Bakanın kucağına verilen SSPE hastası çocuk öldü

Güncelleme Tarihi:

Bakanın kucağına verilen SSPE hastası çocuk öldü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2006 13:20

Diyarbakır'da annesi tarafından kentte incelemelerde bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın kucağına verilerek, tedavi edilmesi istenen SSPE hastası Muhammed Işıktaş öldü.

Haberin Devamı

Yaklaşık 4 ay önce yakalandığı hastalık yüzünden felç olan SSPE hastası 7 yaşındaki Işıktaş, yaşamını yitirdi.

Bağlar Beldesindeki evlerinde solunum yetersizliği nedeniyle fenalaşan Işıktaş, yakınları tarafından hastaneye kaldırılmak istenirken hayatını kaybetti.

Işıktaş, Şehitlik Mezarlığında toprağa verildi.

SSPE hastası çocuğunu, geçtiğimiz ay Diyarbakır Çocuk Hastanesinde incelemelerde bulunan Sağlık Bakanı Akdağ'ın kucağına vererek, “Tek çocuğum var o da hasta. Onun tedavisi için bize yardım edin” diyen anne Hamdiye Işıktaş, çocuğunu tedavi ettirememenin acısını yaşadığını söyledi.

BAKAN, YAPACAK BİRŞEY OLMADIĞINI SÖYLEMİŞTİ

Diyarbakır’da 21 Eylül tarihi’nde Yaptığı ziyaret sırasında SSPE hastalığına yakalanan çocukların aileleri tarafından tepkiyle karşılanan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Hastalığa tıbben yapılacak birşey olmadığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Aileler Bakan Akdağ’a, “Alın bunları götürün müzeye koyun. Güneydoğu’ya neden bozuk aşı gönderiyorsunuz” diye tepkilerini dile getirmesi üzerine Bakan Akdağ, açıklama yapmak zorunda kaldı. Bakan Akdağ, SSPE hastalığına tıbben yapılabilecek bir çözümün olmadığını belirterek, “Geçen yıl Türkiye’de sadece 25 kızamık vakası görülürken, geçtiğimiz 5 yılda ise 25 bin vaka vardı. Bizler birşey yapmak için buradayız. Geçmiş için benim bir suçum yok” dedi.

Hastalıklı bazı çocukların kızamık aşısı olmadığına dikkat çeken Bakan Akdağ, “Bu tür hastalıklı aileler iyi bilgilendirilmeli. Son 10 yılda bin 100 SSPE hastalığı vakasına rastlandı. Şu an 500’ü yaşıyor. Bu hastalık aşıdan dolayı ortaya çıkmıyor. Aşılanma bilincini yerleştirmemiz gerekiyor. 2002 yılında kızamık vakası 7 bin 800 iken, bu rakam 2006 yılının ilk 6 ayında 28 vakaya düştü” diye konuşmuştu.

SSPE NEDİR

SSPE, kızamığa karşı aşılanmamış, aşılandığı halde yeterli bağışıklık düzeyine ulaşmamış veya aşılanmadan önce kızamık geçirmiş çocuklarda ortaya çıkıyor.

Kızamık geçirildikten sonra beyne yerleşebilen virüsün neden olduğu bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan SSPE'nin kesin tedavisi bulunmuyor. Hastalık, ancak virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor.

Haberin Devamı

Hastalığın sebep olduğu etkiler beyinde ortaya çıkıyor. Hastalarda sırasıyla spastiklik, koma ve 6 ila 12 ay içinde ölümle sonuçlanan ilerlemeli beyin işlevi kaybı görülüyor.

Hastalığın belirtileri hafıza kaybı, uyarılara yanıt vermede bozukluk, nöbet, istemsiz kas hareketleri ve/veya davranış değişiklikleri olarak ortaya çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!