Bale vazgeçilmez bir tutkudur...

Güncelleme Tarihi:

Bale vazgeçilmez bir tutkudur...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin ilk özel bale okulu olarak 1952 yılında ünlü balerin Yıldız Alpar tarafından kurulan Yıldız Alpar Bale Okulu, bugün artık turistler tarafından tarihi eser olarak geziliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı diploma veren ve sayısız bale hocası ve balerin yetiştiren Yıldız Alpar Bale Okulu, ilk olarak 1952 yılında Taksim Sıraselviler'de Türkiye'nin ilk özel bale okulu alarak açıldı. Okul daha sonra 1964 yılında Kadıköy'de Reks Sineması'nın üst katına taşınarak bugüne kadar hizmet vermeye devam etti. Türkiye'nin yetiştirdiği sayılı balerinden biri olan Yıldız Alpar, ‘‘Bu okulu kurarken tek bir amacım vardı o da kendimden daha iyi hocalar yetiştirmekti. Allahaşükür amacıma ulaştım’’ diyerek duygularını dile getiriyor.

1931 yılında İstanbul'da doğan Yıldız Alpar, 1943'de İstanbul Belediye Konservatuvarı'nda Piyano Bölümü'ne devam etti. O tarihte konservatuvarda Lidya Krassa Arzumanova yönetiminde bale bölümü açılınca, eğitimine 1949 yılına kadar bale öğrencisi olarak devam etti. 1949 yılında çalışmaları Fransız Konsolosluğu Kültür Ataşeliği'nce değerlendirilen sanatçı kendisine tanınan özel bursla Fransa'ya gitti. Paris'te, Paris Opera ve Balesi'nde, Yüksek İhtisas Bale Kursları'na devam ederek başarıyla bitirdi. Türkiye'ye dönen sanatçı, 1952 yılında Taksim Sıraselviler’de Türkiye'nin ilk özel bale okulunu kurdu. 1953 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları'nda ilk kişisel bale resitalini verdi. 1956 yılından itibaren tiyatro ile de ilgilenen Yıldız Alpar, muhtelif tiyatrolarda önemli roller aldı. Sanatçı çalışmalarıyla gerek Ankara gerekse İstanbul Devlet Opera ve Balesi Konservatuvarları’na eleman kazandırıyor.

Ayrıca Yıldız Alpar Bale Okulu öğrencileri İngiliz Kraliyet Akademisi'ne kabul edilerek burslu okuyup mezun oluyor. Sayısız ödülleri olan Yıldız Alpar İngiliz Kraliyet Akademisi tarafından İslam ülkeleri içinde ilk onur belgesi verilen bale sanatçısı. Sanatçıyı en çok gururlandıran ödülü ise Türk Balesi'nin 50. yılı kutlanırken Yekta Kara tarafından kendisine verilen onur ödülü olmuş.

Tarih kokuyor

Bugün artık turistlerin özel isteği üzerine tur şirketleri tarafından sayısız turistin gezdiği tahtaları bile tarih kokan Yıldız Alpar Bale Okulu'nda, Yıldız Alpar, Emiroğlu, Aylin Kalem İşcen ve Oya Barbara Karanis hocalığında üç yaşından itibaren her yaş grubundan öğrenci bale, müzik, tiyatro ve opera eğitimi görüyor. ‘‘Benim bir tabanım var. Aldığım eğitim, geçmişim, ailem ve dostlarımdan güç alarak buralara geldim. Özellikle eşim bugünlere gelmemdeki en büyük etkendir’’ diyen Alpar, her yaş grubuna hitap eden okullarında 10 ay süreyle eğitim veriyor. Eski öğrencilerin eylül ayında okula yeni kayıt olan öğrencilerin ise ekim ayında derslere başladığı bale okulunda okul öncesi ve okul çağı öğrencileri ayrı ayrı eğitiliyor. Bu okuldan mezun olan öğrenciler hem okul açma, hem de her okulda bale dersi verme yetkisine sahip oluyorlar. Yüreğinde yatan sanatçı arslanı tatmin etmek isteyen herkese hitap eden ve profesyonel aşamaya girebilecek çocukları ayırt ederek konservatuvarlara yetiştirdiklerini söyleyen Alpar ‘‘Türk bale sanatına yıllardır yüzlerce çocuk kazandırdık. Ama seyirci ama dansçı olarak’’ diyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!