Balkonda bitki yetiştirenlerin dikkatine!

Güncelleme Tarihi:

Balkonda bitki yetiştirenlerin dikkatine
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2012 00:00

Balkon, teras ya da bahçenizde saksı içinde bitki yetiştirmek isteyenlerin birkaç önemli noktaya dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Toprak Uzmanı Fatih Karakuş, bitki yetiştirme ortamı ve sulama hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Balkonda sebze yetiştirmek için ilk adım, yetiştireceğimiz sebzeye uygun saksı seçmek olmalıdır. Domates, biber, patlıcan gibi sebzeler için yaklaşık 8 litrelik saksılar uygundur. Saksının drenaj deliklerinin açık olduğu kontrol edilmeli ve deliklerin tıkanmaması için önlem alınmalıdır.

İkinci seçim bitki yetiştirme ortamıdır. Yetiştirme ortamının dengeli bir şekilde su tutması ve suyun fazlasını boşaltması, fazla suyun verebileceği zararları önler. Bunun haricinde hava tutma kapasitesi yüksek olan gözenekli yapıdaki malzemeler tercih edilmelidir. Yetiştirme ortamının mümkün olduğunca yüksek miktarda organik madde içerdiğinden emin olunmalıdır.

 

HANGİ MALZEMELER TERCİH EDİLMELİ

 

Haberin Devamı

Balkonda bitki yetiştirmek için en iyi seçim coco peat (Hindistan cevizi kabuğunun öğütülmesi ile elde edilir), torf, perlit veya bunların karışımıdır. Cocopeat ve torfun yapısı doğal süngere benzemektedir. Hepsi gözenekli bir yapıya sahip olup tıpkı sünger gibi avucunuzun içine aldığınızda sıkıştırılabilmekte bıraktığınızda tekrar genleşmektedir. Torf ve cocopeat %100 organik olup bitki için gerekli hava ve su tutma kapasitesine sahiptirler. Yetiştiriciler organik yetiştirme ortamı ve organik gübrelere özellikle fidanlıklar ve çiçekçiler vasıtasıyla kolaylıkla ulaşabilmektedir.

 

DOĞAL GÜBRE İÇİN SEBZE VE MEYVE ATIKLARINI KULLANIN

 

Yetiştirme ortamı; 2 birim cocopeat, 2 birim torf, 1 birim perlit, 1 birim funda toprağı 1 birim leonardit ve 2 birim yanmış çiftlik gübresinin homojen bir şekilde karıştırılması ile hazırlanabilir. Doğal gübre elde etmek isteyen yetiştiriciler, evlerindeki sebze ve meyve atıklarını kompostolaştırarak bunu elde edebilirler.

 

FAZLA SU BİTKİYİ HASTA EDİYOR

 

Toprak karışım saksıya doldurulduktan sonra bitki dikimi yapılır. Bitki her gün azar azar ve düzenli olarak sulanmalıdır. Ve hatta mümkünse sulama gün içinde birkaç defa yine azar azar yapılmalıdır. Haftada bir veya iki sulama yapmak tercih edilmemelidir. Toprak içinde kalan fazla suyun bitkinizde hastalıklara sebep olacağı unutulmamalıdır.

 

Haberin Devamı

BİTKİYİ AŞIRI RÜZGARDA BIRAKMAYIN

 

Bitkilerin düzgün büyüyebilmesi için bitki destek çubuğu kullanmak gerekir ve her gün büyüyen bitkiler çubuğa bağlanmalıdır. Eğer bitki balkonda yetiştirilecekse aşırı rüzgardan korunmalıdır. Çiçeklenme döneminde dölleme için arıya veya hafif bir rüzgara ihtiyaç vardır. Bitkinin tam gün güneş alması yerine, kısmen güneş alabileceği aydınlık bir yerde olması tercih edilmelidir.
Hazırlayan: Hanife Yaşar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!