in seçim kurulunca veto edilmesini protesto etmek için savunma bakanlığının yakınında kamp kuran protestoculara şafak vakti düzenlenen saldırıda en az 20 kişi öldü, 160’a yakın kişi yaralandı. Saldırganlar, Selefi protestoculara taş, sopa, gaz bombasıyla saldırdı ve üzerilerine tüfeklerle ateş etti.
Orduyu suçladılar
Protestocular ile saldırganlar arasında koridor oluşturan askerler olayları güçlükle bastırdı. Ölümlerden orduyu sorumlu tutan Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi, “protestocularla dayanışma için kampanyasını askıya aldığını” açıkladı. Mursi’nin en güçlü İslamcı rakibi Abdulmunim Ebu El Futuh da seçim faaliyetlerini iptal etti. Ünlü muhalif Muhammed el Baradey ise olayı “katliam” diye niteleyerek Twitter’a, “Askeri yönetim ve hükümet ya sivilleri koruyamadı ya da zorbalarla işbirliği içinde” yazdı.
İsmail’in seçimlere katılımı annesinin hem Mısır hem ABD vatandaşı olması gerekçesiyle engellenmişti. Eylemciler, ülkeyi kontrol eden Askeri Konsey’i protestoları bitirmek için “eşkiyaları” ve sivil polisleri kullanmakla suçladı. Birçok görgü tanığı olay yerinde görevli olan asker ve polislerin çatışmaları durdurmak için herhangi bir müdahalede bulunmadığını anlattı. Mısır’da Mübarek sonrası ilk cumhurbaşkanının belirleneceği seçimlerin ilk turu 23-24 Mayıs’ta yapılacak. En çok oy alan iki aday 16-17 Temmuz’da ikinci turda yarışacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!