Balkonundan tarih geçen saray

Güncelleme Tarihi:

Balkonundan tarih geçen saray
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

İtalya-Fransa sınırında, Akdeniz'in en güzel kıyısı Cote d'Azur sahilinde kurulu olan Monako Prensliği 19 Kasım'da 700. kuruluş yıldönümünü kutladı. Prenslik ailesinin fertleri; Prens Rainier, Veliaht Prens Albert, Prenses Caroline ve Prenses Stephanie her yıl olduğu gibi bu yıl da Pembe Saray'ın minik balkonundan halkı selamladı.

Pembe Saray'ın minik balkonu yüzyıllar boyunca Grimaldi ailesinin birçok değişik ferdini üstünde taşıdı... Grimaldiler birçok vesileyle bu balkonda halkı selamladı, bu balkondan konuştu... Aileye katılan yeni fertleri, gelin olsun, damat olsun, yeni doğmuş çocuk olsun, bu balkondan halka tanıttı... Ancak bu son selamın ayrı bir önemi vardı. Yediyüz yıla verilmiş bir selam!

Grimaldi hanedanı

Monako Prensliği tam 700 yıldır varlığını sürdürüyor. Topraklarından Roma, Yunan, Fenike gibi çeşitli uygarlıklar geçen Monako 1191 yılında Cenevizlilerin eline geçer. 1297 yılında Francesco Grimaldi, rahip kılığına girerek Ceneviz kalesini ele geçirir. Ve o tarihten sonra Monako'da Grimaldi Hanedanı hüküm sürer. Hanedan, İspanya'nın koruması altında olduğu 1524-1641 yılları hariç sürekli Fransa ile ittifak içinde yaşar. 1793'de Fransa Monako'yu ilhak eder. Birinci Napolyon'un düşüşünden sonra Grimaldiler yeniden iktidara gelir. 1815 Viyana anlaşmasıyla Sardunya'nın koruması altına giren Monako 1848'de topraklarının yarısını yine Fransa'ya kaptırır. 1861'de bağımsızlığını yeniden kazanan minik prenslik, 1918'de Fransa'yla Grimaldi hanedanının tükenmesi durumunda Monako'nun Fransız koruması altında özerk bir devlet haline gelmesini öngören bir antlaşma imzalar.

Belki de bu kadar çocuk sahibi olmalarının sırrı burada yatıyordur. Caroline'in 1990 yılında sürat motoru kazasında ölen kocası Stefano Casirghi'den üç çocuğu var. 13 yaşına giren Andrea Albert, 11 yaşına giren Charlotte Marie ve 10 yaşına giren Pierre Rainier. Alışık olduğumuz prenses vakalarından oldukça uzak olan Stephanie'nin ise şimdi boşandığı kocası Daniel Ducruet'den iki çocuğu var. Beş yaşına giren Louis ve üç yaşındaki Pauline.

Talihsizlikler

Talihsizliklerin bir türlü peşini bırakmadığı Grimaldi ailesi ilk şokunu 1982 yılında yaşadı. Kızı Stephanie ile beraber geçirdikleri kaza sonucunda çok ağır yaralanan Prenses Grace Kelly, bitkisel hayata girdi. Bir süre sonra da yaşamını yitirdi. Prenses Caroline ve Stephanie ise evliliklerinde asla aradıkları mutluluğu bulamadılar. Caroline'in Philip Junot ile yaptığı ilk evliliği boşanmayla sonuçlandı. Çok sevdiği ikinci eşi Stephano Casiarghi'nin ise bir sürat motoru kazasında hayatını kaybetmesi herkesi şoke etti. Caroline'in şu anda birine aşık olup olmadığı bilinmiyor ama Fransız basınında yer alan haberlere göre bu yılın sonunda Alman Prensi Ernst-August ile evlenecekleri konuşuluyor.

