Bal mercek altına alınacak

Güncelleme Tarihi:

Bal mercek altına alınacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2011 12:02

Çankırı'daki Karatekin Üniversitesi bünyesinde kurulacak laboratuvarda çeşitli bölgelerde üretilen ballar mercek altına alınarak, kimyasal yapıları incelenecek.

Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İbrahim Demirtaş, Türkiye'de tam teşekküllü ilk bal laboratuvarının üniversitelerinde kurulacağını ifade ederek, bu sayede kanser araştırmalarına da öncülük edeceklerini söyledi.

Çin'den sonra dünyadaki en fazla bal üretiminin Türkiye'de olduğuna dikkati çeken Demirtaş, “Buna rağmen ihracatta en sonlardayız. Bunun nedeni bal analizlerinin tam teşekküllü olarak yapılamamasıdır. Bundan yola çıkarak dünyada şu anda sadece araştırma amaçlı Almanya'da başlamış olan bal analizini Türkiye'de de eş zamanlı olarak başlatıyoruz. Önümüzdeki eğitim öğretim dönemine kadar bal analiz laboratuvarımız kurulmuş olacak” dedi.

Laboratuvarda balın hangi çiçeklerden yapıldığının da ortaya çıkartılacağını belirten Demirtaş, “Baldan alınan numuneyi çok kısa sürede burada tahlil ettikten sonra balın hangi çiçeklerden toplandığı hatta hangi hastalıklara iyi geleceği, katkı maddesinin olup olmadığı gibi bir çok bilgi alabileceğimiz bir sistem kurulacak” diye konuştu.
Türkiye'nin bitki örtüsü ve bitki çeşitliliği bakımından Avrupa'dan çok daha zengin olduğunu ifade eden Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Çok geniş alanlara sahip olduğumuz için öncelikle bitki envanterinin ortaya çıkartılması gerekiyor. Hangi bölgelerde hangi bitkilerin olduğu ve bu bitkilerin hangi hastalıklara iyi geldiği belirlenmeli. Bunun üzerine hangi balın, hangi bitkiden üretildiği laboratuvarda yapılacak araştırma ile ortaya çıkartılacak. Bu da bizim balları bitkilere ve hastalıklara göre sınıflandırmamızı sağlayacak. Biz yaptığımız tahliller sonucunda bu bal şu bitkilerden oluşuyor ve şu hastalıklara iyi geliyor diyebileceğiz. Bunun yanında balın içerisinde katkı maddesi olup olmadığını da bu sayede ortaya çıkartacağız. Üniversite bünyesinde kurulan laboratuvarda hangi balın ne tür bitkilerden olduğunu ve bu balların hangi rahatsızlıklara iyi geldiğinin tespit edilebilecek.”

Laboratuvarın yapım aşamasının devam ettiğini bildiren Doç. Dr. İbrahim Demirtaş, çalışmaların eylül ayına kadar tamamlanacağını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!