Bakanlar Kurulu sonrası flaş açıklama: Teyit ettik

Güncelleme Tarihi:

Bakanlar Kurulu sonrası flaş açıklama: Teyit ettik
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2018 20:31

BAŞBAKAN Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Irak Ordusu’nun Sincar’a girdiğinin Türk istihbaratı tarafından teyit edildiğini söyledi. Bozdağ, İngiltere-Rusya arasındaki gerilimle ilgili olarak da, “Türkiye Rusya’ya karşı herhangi bir karar almayı düşünmemektedir” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu devam ederken soruları yanıtlayan Bozdağ, özetle şunları söyledi:

PLANLI ÇEKİLME SÖZ KONUSU DEĞİL

“Harekatın başladığı günden bugüne kadar toplam 49 kahraman Mehmetçiğimiz şehit olmuş, 228 kahraman Mehmetçiğimiz yaralanmıştır. Buna karşılık harekat kapsamında PKK, KCK, PYD, YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu 3 bin 755 terörist etkisiz hale getirilmiştir. 282’si köy, 50’si kritik nokta olmak üzere 332 bölge kontrol altına alınmıştır. Kontrol altına alınan toplam alan yaklaşık 2 bin kilometrekaredir. Teröristler, TSK karşısında direnemeyeceğini anladıkları için kalmışlardır. Planlı bir çekilme söz konusu kesinlikle değildir. Herhangi bir sivilin TSK’nın saldırısında ölmesi veya öldürülmesi bir yana burnunun kanaması dahi söz konusu olmamıştır. Biz beklerdik Türkiye’yi bu noktada takdir etsinler ama maalesef takdir etmediler. Şu anda 106 ayrı noktada 8 bin 100 aileye insani yardım ulaştırılmıştır ki bu yaklaşık 40 bin kişiye yardım anlamına gelmektedir. Bölgedeki 5 hastane, 11 sağlık ocağının çalışır hale getirilmesi için çalışmalar devam ediyor. Türkiye’nin Afrin’de işi bitmemiştir.

Haberin Devamı

KURZ’UN DEVLET TECRÜBESİ YOK

Avusturya Başbakanı Sayın Kurz, tabi devlet tecrübesi yeteri kadar olmadığı için Türkiye’nin zannedersem önemini kavrayamamış durumda. Benim Sayın Kurz’a tavsiyem, sokaklara değil, devlet tecrübesi olan, devlet ve siyaset adamlarına bakarak Türkiye’nin değeri hakkında karar vermesi, politikalarını ona göre geliştirmesidir. Bugün Avusturya’da ırkçılık zirve yapmıştır ve şu anda Sayın Başbakan bu aşırıcıların, ırkçıların İslamofobyacıların adeta söylediklerini hükümet koltuğunda dile getirmektedir.

TRUMP “VEREBİLİRİZ” DEDİ

Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sayın Ümit Yalçın Bey önümüzdeki günlerde ABD’ye gidecektir. Bununla ilgili henüz bir tarih netleşmesi yok ama bu hafta sonuna doğru olabilir ya da önümüzdeki hafta başı gitmesi söz konusu. Sayın Cumhurbaşkanımızla, Sayın Trump’ın bir görüşmesinde S-400’ler de gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanımız Trump’tan bizim daha önce hava savunma sistemi kurmak için Amerika’dan talepte bulunduğumuzu Amerika’nın bize bunu vermediğini bizim de kendi ihtiyacımızı başka yerden temin ettiğimizi çok net bir şekilde ifade etti. Tabii Trump Cumhurbaşkanımıza ‘biz size Patriot verebiliriz’ deyince Cumhurbaşkanımız da ‘biz de hava savunma sistemimizi çeşitlendirebiliriz. Türkiye olarak Amerika’dan Patriot sistemini alabiliriz’ diye bir görüşme oldu ve bu görüşme Türkiye’nin bu noktadaki tavrını ortaya koymuştur. Eğer ABD bize Patriot savunma sistemini verirse Türkiye olarak almaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Bu konuda henüz taraflar arasında bugüne kadar bir görüşme gerçekleşmedi. Daha önce de ABD Türkiye’ye silah konusunda bazı sözleri oldu. Ancak o sözler yerine gelmedi.

TEYİT ETTİK

Haberin Devamı

25 Mart 2018’de Musul Sincar’ın kuzeyindeki bölgeden, batısında bulunan Suriye sınır hattına doğru Arap nüfusunun yoğun olduğu Fal köyüne kadar, Irak ordusunun ilerlediği, bugün de Irak-Suriye sınırında Musul Rabia’dan Sincar batısındaki Um-Al Jaris’e kadar olan bölgeyi kontrol altına aldığına dair bilgiler var. Bu bilgiler, istihbarat örgütümüz tarafından da teyit edilmiş bilgilerdir. Alandaki bütün hareketleri bütün değişimi Türkiye olarak yakından takip ediyoruz. Beyanların alandaki hareketlilikle uyumlu olup olmaması bizim için son derece önemlidir. Bizim burada isteğimiz, teröristlerin üniforma değiştirerek bölgede kalması değil teröristlerin tamamen Sincar’ı terk etmesidir. Umarız ki, Irak ordusu Türkiye’nin bu beklentisi doğrultusunda orada teröristlerin farklı isim altında varlığını devam ettirmesine izin vermez. Eğer böyle bir şey olursa, Türkiye o zaman gereğini yapmakta tereddüt etmez.

 

Haberin Devamı

KOMİSYON ÇALIŞMALARI TAMAMLADI

(Cinsel İstismar Komisyonu) Uzlaşılamayan bir konu yok. Çünkü uzlaşmayı gerektirecek bir durum yok ortada tamamen karar alınması gereken bir konu var. Bu konuda da gerekli kararlar alındı. Gündem nedeniyle Bakanlar Kurulu’na bu konuda sayın Bakanımız bir sunum yapma fırsatı bulamadı. Muhtemeldir ki önümüzdeki Bakanlar Kurulu’nda bu konu gündeme gelebilir. Ama bilmenizi isteriz ki çalışma bitti, kararlar verildi. 

KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARILDI

(Çiftlik Bank)Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci bu konuda bir değerlendirme Bakanlar Kurulumuza sunmuştur. Mehmet Aydın isimli dolandırıcılıkla suçlanan kişi başta olmak üzere 6 kişi için Adalet Bakanlığı kırmızı bülten çıkartılması için konuyu İçişleri Bakanlığına göndermiş ve bunlarla ilgili kırmızı bülten çıkarılmıştır. Ayrıca bunlardan Osman Nuri Kaya isimli şahıs Türkiye’nin talebi üzerine Uruguay’da iade edilmek üzere geçici tutuklama talebi yerine getirilmiş ve tutuklanmış durumdadır. Bu konuda hukukumuzda bir boşluk var mı yok mu bunun üzerine de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ayrıca bir çalışma yapmaktadır. Elbette hukuk bunların gereğini yapacaktır, hesabını soracaktır. Şu anda kaçanlar eninde sonunda bulundukları yerde yakalanacaklar, Türkiye’ye getirilecekler ve yargının önüne çıkarılacaklardır.”

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!