Bakanlar Kurulu Kürtçe öğrensin

Güncelleme Tarihi:

Bakanlar Kurulu Kürtçe öğrensin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2013 00:03

Dortmund'da konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Bakanlar Kurulu'nun Kürtçe öğrenmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Dortmund kentinde Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) tarafından düzenlenen 21. Uluslararası Kürt Kültür Festivali'ne katılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş konuşmacı olarak katıldı. Avrupa'nın dört tarafından binlerce Kürtün katıldığı festivalde konuşan Demirtaş, hükümete yüklendi. Selahatttin Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü:''Artık Kürt halkı birliğini, bütünlüğünü bütün dünyaya haykırıyor. Bugün Abdullah Öcalan demek Kürt halkı demektir. Türkiye süreci şeffaf bir mücadeleye dönüştürürse bütün bölgede barışa giden yolların taşları döşenecektir”dedi.

ANADİL MÜZAKERELERİN ÖNÜNÜ AÇAR

Yürütülen mücadele ve diyalog süreci Türkiye'nin bütün halklarına kazandıracaktır şeklinde konuşmasını sürdüren Demirtaş,''Anadilde eğitimin önemine inanmıyor, çünkü kendisi anadilde 20 yıl eğitim almış, ama bir şey öğrenmemiş. Ama buna rağmen bir halkın ana dilde eğitimin ne kadar önemli olduğunu öğrenememiş. Birazda Kürtçe öğrenirsen ufkun açılabilir. Bütün Bakanlar Kurulu'nun iyi bir Kürtçe eğitimden geçmesi gerekiyor ki 20 milyon Kürt'ü anlasın. Ülkesinde 20 milyon Kürt yaşayan bir başbakanın bir kelime bile Kürtçe bilmemesi ayıptır. Kürtlerin ana dil hakkı teslim edilmeli. Bunu yaparlarsa müzakerelerin önünü açılır. Bir halkın dili inkar edilemez. Uzlaşma ve çözüm sağlanıncağa kadar müzakere devem eder. Avrupa'da yaşayan Kürtlerin ülkeye döneceği siyasi şartların önü açılmalıdır. Türk, Alevi, Süryani, gayri müslim özgür olmadan Kürt özgür olmaz dedik. Bütün halkların özgür yaşadığı çözümü savunuyoruz. Biz tek başına Kürt özgürlük hareketi değil, sunninin türban mücadelesi, Ermeni'nin özgürlüğü, Alevi'nin özgürlüğünü savunuyoruz. Burada ortaya koyulan birlik bütün halkların özgürlüğünün garantisidir. AKP'nin söylemlerine umutlanarak ilerleyemeyeceğiz. Eğer gerçekten AKP köklü bir demokrasi yolu çizerse ona da yarar Türkiye'ye de yarar. Bunların hayalleri o kadar dar ki inanın kendi hazırladıkları pakete bakıp övünüyorlar. Ana dilde eğitim isteyen Kuzey Irak'a gitsin diyor. Böyle bir demokrasi olur mu? Anadile yaklaşım AKP ve diğer partilerin yaklaşımı kopya kağıdı gibi aynı. Bire halk kendi anadilinden vazgeçebilir mi? Bu olabilir mi? Kürtlere sürgüne göstermek AKP'nin haddine değildir. ''dedi.

Avrupa devletlerine de seslenen Demirtaş,'' Öcalansız çözümü bize ve Türkiye'ye dayattınız. Samimi bir çözümü Avrupa devletleri de desteklemeliler. Almanya ve Fransız devletleri bu barış sürecinden çok da mutlu olduklarını belirtmediler. Herkes bilsin ki Avrupa eğer bu barış ve müzakere sürecine destek vermezse bile köstek olmamalıdır Avrupa olarak ne zamanki Türkiye'de çözüm bulutları arttıysa sizler burda köstek olmaya çalıştınız. Avrupa'da yaşayan Türkiyeli bütün dostları yarın Almanya'da yapılacak genel seçimlere katılmaya çağırıyorum''

Kürt halkı artık özgürlüğü hak ediyor diye konuşan Selahattin Demirtaş,'' Suriye'de bir tarafta insanların kafalarını kesen, tecavüz eden çeteler var. Diğer taraftan halk güçleri var. Avrupa devletleri ya El Nusra gibi çeteleri destekleyecek ya da PYD'ye gibi demokratik güçlere destek verecekler. Biz Kürt olmaktan Kürtlükten utandığımız günlerden bugün Kürt olmaktan onur duyduğumuz günlere geldik. Daha 20 yıl önce Orta Doğu'da Kürdün ismi bile yoktu. İnsan olarak değer bile görülmüyordu. Tam 80 yıl boyunca bize bunu dayattılar. Bugün Orta Doğu'da Kürdü hesaba katmayan hiç kimse adım atamaz.Orta Doğu'da zülmün orta yerinde bir gül gibi açan direnişin ismi Kürt demektir. Çok büyük acılar ve bedeller ödendi. Bugün artık Orta Doğu'nun en güçlü dinamiği oldu. Siyasi olarak sonuç almanın arefesindeyiz. Özgürlük yaklaştıkça tedirgin olan artacak. Daha fazla birlik olup fitne ve fesata fırsat vermeyeceğiz. Halkımız artık mücadelenin sonuçlarını görmek istiyor''diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!