Minik balkon

Stephanie ise gençlik yıllarındaki yoğun aşk hayatına, koruması Daniel Ducruet ile evlendikten sonra son vermişti. Her yerde birbirleri için yaratıldıklarını belirten çiftin mutlulukları Daniel Ducruet'in bir striptizci kızla sevişirken çekilen fotoğrafları yüzünden sona erdi. Kocasının yalvarmaları, hatta özür mahiyetinde bir kitap yazması bile Stephanie'yi kararından vazgeçirmedi.

Ancak her ne olursa olsun minik balkon her zaman için önemini korudu. İşte bu sayfada gördüğünüz fotoğraflar ülkenin şimdiki Prensi olan Üçüncü Rainier'in 1956'da Oscar ödüllü Hollywood aktritsi Grace Kelly ile evlenmesinden itibaren ailenin, aynı perspektiften bir nevi tarihi geçit törenidir.

1956

HOLLYWOOD'DAN SARAYA

Yıl 1956. Monako Prensi Rainier, Hollywood yıldızı Amerikalı oyuncu Grace Patricia Kelly ile tıpkı masallardakilere benzer bir düğünle evlenir. Prenses olan Kelly bu tarihten sonra oyunculuğu bırakır ve sarayının kadını olur.

1957

CAROLINE DOĞUYOR

Grace ve Rainier'in evlenmesinden bir yıl sonra Prenses Caroline doğar. Caroline ilk defa Pembe Saray'ın minik balkonundan halkı selamlar. Bilmez ki bunu daha sonra bunu kaç yüz defa yapacak...

1958

VELİAHT DA GELİYOR

Grimaldi Hanedanı'nı sürdürecek olan Veliaht Prens Albert dünyaya gelir. İki yıl içinde iki çocuk. Sarayda oda bol nasılsa...

1966

BALKONA ZOR SIĞIYORLAR

1966 yılına gelinmiştir ve sarayın daha sonra en haşarı çocuğu olacak olan Prenses Stephanie de doğmuştur. Artık onlar kalabalık bir ailedir. Balkonlara sığamaz olmuşlardır.

1981

GRACE'İN SON SELAMI VEHÜZÜN

Yıl 1981. Grace Kelly yine bir vesile ile halkını selamlar. Kim bilebilirdi ki bunun son selamı olacağını (üstte).... O gün saray balkonunda sadece hüzün vardır. Prenses Grace Kelly, kızı Stephanie'nin kullandığı otomobilde feci bir trafik kazası geçirmiş ve hayatını kaybetmiştir. Saray yastadır. Yıl 1982 (sağda).

700.

YIL

SELAMI

Monako Prensliği'nin başındaki Grimaldi ailesi hep beraber sarayın balkonundan halkı selamlıyorlar. Prens Üçüncü Rainier, kızı Caroline, oğlu Albert ve beş torunu... Ancak bu yılki selamın ayrı bir anlamı var. Bu yıl Prensliğin kuruluşunun 700. yıldönümü.

1991

MUTSUZ PRENSES

''Mutluluk parayla olmaz‘‘ lafı Grimaldi ailesinin günümüz temsilcileri için oldukça geçerli. Prenses Caroline ilk evliliğinde hiç mutlu olmaz ve ikinci evliliğini Stefano Casiraghi ile yapar. Ama o da 1990 yılında sürat teknesiyle kaza yapacak ve ölecektir. Caroline ve çocuklarının yer aldığı bu fotoğraf bir yıl sonra çekilir.

1994

STEPHANIE'NİN KADERİ

Ailenin en küçük çocuğu Prenses Stephanie bugünlere gelinceye kadar yapmadık iş bırakmadı. Fotomodellik, şarkıcılık, modacılık... Sonunda da korumasından hamile kaldı ve onunla evlendi. Ancak o da ablası gibi mutlu olamadı; kocası Daniel Ducruet onu bir striptizci ile aldattı. Boşandılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!