Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2008 19:04

Bakanlar Kurulunun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki toplantısı sona erdi. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek toplantı sonrası basın açıklaması yapıp gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, bugün iç güvenlik harekatıyla ilgili olarak Bakanlar Kurulu'na bilgi verildiğini anımsattı.
       
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve bazı komutanların bu bilgilendirme toplantısına katıldığını anlatan Bakan Çiçek, maalesef terörün,  Türkiye'nin en önemli gündem maddesini oluşturmaya uzun bir süreden beri devam ettiğini söyledi.

Çiçek, şöyle devam etti:
“Terör, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir sorunudur. Aynı zamanda bölgenin de sorunudur, dünyanın da bir sorunudur. O nedenledir ki terörle mücadelede, bugüne kadar alınmış olan tedbirlerin gözden geçirilmesi, ilave tedbirler varsa bunların alınması yapılacak işlerin gelinen noktada bir defa daha değerlendirilmesi açısından bugün gerçekten son derece yararlı, son derece gerçekçi, ve samimi yapıcı bir toplantı gerçekleştirilmiştir.
       
Terör örgütünün eylem koyduğu 1984'ten günümüze kadar olan geçen sürede alınmış tedbirler, ortaya çıkan sonuçlar ve bundan sonra konunun gelinen noktada çeşitli yönleriyle değerlendirilmesi söz konusu olmuştur.
       
Örgüte müzahir iç ve dış unsurlar ve teröre destek unsurlarının faaliyetleri bu manada değerlendirme konusu olmuştur. Bu çerçevede bir toplantıdır. Arkasından da Bakanlar Kurulunda, yurt içine yapılan seyahatler neticesinde genel politik değerlendirmeler yapılmıştır.
       
Önce bu toplantı bilgi sunumu tarzındadır, sonra da Sayın Bakan da konuya açıklık getirmek veya bu konuya katkılarını ortaya koymak adına da karşılıklı bir soru cevap tarzında bu bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.”

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamanın ardından basın  mensuplarının sorularını yanıtlayan Çiçek, toplantıda verilen terörle mücadele  brifingi ile ilgili bir soru üzerine, terörle mücadele konusunda son bir ay  içinde Milli Güvenlik Kurulu toplantısı da dahil olmak üzere bugün 6. toplantının  yapıldığını hatırlattı.
       
Bu toplantılarda, terörle mücadelede aktif rol alan devlet kurumlarının  tecrübeleri, değerlendirmeleri, aldığı tedbirler ve bundan sonra alacakları  tedbirlerin hepsinin en ayrıntılı şekilde konuşulduğunu ifade eden Çiçek, şöyle  konuştu:
        
“Doğal olarak bunun başında, terörle mücadelede yeni bir anlayışla,  konunun ele alınabilmesi bakımından, bir yapısal düzenlemeye gidilmesi  gerekmektedir. Bu zaten açıklandı. İçişleri Bakanlığı bünyesinde o çalışmalar  devam ediyor. Kısa süre içinde de bitirileceğine inanıyoruz. Daha önce de bu  konuda yapılmış çalışmalar vardı. Terörle mücadele eden başka ülkelerin  tecrübeleri, bu çalışmalar belli ölçüde yansıdı, yansıyor.
       
Dolayısıyla yapısal tedbirlerden mevzuat düzenlemelerine ve diğer  politikalara kadar, işin dış politika boyutu var, bir kısım sürdürülen temaslar  var. Bütün bunlar bu toplantılarda değerlendirme konusu olmuştur. Bugün de belli  bir çerçevede yine bunlar ifade edilmiştir. Bu tedbirlerin neler olduğunun bir  kısmı kamuoyuna açıklanıyor. Kabul etmek gerekir ki terörle mücadelede bir kısım  tedbirlerin zaten kamuya açıklanması bizatihi sonuç vermesini engeller, yanlış  anlamalara sebebiyet verir. Bunun için onları çok fazla açıklama imkanımız yok,  ama belli ki bundan sonra bir farklı anlayışla terörle mücadele kararlılıkla  sürdürülecektir.”
         
“SÜRDÜRÜLEN BİR DEVLET POLİTİKASIDIR”
         
 Terör konusunun Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir sorunu olduğuna  işaret eden Bakan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu bir devlet sorunudur. Bunun doğal sonucu olarak da sürdürülen  politika bir devlet politikasıdır. Şundan herkesin emin olması lazım gelir ki bu  sürdürülen politikada, devletin tüm kurumları fikir birliği içindedir ve  mücadeleyi kararlılıkla sürdürmektedir. Bunu önemsiyoruz.
       
