Bakanlıktan tahliyeye 2 itiraz

Güncelleme Tarihi:

Bakanlıktan tahliyeye 2 itiraz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 00:00

Adalet Bakanlığı, dün Yargıtay’a başvurarak, Ağca’nın 5.5 yılda tahliyesine bozma istedi. Bakanlık, "İpekçi cinayetinden aldığı müebbet cezası, Papa suikastı mahkûmiyetinden düşülüp mahsup edilemez. Mahsup ederim dense bile Ağca 20 yıl değil 19 yıl 1 ay 1 gün yattı. İnfaz hesabı yanlış" diye itiraz etti.

Haberin Devamı

ADALET Bakanı Cemil Çiçek, Abdi İpekçi’yi öldürmekten müebbet, iki ayrı gasp suçundan 36 yıl mahkûmiyet alan Mehmet Ali Ağca’nın 5.5 yıl hapis yattıktan sonra İtalya’da Papa suikastı nedeniyle yattığı 20 yıllık hapis cezasının düşülerek, iki affa sokulup tahliyesine dün ’Kanun yararına bozma’ yoluna giderek, itiraz etti.

Bakanlığın itiraz dosyasında Ağca’nın tahliyesinde yapılan hesabın yanlış olduğu savunularak, bozulması istendi. Çiçek’in "bozma" başvurusunda, Ağca’ya, İpekçi cinayeti nedeniyle verilen müebbete çevrilen ölüm cezası nedeniyle 3713 sayılı af kanununun uygulanması ve cezasının on yıl üzerinden infaz edilmesi gerektiği belirtilerek, "Tutukluluk ve gözaltında geçirdiği süreler nazara alındığında henüz şartla tahliye hakkı kazanmamıştır" denildi. Bakanlığın itirazı şu 2 ana noktaya dayandırıldı:

1- Yeni TCK’nın 16. maddesi ’Nerede suç işlenmiş olursa olsun bir suçtan dolayı, yabancı ülkede gözaltında, gözlem altında, tutuklulukta veya hükümlülükte geçen süre aynı suçtan dolayı Türkiye’de verilecek cezadan mahsup edilir’ hükmü getirilmiştir. Ağca’ya Papa’ya suikasttan Türkiye’de verilen bir mahkûmiyet kararı yoktur. Burada iki farklı ülkede işlenmiş iki farklı suç vardır. Türkiye’de işlediği Abdi İpekçi cinayetinden aldığı müebbet cezası, İtalya’da işlediği Papa suikasti mahkûmiyetinden düşülüp mahsup edilemez.

2- ’Cezayı mahsup ederim’ denilse bile Ağca, İtalya’daki cezaevinde 20 yıl değil 19 yıl 1 ay 1 gün yattı. İnfaz hesabı yanlış yapılmıştır.

DAİRE BOZARSA, AĞCA HAPSE

Çiçek
’in itiraz dosyası dün saat 15.30’da ’ivedi-infaz’ kaydıyla Yargıtay’a gönderildi. Ağca’nın tartışmalı tahliyesinden son sözü Yargıtay 1. Ceza Dairesi söyleyecek. Daire, Ağca’nın tahliye hesabını yanlış bulursa, Ağca yeniden cezaevine girecek. Kalan cezası tamamlatılacak. İpekçi cinayeti, iki gasp ve cezaevinden firar suçlarından hükümlü Ağca, Türkiye’ye iade edildiği 2000’de infaz süresi 2012 olarak hesaplanmıştı.

Ağca, İstanbul Kartal Cezaevi’nden 12 Ocak Çarşamba günü tahliye edilmişti. Bakanlık, yeni Ceza Muhakemesi Usulü Kanunu’nun 309. maddesindeki, ’Kanun yararına bozma’ yoluna başvurarak, Ağca’nın tahliyesine itiraz etti.

