Balkaner Plaza'daki çifte cinayet davasında karar

Güncelleme Tarihi:

Balkaner Plazadaki çifte cinayet davasında karar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2008 15:46

Maslak'taki Balkaner Plaza'da, Yurtbank'ın eski sahibi Ali Avni Balkaner'in oğlu Muzaffer Hakan Balkaner ve eski eşi sekreter Birgül Özmen'i tasarlayarak öldürdüğü gerekçesiyle aldığı 48 yıl hapis cezası Yargıtay'ca bozulan Tuncay Baktimur, yeniden yapılan yargılamada 2 kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Tuncay Baktimur katıldı. Duruşmaya, müdahil Ali Avni Balkaner de tutuklu bulunduğu Kartal Cezaevinden getirildi.

Yargıtay'ın bozma ilamına karşı diyeceği sorulan Balkaner, bir diyeceği olmadığını söyledi.

Sanık Tuncay Baktimur ise eski kararda direnilmesini istediğini bildirdi.

Baktimur'un avukatı Namık Kemal Erkuş ise müvekkilinin suçu ağır tahrik altında işlediğini savunarak, mahkemenin daha önceki kararında direnmesini talep etti.
Son sözü sorulan Baktimur, “Benim psikolojim 5 yıldır bozuk. Bundan 2 gün önce yine Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde tedavi altına alındım. Eğer ben sağlamsam, beni neden tedavi altına alıyorlar anlamış değilim. Yargılama sırasında benim telefon mesajlarım ortaya çıktı, ama maktullerin de bana gönderdiği yüzlerce mesaj vardı. Bunlar ortaya çıksaydı, davanın sonucu değişirdi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kararı açıklayan mahkeme heyeti, Tuncay Baktimur'u, önce “Muzzaffer Hakan Balkaner ile Birgül Özmen'i öldürmek” suçundan TCK'nın 82. maddesine göre 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, daha sonra bu cezaları sanığın duruşmalardaki iyi halini indirim sebebi kabul ederek, TCK'nın 62. maddesi uyarınca müebbet hapse çevirdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Mahkeme heyeti, 6 Ekim 2004 tarihli duruşmada, Tuncay Baktimur'u, “hafif tahrik altında tasarlayarak adam öldürmek” suçundan 2 kez müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.


Yargıtay 1. Ceza Dairesi, bu kararı, sanığa “tasarlayarak adam öldürmek” suçundan hakkında 2 kez hüküm kurulabileceğinin hatırlatılarak ek savunmasının alınmadığı, bu şekilde ek savunma hakkının ihlal edildiği ve duruşma tutanaklarından birinde zabıt katibinin imzasının bulunmadığı gerekçeleriyle bozmuştu.

Mahkeme heyeti, bozma kararının ardından yeniden yapılan yargılamanın 26 Nisan 2006 tarihli duruşmasında, Baktimur'u lehine olan ve “tasarlayarak adam öldürmek” suçunu düzenleyen yeni TCK'nın 82. maddesi uyarınca 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.

Haberin Devamı

Baktimur'un öldürme eylemini hafif tahrik altında işlediğini kabul ederek, yeni TCK'nın 29. maddesi uyarınca her 2 ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını da 24'er yıl hapse çeviren mahkeme heyeti, cezada indirim öngören yeni TCK'nın 62. maddesinin sanık hakkında uygulanmasına yer olmadığına hükmetmişti.
Sanık hakkında yeni TCK'nın 29. maddesinin uygulanması yönündeki karara, üye hakim Seyithan Güneş muhalif kalmıştı.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, “olayda ölenlerden kaynaklanan herhangi bir haksız eylemin bulunmadığı ve her 2 eylemden dolayı da haksız tahrik indirimi uygulanmasının eksik ceza tayinine neden olduğunu” belirterek, bu kararı da bozmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!