Zaman zaman terörle mücadelede, (şu kurum farklı düşünüyor, bu kurum  farklı düşünüyor, bu kurum farklı bir şeyler söylüyor) tarzında aslı esası  olmayan şeyler yansımaktadır, yansıtılmaktadır. Kimler bu haberleri yazar çizer  onları bilemeyiz. Maksadı nedir onları herkes kendine göre değerlendirir, ama  bugün altını çizerek en kesin bir şekilde ifade etmek isterim ki sürdürülen  terörle mücadelede devletin kurumları tam bir fikir birliği ve kararlılık  içerisindedir. Terörle mücadelede bu önemli bir faktördür. Üzerinde önemli  durulması gereken bir konudur. Bunun bilinmesinde fayda var. Bugüne kadar  olduğundan çok daha farklı bir biçimde bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Bunu  önümüzdeki günlerde belki biraz daha açıklama imkanını buluruz.”
         
“TEK İSTİSNA TSK'DIR”
         
 Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin lideri Mesut Barzani ile yapılan  diplomatik görüşmelerin tatmin edici olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine  Çiçek, şu yanıtı verdi:
       
“Konu çok boyutlu bir konu, bir taraftan Irak'ta esas itibariyle fiili  olarak güvenliği sağlayan ABD, öbür tarafta merkezi Irak Hükümeti ve Kuzey  Irak'ta yerel yönetim var. Dolayısıyla Türkiye, terör saldırılarına Kuzey  Irak'taki yapılanma ve yuvalanmalar dolayısıyla muhatap olduğu için terör  örgütünü etkisiz hale getirmek noktasında çok yönlü bir çabayı sürdürüyor. Bunu  da kamuoyuna açıkladı, bilinmektedir. Doğal olarak bu süreç esas itibariyle yeni  başlıyor. Onun için ne netice verecek? Ümit ediyoruz olumlu netice verir. Bunu  hep beraber göreceğiz. Belli ölçüde ümit vardır, ama bu işin daha ileri noktası  nedir, ne değildir bunu sabırla beklememiz lazım. Biz, tavrımızı, niyetimizi,  yapmak istediğimizi çok açık ve net olarak ortaya koyduk...”
       
“Irak'ın kuzeyinde yaşayan insanlarla, masum halk ile hiç bir derdin,  sıkıntının olmadığını” dile getiren Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
       
“Biz onlarla geçmişte kardeş olduk, bugün de kardeşlik ilişkilerimiz  sürüyor, sürdürmeye çalışıyoruz. Irak'ın bütünlüğü bizim için önemlidir,  istikrarı önemlidir ve en büyük katkıyı sağlayan ülkelerin başında da Türkiye  gelmektedir, bu politikamızda hiçbir değişiklik yok. Bütün mesele, terör  örgütünün orada etkisiz hale getirilmesidir.
       
Dikkat ederseniz, memnuniyetle ifade edebiliriz ki dünyada bu tip  operasyonlar yapıp da sivil halka zarar vermeyen hiçbir ordu yoktur. Bunun tek  istisnası TSK'dır. Bir seneden beri 30'un üzerinde operasyon yapılmış olmasına  rağmen bir tek sivilin burnu kanamamıştır. Bu da Türkiye'nin bu konuda ne kadar  dikkatli, ne kadar hassas hareket ettiğini ve verdiği sözlerin arkasında ne kadar  kararlılıkla durduğunun en açık göstergesidir. Zannediyorum muhataplarımız da  Türkiye'nin bu hassasiyetini anlamıştır, anlamaktadır. Ümit ederiz somut adımları  en kısa sürede atarlar.”
       
Çiçek, son günlerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bazı illerde  yapılan yasa dışı gösterilerle ilgili bir soru üzerine de “bunların neden  yapıldığı Türkiye'de bilinmektedir. Bunlar kendilerine de fayda vermez, bölgeye  de fayda vermez, Türkiye'ye de fayda vermez. Onun için herkesin yol yakınken bu  yanlışlardan dönmüş olması gerekir” diye konuştu.
       
Çiçek, toplantıda terör örgütünün Aktütün Karakolu'na yaptığı saldırıyla  ilgili konuların da gündeme geldiğini ve Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinin bu  konuda bilgi verdiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!