DAİRE NASIL İNCELEYECEK

Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi dosyayı incelerken, iki konu üzerinde duracak. İlki Ağca’nın İtalya’da infaz edilen cezanın Türkiye’deki hapis cezasından düşürülüp düşürülmeyeceği olacak. Türk Ceza Yasası’nın 16’ncı maddesi uyarınca, ancak ’aynı suçtan alınan cezalar’da infaz hesabı bu şekilde yapılıyor. 2’nci konu ise Ağca’nın hangi af yasasından yararlandırılacağı olacak. Yargıtay, Ağca’nın cezaevinde kaldığı sürede çıkarılan iki af yasasını karşılaştıracak. Bunlar 1991’de çıkarılan 3713 Sayılı Terörle Mücadele Yasası ile 4616 Sayılı yasa. Uygulamaya göre Ağca’nın, bu af yasalarından hangisi lehine ise bundan yararlandırılması gerekiyor.

KARAR ÖRNEK OLACAK

Yargıtay’ın kararı Ağca dosyasının yanısıra, diğer dosyalar için örnek oluşturacağı için kritik bir önem taşıyor. Dairenin kararını en geç 1 hafta içinde vermesi bekleniyor.

Görüntü var, ses yok

/images/100/0x0/55eb5d19f018fbb8f8bc512c


AĞCA’nın nişanlısı olarak bilinen Rabia Özden Kazan, ’Ağca ile ilgili önemli açıklamalarda bulunacağı’ gerekçesiyle dün düzenlediği basın toplantısına 20 korumanın çemberinde geldi. Kazan, REUTERS, AFP, AP gibi uluslarası haber ajanslarının da arasında bulunduğu medya ordusu karşısında tek kelime etmedi. Kazan, avukatı Mete Han Özkan’ın basın açıklamasının ardından hiçbir soruya yanıt vermedi. Avukat Özkan, Kazan’ın medyada defalarca yer alan "Nişanlandık" açıklamalarına rağmen böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Özkan, Ağca’nın Kazan’ı yazarlık yaptığı Ortadoğu Gazetesi’ndeki resminden görerek tanışmak istediğini, Kazan’ın da ’gazetecilik merakı’ ile buna ’evet’ dediğini anlattı. Özkan, "Ağca duygusallık beslediyse bu müvekkilemi bağlamaz" dedi.

Sırlarını 5 milyon dolara satışa çıkardı

GAZETECİ-yazar Abdi İpekçi’nin katili, Papa 2’nci Jean Paul suikasti hükümlüsü Mehmet Ali Ağca’nın, 5 milyon dolar karşılığında Papa’nın öldürülmesi emrini kendisine kimin verdiğini açıklayacağı öne sürüldü. İspanyol EFE ajansının, Rusya televizyonu 1. Kanalı’na dayandırarak verdiği habere göre, geçen hafta tahliye olan Ağca, gizlice bazı medya kuruluşlarına gönderdiği bir yazı ile Papa suikasti ile ilgili bilinmeyenleri 5 milyon dolar karşılığında açıklayacağını belirtti. Ajans, haberi, flaş olarak; "Ağca sırlarını 5 milyon dolara açık artırmaya çıkardı" başlığı ile geçti. Ağca’nın avukatı Mustafa Demirbağ ise DHA’ya söz konusu haberle ilgili olarak yaptığı açıklamada, iddiaları yalanladı.

Hollywood’dan film teklifi

İTALYA’da yayımlanan haftalık magazin dergilerinden Gente, Mehmet Ali Ağca’nın 8 milyon dolar karşılığında bir film çevirmek için Hollywood’la pazarlık yapmakta olduğunu ileri sürdü. Derginin piyasaya bugün sürülecek sayısında yer alan haberde, "Ortalıklarda görünmeyen Ağca, 8 milyon dolar kazanacağı bir film için Hollywood’la pazarlık halinde" denildi. Haberde, Ağca’nın avukatı Mustafa Demirbağ’ın filmle ilgili pazarlıklar çerçevesinde 500 bin dolarlık kaparo aldığı iddia edildi. Bu pazarlık sonuç verirse M. Ali Ağca’nın da, gelecek günlerde film çekimi için Meksika’ya gideceği öne sürüldü. Ayrıca haberde, çevrilecek filmin, 13 Mayıs 1981’de Papa İkinci Jean Paul’e suikast girişimini konu alacağına işaret ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!